Gündem ‘Türk ve ABD ordusu Menbiç’te yakın çalışıyor’

‘Türk ve ABD ordusu Menbiç’te yakın çalışıyor’

03.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye, yaklaşık 8 aydır Ankara’ya büyükelçi göndermeyen ABD yönetimine tavrını, diplomatik bir üslup içinde gösterdi. ABD’nin bağımsızlık günü nedeniyle verilen resepsiyona, hükümeti bakan yerine Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ümit Yalçın temsil etti. Resepsiyonun ev sahipliğini Büyükelçilik maslahatgüzarı Philip Kosnett yaptı. Philip Kosnett, eşi Alison Kosnett ile birlikte konukları karşıladı.

‘Türk ve ABD ordusu Menbiç’te yakın çalışıyor’

Resepsiyon açılışında konuşan Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ümit Yalçın, iki ülke arasında en yoğun ilişki dönemlerinden birinin yaşandığını söyledi. Yalçın, “İki ülke arasındaki potansiyeli bölgesel ve küresel düzeyde hayata geçirme arzusundayız. 24 Haziran seçimleriyle birlikte yeni bir döneme girmiş bulunmaktayız. ABD ile uzun vadeli hedef ve çıkarlara dayanan ilişkiler bu dönemde de dış politika vizyonumuzun kilit taşlarından biri olmaya devam edecektir” dedi.

Haberin Devamı

Maslahatgüzar Kosnett de bir grup gazeteci ile yaptığı sohbet sırasında “En tepeden, Başkan Trump ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Türk-Amerikan ilişkilerinin yeniden inşasının önemli bir öncelik olduğu konusunda çok güçlü sinyaller var” dedi. Kosnett, Ankara’ya atanacak büyükelçi konusunda, “Birçok isim, birçok söylenti oldu. Ancak Beyaz Saray açıklamadıkça resmi bir şey yok. Başkan Trump’ın Türkiye’ye yüksek profilli bir büyükelçi atamak istediğine eminim” dedi.

‘YPG durumu anladı’

Kosnett, şöyle devam etti: “İki ülke hükümeti, Menbiç’teki güvenlik ve yönetimin yerel halka teslim edildiğine, yerel halkın kendi güvenlik ve gelecekleri için söz hakkı olduğuna emin olmak için geçiş sürecinde askeri ve diplomatik kanallardan çok yakın çalışıyor. Türk ve ABD ordusunun oradaki güvenlik düzenlemeleri için çok yakın çalıştığını görüyoruz. YPG durumu anladı ve bu yeni düzenlemelere dönük iş birliği yapacağını taahhüt ettiğini de açıkladı.”

Haberin Devamı

----------------------------------------------------------------------

‘F-35 pilotları eğitim uçuşuna başlayacak’

Pentagon Sözcüsü Albay Rob Manning, Türk F-35 savaş uçağı pilotları ve bakım personelinin kısa bir süre içinde Arizona’da uçuş eğitimlerine başlayacağını ve ABD hükümetinin, Türkiye’nin F-35 programına katılımı konusunda henüz herhangi bir karar vermediğini söyledi.

Manning, “Türk pilotları ve bakım personeli Luke Hava Kuvvetleri Üssü’ne vardılar ve kısa bir süre içinde uçuş akademisine başlayacaklar” dedi. WASHINGTON AA