Gündem TSK'dan dev tatbikat! Akıncı TİHA tam isabet...

TSK'dan dev tatbikat! Akıncı TİHA tam isabet...

13.10.2023 - 18:03 | Son Güncellenme:

TSK'nın ateş gücünün sergilendiği, 'Ateş Serbest- 2023 Tatbikatı' gerçekleştirildi. Faaliyette, TSK envanterinde bulunan silah sistemlerinin 50’si sergilenirken, 42 silah sistemi ise aktif olarak atışlarda kullanıldı.

TSKdan dev tatbikat Akıncı TİHA tam isabet...

İlki 2014 yılında yapılan 'Ateş Serbest-2023 Tatbikatı', Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu’nun katılımıyla gerçekleşti.

Haberin Devamı

TSK'nın ateş gücünü göstererek, caydırıcılık sağlamayı, envanterindeki silahların hedefteki etkisini göstermeyi ve kuvvetler arası ateş desteğinin koordinasyonunu geliştirmeyi amaçlayan ortak faaliyete, Kuvvet Komutanlıkları ve Özel Kuvvetler Komutanlığı personeli katıldı. Faaliyeti ayrıca 388 subay ve astsubay, temel kursiyer ile 506 askeri öğrenci izledi.

1/8

2/8

3/8

4/8

5/8

6/8

7/8

8/8

42 SİLAH SİSTEMİ KULLANILDI

Faaliyette, önce TSK envanterinde bulunan silah sistemleri sergilendi. Burada, TSK mensuplarınca silah sistemleri hakkında bilgiler verildi. TSK envanterine yeni giren 'Hisar A', 'Hisar O' gibi hava savunma sistemleri, Boran çekili obüs gibi ürünler de sergi alanında yer aldı. Ardından atış faaliyetlerine geçildi. Faaliyette, F-16 savaş uçakları, Atak taarruz helikopterleri, Fırtına obüsleri, Kargu kamikaze drone ve Akıncı Taaruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA) Cirit, Umtas füzeleri dahil 42 silah ve silah sistemi kullanıldı.

Haberin Devamı

Faaliyet kapsamında ilk olarak, harekatlarda etkin olarak kullanılan yerli üretim milli piyade tüfekleriyle atış yapıldı, keskin nişancı timleri hedefleri vurdu. Atışlarda yerli üretim KNT-76, KN-12, Kale ve Bora-12 keskin nişancı tüfekleri de kullanıldı. Keskin nişancı atışları sonrasında makineli tüfek atışları gerçekleştirildi. Atışlarda hedefler tam isabetle vurularak imha edildi. Ardından, istihkam birlikleri tarafından mayınlı sahalardan geçit açılması görevi yerine getirildi. Daha sonra hareket halindeki tank takımı, önce duran, ardından hareketli hedefleri ateş altına aldı. Zırhlı muharebe araçlarındaki toplarla hedefler vuruldu. Ardından, tanksavar atışları yapıldı.

TANKSAVAR FÜZELERİ ATIŞ YAPTI

Havan ve obüs bataryalarının hedef bölgelerini ateş altına almasının ardından, yerli üretim Fırtına obüsleri hedefleri vurdu. Daha sonra yerli ve milli üretim Atak helikopterlerinden, yerli ve milli üretim Cirit ve Umtas lazer güdümlü uzun menzilli tanksavar füzesi atışları yapıldı. Hava savunma silahlarıyla yapılan atışların sonrasında Özel Kuvvetler Komutanlığı personeli tarafından kullanılan Kargu insansız hava aracının faaliyetine geçildi. 'Kargu kamikaze drone' tarafından belirlenen hedefe saldırı gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

TSKdan dev tatbikat Akıncı TİHA tam isabet...

AKINCI TİHA TAM İSABET

Faaliyette; Skorsky helikopteri ile taşınan çekili obüsle, CH-27 Chinook helikopteri ile taşınan mühimmat atış alanına intikal etti. Ardından, hedefler çekili obüsle ateş altına alınarak imha edildi. Daha sonra Atak helikopterleri tarafından hedeflere atış yapılarak imha edildi. Faaliyet kapsamında F-16 uçakları da hedeflere önce uzaktan, sonra 'dalışlı atış' gerçekleştirdi. İki F-16 uçağı, atışlarının ardından Bakan Güler’i selamlama uçuşu yaptı. Tatbikatta, Akıncı TİHA ilk defa kullanılarak hedeflere atış gerçekleştirdi. Akıncı TİHA’nın hedeflerini vurmasının ardından faaliyet tamamlandı.

