Gündem Türk Silahlı Kuvvetleri’nin komuta kadroları yenilendi

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin komuta kadroları yenilendi

12.08.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Yüksek Askeri Şura’daki (YAŞ) terfi kararlarının ardından genelkurmay başkanı ve kuvvet komutanı seviyesinde büyük ölçüde yenilenen Türk Silahlı Kuvvetleri’nin komuta kademesinde de ordu, kurmay başkanlığı ve kolordu komutanlıkları düzeyindeki kritik pozisyonlara yeni atamalar yapıldı.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin komuta kadroları yenilendi

AYDIN HASAN Ankara - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzaladığı ve Resmi Gazete yayımlanan karara göre; Kara Kuvvetleri Komutanlığında 119 general, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda 30 amiral, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda ise 38 general olmak üzere toplam 187 atama yapıldı. Genelkurmay Başkanlığı’na Orgeneral Metin Gürak, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na da Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu atanmıştı. Bu üç atama da dikkate alındığında mevcut 286 general ve amiralden 190’ı yeni görevlere atanmış oldu.

Haberin Devamı

Yeni komutanlar

Genelkurmay 2. Başkanlığı’na Orgeneral İrfan Özsert getirildi.

2. Ordu Komutanı Korgeneral Metin Tokel, 3. Ordu Komutanı Korgeneral Veli Tarakçı oldu. Orgeneral rütbesine terfi eden Ege Ordu Komutanı Kemal Yeni’nin görev yeri ise değişmedi. Korgeneral Levent Ergün, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı oldu.

Korgeneral Zorlu Topaloğlu Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı’na, Korgeneral Sezai Öztürk 3. Kolordu Komutanlığı’na, Tümgeneral Muammer Alper 5. Kolordu Komutanlığı’na, Tümgeneral Tevfik Algan 9. Kolordu Komutanlığı’na atandı.

Genelkurmay karargahındaki birimlere de atama yapıldı. Tümgeneral Burhan Aktaş Genelkurmay Personel Başkanı, Tuğge-neral Sait Cengiz Özsoy Genelkurmay MEBS ve Siber Savunma Komutanı oldu.

Haberin Devamı

Hava’da atamalar

Hava Kuvvetleri’nde Orgeneral İsmail Güneykaya Muharip Hava Kuvveti Komutanı olarak atandı. Korgeneral Erdoğan Gür Hava Eğitim Komutanlığı’na, Tümgeneral Ergin Dinç Hava Harp Okulu Komutanlığı’na, Tümgeneral Ali Özmen Hava Savunma Komutanlığı’na, Tümgeneral Kemal Turan Hava Kuvvetleri Komutanlığı Harekât Başkanlığı’na atandı.

Deniz’de atamalar

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda Koramiral İbrahim Özdem Koçer Kurmay Başkanlığı’na getirildi. Tümamiral Mustafa Kaya Mayın Filosu Komutanı, Tuğamiral Mehmet Savaş Eser Deniz Hava Komutanı, Tuğamiral Mustafa Biçen Çanakkale Boğaz Komutanı oldu. 30 Ağustos’ta Tuğamiralliğe terfi edecek Zeki Aktürk, bir süredir yürüttüğü Milli Savunma Bakanlığı Basın Müşavirliği görevine asaleten getirildi. Amiralliğe terfi eden ilk kadın subay Gökçen Fırat ise  Savunma Planlama ve Proje Yönetimi Başkanı oldu.