Gündem Toplu ulaşımda ‘temassız’ şoku

Toplu ulaşımda ‘temassız’ şoku

17.08.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

İstanbul’da UKOME kararıyla 26 Ekim 2022 tarihinden itibaren toplu taşımada kredi kartı ve banka kartlarıyla temassız ödeme yapılmaya başlandı. Yeni ücret tarifesiyle kredi kartı ve banka kartlarıyla yapılan ödemelerde metrobüste 22.25 TL yerine 60 TL, İETT otobüslerinde 15 TL’lik tam bilet ücreti yerine 30 TL alınması vatandaşların tepkisine neden oldu.

Toplu ulaşımda ‘temassız’ şoku

GÜLDEN ÇOKTAN İstanbul - Kredi kartlı ödemelerde vatandaşlardan fazla ücret alınmasını fırşatçılık olarak değerlendiren Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, “Bu resmen fırsatçılık. Nasıl 2-3 katı fiyat alınır. Ülkemize gelen yabancılar, ‘Aman Türkiye’ye gitmeyin. Yabancılardan normal fiyatının iki üç katı yolculuk bedeli alınıyor’ diye propaganda yapsalar haksızlar mı? 5464 sayılı Kredi Kartları Kanunu’nun 17. maddesi açık. Tek çekim ödemelerde kart amirinden faiz, komisyon, masraf adı altında ilave bedel alınamaz” dedi. 

Haberin Devamı

‘Fazla ödeme alınabilir’ 

Ağaoğlu, vatandaşların fazla ödedikleri bedeli alabileceklerini belirterek şöyle devam etti: “Böyle bir farkla karşılaşan tüketici, kredi kartı ekstresiyle birlikte internet üzerinden e- devlet şifresini kullanarak Ticaret Bakanlığı’nın kısa adı TÜBİS olan Tüketici Bilgi Sistemiyle tüketici hakem heyetlerine başvurabilir. Tüketici Hakem Heyeti, fazladan ödenmiş bedelin iadesine karar verecektir. Bu haksız bir uygulamadır. Bunun yanı sıra kredi kartı ile ödeme yaptığında normal fiyatın üzerindeki bedeli tüketici, isterse geri alma hakkı vardır. Hukuka aykırı bu uygulamanın bir an önce sonlandırılması gerekir.” 

Toplu ulaşımda ‘temassız’ şoku

Belediye kaynakları ise, kredi kartı ödemelerinde ücretlendirmenin BirGEÇ fiyatı üzerinden hesaplandığını ve bu fiyatı UKOME’nin belirlediğini aktardı.