TSKdan dev tatbikat Akıncı TİHA tam isabet...

Haberin Devamı

Yıl sonuna kadar 40 tatbikatın icra edilmesi planlanıyor

Ateş Serbest 2023 faaliyeti Ankara’nın Polatlı ilçesinde düzenlendi. Ateş Serbest 2023 faaliyetine ilişkin açıklamalarda bulunan Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, “Bu önemli faaliyet vesilesiyle, Milli Mücadele’mizin en kritik safhalarından biri olan Sakarya Meydan Muharebesi’nin kazanıldığı bu topraklarda, sizlerle birlikte bulunmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. Bundan 102 yıl önce, Polatlı ve çevresinde yazılan büyük kahramanlık destanıyla, asil milletimizin Milli Mücadele’yi kazanacağına olan inancı pekişmiştir. Cumhuriyet’e giden yolda, bir asır önce bugün de, Ankara’mız başkent ilan edilmiştir. Bu vesileyle, Ankara’mızın başkent oluşunun 100’üncü yıl dönümünü en içten dileklerimle kutluyor; Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla yad ediyorum” ifadelerini kullandı.

Ateş Serbest’in bu yıl 9’uncusunun icra edildiğini söyleyen Bakan Güler, “Bu tarihi ve anlamlı günde, Türk Silahlı Kuvvetlerimizin en önemli eğitim faaliyetlerinden biri olan Ateş Serbest’in bu yıl 9’uncusu icra ediyoruz. Bugün burada, Türk Silahlı Kuvvetlerimizin ezici ateş gücünü oluşturan silah sistemleri ile kahraman personelimizin, bunları kullanmadaki maharetine şahit olmaktan, büyük bir mutluluk ve gurur duyduğumu özellikle ifade etmek istiyorum” ifadelerine yer verdi.

Haberin Devamı

“Hazırlık, her daim tedbirli olmakla; Caydırıcılık ise ancak disiplinli, iyi eğitilmiş personel ile modern silah sistemlerine sahip olunmasıyla sağlanabilmektedir”

Günümüzde yaşanan olaylar ve hazırlığın öneminden bahseden Bakan Güler, “Siyasi, askeri, ekonomik, teknolojik ve toplumsal alanlar başta olmak üzere, hemen her alanda çok yönlü gelişmelerin yaşandığı günümüzde, ülkeler arası savaşlardan vekalet savaşlarına, çatışmalardan krizlere kadar geniş bir istikrarsızlık ortamı bulunmaktadır. Yaşadığımız coğrafya ile mevcut savunma ve güvenlik ortamı ise Türk Silahlı Kuvvetlerinin bu tehditleri bertaraf edecek, harekata daima hazır ve caydırıcı bir güç olmasını zorunlu kılmaktadır. Hazırlık, her daim tedbirli olmakla; Caydırıcılık ise ancak disiplinli, iyi eğitilmiş personel ile modern silah sistemlerine sahip olunmasıyla sağlanabilmektedir” dedi.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin dünyanın en güçlü ordularından olması için eğitim ve tatbikatın önemini vurgulayan Bakan Güler, “Türk Silahlı Kuvvetlerinin dünyanın en güçlü ordularından biri olma özelliğini devam ettirecek temel unsur ve asli kuvvet çarpanı ise, donanımlı ve kabiliyetli insan gücü ile sahip olduğu teknolojik donanımıdır. Bu bakımdan personelin en iyi şekilde eğitilmesi, sahip olduğu harp araç, gereç ve sistemleri etkin kullanabilmesi ve her zaman göreve hazır olması için belirleyici etkenlerden biri, muharebe şartlarına yakın eğitim ve tatbikatlardır. Tatbikatlar sayesinde personelimiz; Teorik bilgilerini arazide uygulama imkanı bulmakta, silah sistemlerini kullanma pratikleri ve yeteneklerini geliştirmekte; Yakın koordinasyon ve uyum içerisinde hareket edebilme kabiliyetlerini artırmaktadır. Personelin eğitimi açısından vazgeçilmez olan bu faaliyetlerde, aynı zamanda sürekli geliştirilen yerli ve milli savunma sanayimizin ürettiği sistemlerin başarısını da görme fırsatı bulmaktayız” şeklinde konuştu.

