Gündem Trafik cezası nasıl sorgulanır ve ödenir? 2018 trafik cezaları...

Trafik cezası nasıl sorgulanır ve ödenir? 2018 trafik cezaları...

03.01.2018 - 11:54 | Son Güncellenme:

Ülkemizde her geçen gün araç sayısı artıyor. Buna bağlı olarak kesilen trafik cezaları da artıyor. Trafik cezaları, online olarak kredi kartı kullanılarak sorgulanabilir ve ödenebilir. Trafik cezası nasıl ödenir? 2018 yılında trafik cezaları ne kadar oldu?

Trafik cezası nasıl sorgulanır ve ödenir 2018 trafik cezaları...

Trafik cezası sorgulama; e-Devlet, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi ile yapılabilir. Trafik cezası ödeme işlemleri; Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinden ya da e-Devlet uygulamasından kredi kartı kullanılarak gerçekleştirilebilir. Trafik cezasını erken ödeyen sürücüler, erken indirim imkanından da yararlanabilirler.

Haberin Devamı

TRAFİK CEZASI SORGULAMA İŞLEMİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

TRAFİK CEZASI NASIL SORGULANIR?

Trafik cezası, turkiye.gov.tr internet sitesinden e-Devlet uygulamasına giriş yapılarak sorgulanabilir. e-Devlet uygulamasına giriş için; e-Devlet şifresi, mobil imza, e-İmza, internet bankacılığı ve T.C. kimlik kartı seçenekleri bulunur.
e-Devlet uygulamasına giriş yapıldıktan sonra, e-Hizmetler bölümünden kurumlar listesi açılır. Emniyet Genel Müdürlüğü menüsünden ‘’Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama’’ bağlantısı kullanılarak trafik cezası sorgulanabilir.
Emniyet Genel Müdürlüğü ile trafik cezası sorgulama için, egm.gov.tr internet sitesine girilir. Ana sayfada bulunan ‘’Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme’’ bağlantısından ad, soyad ve T.C. kimlik numarası bilgileri ile son bir yılın trafik cezaları görülebilir.

Gelir İdaresi Başkanlığı ile trafik cezası sorgulama için, gib.gov.tr internet sitesi açılır. ‘’Borç Sorgulama ve Ödeme’’ bölümünden ‘’Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme’’ bağlantısı ile sorgulama yapılabilir. Sorgulama yapıldıktan sonra, kredi kartı kullanılarak trafik cezası da ödenebilir.

TRAFİK CEZASI NASIL ÖDENİR?

Trafik cezası kesilen sürücüler, Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinden ya da PTT şubelerinden cezalarını ödeyebilirler. Cezanın ödenebilmesi için, tebliğ edilmiş olması gerekir. Trafik cezası, kesildiği tarih itibariyle 15 gün içerisinde ödenirse yüzde 25 indirim imkanından yararlanılabilir. 15 gün içerisinde trafik cezası ödenmezse, indirim sunulmaz. Sürücülerin cezalarını geç ödemeleri halinde de yüzde 5 gecikme zammı ilave edilir.

2018 yılında uygulanacak trafik cezalarından bazıları;

- Ehliyetsiz araç kullanmak 2018 lira
- Alkollü olarak araç kullanmak 1002 lira
- Kırmızı ışık ihlali 235 lira
- Engelli yerine park etme 216 lira
- Seyir halinde cep telefonu kullanmak 108 lira
- Muayenesi yapılmamış araç kullanmak 108 lira
- Emniyet kemerini takmamak 108 lira

Yazarlar