Gündem TSK, Irak sınır hattında alan hakimiyeti sağladı! 30 km derinlikte ‘güvenli hat’

TSK, Irak sınır hattında alan hakimiyeti sağladı! 30 km derinlikte ‘güvenli hat’

19.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Güvenlik kaynakları, “Yaklaşık 300 kilometrelik Türkiye-Irak sınır şeridinde, ortalama 15 ile 30 kilometre arasında değişen derinlikte güvenli hat oluşturuldu” bilgisini verdi...

TSK, Irak sınır hattında alan hakimiyeti sağladı 30 km derinlikte ‘güvenli hat’

AYDIN HASAN- Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, Pençe harekâtlarının, terör örgütünün Irak kuzeyindeki hareket kabiliyetinin engellenmesi ve Türkiye’yi hedef alan eylem arayışlarının kısıtlanması noktasında önemli kazanımlara ulaşılmasını sağladığını söyledi. Kaynaklar şu bilgileri verdi:

Haberin Devamı

“Üs bölgeleri stratejisi sayesinde; Sinat-Haftanin’den Hakurk’a kadar uzanan yaklaşık 300 kilometrelik Türkiye-Irak sınır şeridinde, ortalama 15 ile 30 kilometre derinlikte güvenli hat oluşturulmuştur. Pençe serisinin sonuncusu olan ve 17 Nisan 2022’de başlatılan Pençe-Kilit Harekatı ile kilit kapatılmış ve Irak sınırımızın tamamının emniyeti ileriden tesis edilmiştir. Pençe harekâtlarımız sonrası ağır tahribata uğrayan PKK, mevcut durumu aşmak maksadıyla harekât alanlarımızı, öncelikli hedef haline getirmiştir. Mehmetçiğin karşısında aciz kalan, çaresizliğe mahkûm olan teröristler, artık son çırpınışlarını vermektedir.” 

Bakanlık kaynakları, bazı emekli askerlerin şehit haberlerinden sonra TSK’nın yürüttüğü mücadeleyi eleştiren açıklamaları konusunda da, “Bizim tepkimiz siyasi ve şahsi hırslarla kahraman Mehmetçiğin ve görev yapan personelin gayretini, tecrübesini yok sayan yorumlar yapan, derdi üzüm yemek değil bağcıyı dövmek olanlaradır. Bizim oralarda ne işimiz var demek tam da terör örgütünün yaratmak istediği algıya hizmet etmektir” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘Personel eğitimli’

Kaynaklar, “Operasyon bölgesindeki askerlerin tecrübesi yeterli mi?” sorusuna da, “Terörle Mücadele Harekatı bölgesinde görevlendirilecek tüm subay, astsubay, uzman erbaş ve sözleşmeli erler Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığı’nda 18 hafta süre ile zorlu eğitim sürecinden geçmektedir” yanıtını verdi.

TSK, Irak sınır hattında alan hakimiyeti sağladı 30 km derinlikte ‘güvenli hat’

 

MSB: 81 terörist etkisiz

Milli Savunma Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, haftalık basın bilgilendirme toplantısında, kahraman Mehmetçiklerin 12 Ocak’ta Irak’ın kuzeyindeki üs bölgesine sızma girişiminde bulunan teröristlere geçit vermediğini vurguladı. Aktürk “İçerisinde sorumlu düzeyde teröristlerin de bulunduğu değerlendirilen mağara, sığınak, tünel, mühimmat/malzeme deposun oluşan toplam 114 hedef başarıyla imha edilmiştir. Şehitlerimizin kanını yerde bırakmayan Mehmetçik bölgede toplam 81 teröristi etkisiz hâle getirmiştir” dedi.

TSK, Irak sınır hattında alan hakimiyeti sağladı 30 km derinlikte ‘güvenli hat’

18 girişli dev mağara

Terör örgütü PKK, 30 yılı aşkın bir süredir var olduğu Irak'ın kuzeyindeki Pençe Harekat Bölgesi'nde dağ içindeki mağaraları tünellerle birbirine bağlayarak, bir tür yerleşkeye dönüştürmüş durumda. Harekat sırasında tespit edilerek imha edilen bir mağara içindeki alanların birbirine tünellerle bağlandığı saptandı. Krokisi çıkarılan mağara alanının, 18 tünel girişi bulunuyor.