Gündem Türk Boğazları iki yıldır tam kapalı

Türk Boğazları iki yıldır tam kapalı

04.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye; Rusya ile Ukrayna arasında 24 Şubat 2022’de çıkan savaşın ardından, savaşan iki ülkenin yanı sıra bütün savaş gemilerine Türk Boğazları’nı taviz vermeden tam kapalı tutmayı sürdürüyor.

Türk Boğazları iki yıldır tam kapalı

AYDIN HASAN Ankara - Dört Rus savaş gemisinin geçişi talebinin geri çevrilmesinin yanı sıra Ukrayna’nın İngiltere’den aldığı mayın gemilerinin de Çanakalle Boğazı ve İstanbul Boğazı’ndan geçişine izin verilmedi. 

Haberin Devamı

Türkiye, Rusya’nın 24 Şubat 2022’de başlayan Ukrayna’ya saldırısı üzerine “savaş değrelendirmesi” yapmasının ardından Montrö Sözleşmesinin 19. Maddesini uygulamaya koydu. 19. Madde, Türkiye’nin savaşan taraf olmadığı hallerde Boğazların savaşan tarafların askeri gemilerine kapatılmasını öngörüyor.  

27 Şubat 2022 tarihinden itibaren Türk Boğazları’nın, savaşan devletler olan Ukrayna ve Rusya’nın askeri gemilerine kapalı tutulması kararı alındı. Ticari gemiler ise bayrağı ve yükü ne olursa olsun Boğazlardan tam geçiş serbestisinden yararlanmaya devam ediyor. 

Montrö Sözleşmesi’nin 20. Maddesi, Türkiye’nin savaşan taraf olması, 21. Maddesi ise Türkiye’nin kendisini yakın savaş tehdidi altında görmesi halinde uygulanıyor.  

Haberin Devamı

Türkiye, mevcut durumda 20. ve 21. Maddelerin işletilmesine gerek görmedi ancak fiilen Boğazlar’dan üçüncü ülkelere ait bir savaş gemisinin geçişine de izin vermedi.