Gündem Türk hava gücünün 4 yıldızı sahneye çıkıyor

Türk hava gücünün 4 yıldızı sahneye çıkıyor

01.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Savunma Sanayii Başkanlığı’nın, Türk hava gücünün dış bağımlılığını azatmaya yönelik projeleri içinde önemli yeri bulunan Milli Muharip Uçak, Hürjet, Atak-2 helikopteri ve Anka-3 insansız savaş uçağı bugün halkın karşısına çıkacak.

AYDIN HASAN Ankara - MMU’nın adının bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından konulması bekleniyor. Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ), Cumhuriyet’in 100. yılı ve kendisinin 50. yılı kutlamaları çerçevesinde hayata geçirdiği 4 önemli proje, İstikbalin Yüzyılı Lansmanı’nda tanıtılacak. TUSAŞ’ın 4 projesi özetle şöyle:

Haberin Devamı

Jetin adı konulacak

5.nesil Türk jeti: Türkiye’yi 5. nesil savaş uçağı üreten ABD, Çin, Rusya gibi sayılı ülkelerin yer aldığı üst lige taşıyacak Milli Muharip Uçak (MMU), 18 Mart’ta hangardan çıktı ve taksi testlerini yaptı. MMU’nun ilk uçuşunu bu yıl içinde Aralık ayında yapması ve 2028’ten itibaren de seri üretimine geçilmesi planlandı. 2030’dan itibaren F-16’ların aşamalı olarak devreden çıkması ile MMU, Türk Hava Kuvvetleri’nin envanterinde ağırlıklı bir savaş uçağı haline gelecek. Bugün yapılacak törende, MMU’ya Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından bir ad verilmesi de bekleniyor.

Küçük F-16 olacak: Türkiye’nin ilk jet motorlu eğitim uçağı Hürjet, 25 Nisan’da yerden teker keserek havalandı. Hürjet’in varyantları arasında Jet Eğitim Uçağı versiyonu, Akrotim Gösteri Uçağı versiyonu, Harbe Hazırlık Uçağı Versiyonu, Red Aircraft Versiyonu ve TCG Anadolu’da görev yapacak Uçak Gemisi Versiyonu bulunuyor. Üst irtifa limiti 45 bin ft. Olan Hürjet, ses hızının 1.4 katı hızda uçuş yapabilmek kabiliyetine sahip. Hürjet; ABD ve Güney Kore’deki benzerleri ile birlikte alanında dünyada ilk üç içinde yer alıyor. 2025 yılında Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın envanterine girmesi planlanıyor. Hürjet’in taarruz tipi, bomba yükü ve avcı özelliğiyle pratikte F-16’nın küçük bir versiyonu olacak.

Haberin Devamı

Apaçi’ye rakip: ATAK-2, T-129 ATAK’tan elde edilen deneyim ve operasyonel tecrübe sayesinde tamamen özgün olarak geliştirilen 11 tonluk ağır sınıf taarruz helikopteri. Taarruz, yakın hava desteği, hava-yer ve hava-hava muharebesi, müşterek taarruz operasyonları ve silahlı keşif ve gözetim gibi görevlere uygun olacak şekilde tasarlandı. 28 Nisan’da ilk uçuşunu yaptı. ATAK - 2’nin dünyadaki iki benzeri Rusların Mİ-28 denilen savaş helikopteri ile Amerikalıların Apache (Apaçi) helikopteri.

Gökyüzünün hayaleti: ANKA-3, Kızılelma’dan sonra Türkiye’nin ikinci insansız savaş uçağı olacak. Radar görünürlüğünün düşüklüğü nedeniyle hayalet uçak olarak adlandırılıyor. Turbofan motorlu, gövde içinde silah sistemleri barındıran, yüksek yük taşıma kapasiteli insansız savaş uçağının 2025’te envantere girmesi öngörülüyor.