“Son 1 yılda 63 yerli ve uluslararası tatbikat icra edilmiş olup yıl sonuna kadar da 40 tatbikatın icra edilmesi planlanmaktadır”

Türk Silahlı Kuvvetlerinin tatbikatlara devam edeceğini söyleyen Bakan Güler, “Ordumuzun gücünü daima diri tutmak ve personelimizin niteliklerini çağın şartlarına ve muharebe ortamının değişken konseptine uygun olarak geliştirmek maksadıyla ulusal ve uluslararası tatbikatlarımıza aralıksız devam ediyoruz. Nitekim son 1 yılda 63 yerli ve uluslararası tatbikat icra edilmiş olup yıl sonuna kadar da 40 tatbikatın icra edilmesi planlanmaktadır. İcra edilen bu tatbikatlarla, kahraman ordumuzun karada, denizde ve havadaki etkinlik ve caydırıcılığını her geçen gün daha da artırmaktayız. Bu anlayışla icra ettiğimiz faaliyetlerden biri de Ateş Serbest tatbikatıdır” ifadelerini kullandı.

Bakan Güler, tatbikatta Türk Silahlı Kuvvetlerinin envanterinde bulunan çeşitli sistemlerin kullanıldığını belirterek, “Bu faaliyette, envanterimizde bulunan silah sistemlerinin atış kabiliyetleri ve müşterek unsurlar arasındaki ateş desteği koordinasyonunun başarısı gözlemlenmiştir. Nitekim F-16 savaş uçağından taarruz helikopterine, Fırtına obüslerinden hava savunma sistemlerine, tanksavar silahlardan SİHA’lara, tanklardan keskin nişancı atışlarına kadar muhtelif çap ve tesirdeki sistemlerin atışları gerçekleştirilmiştir. Biraz evvel gururla izlediğimiz atışlar, ordumuzun ateş gücünün ulaştığı üstün seviyeyi ve personelimizin hedefe yönelik reaksiyon ve ateş kabiliyetlerini göstermesi açısından büyük önem arz etmektedir. İcra edilen atışlar; genç personelimize de farklı kuvvet ve sınıflara ait araç, silah ve mühimmatı yakından tanıma ve de atışların etkisini görme imkanı sağlamıştır” ifadelerine yer verdi.

Bakan Güler tatbikatlar ile güçlenen Türk Silahlı Kuvvetlerinin Türkiye’nin bekası için çalışacağını söyleyerek, “Cumhuriyetimizin 100’üncü yılına ulaştığımız bu tarihi süreçte, bir asır önce varlık yokluk mücadelesi veren bir ordudan asil milletimizin sarsılmaz desteğiyle, bugün üstün nitelikleri haiz personeli, yüksek teknoloji ürünü silah sistemleriyle dünyanın önde gelen ordularından biri haline gelmenin haklı gururunu yaşıyoruz. Bu kapsamda, her geçen gün gelişen savunma sanayimizin sağladığı imkan ve kabiliyetlerle teçhiz edilen kahraman ordumuz; Hudutlarımızın güvenliğinin sağlanmasından, terörle mücadeleye, Mavi ve Gök Vatanımızdaki hak ve menfaatlerimizin korunmasından uluslararası barış ve istikrara katkı sunmaya kadar üstlendiği tüm görevleri başarıyla yerine getirmektedir. Milli Savunma Bakanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri olarak bundan sonra da, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ve “Türkiye Yüzyılı” hedeflerimiz doğrultusunda, bekamıza yönelen her türlü tehdit ve tehlikeyi bertaraf etmeye, Ülkemizin ve asil milletimizin güvenlik ve huzuru için gece gündüz demeden çalışmaya, Daha büyük, daha güçlü bir Türkiye ve Türk Silahlı Kuvvetleri için gayret göstermeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.