Gündem Türkiye bugün kavrulacak

Türkiye bugün kavrulacak

26.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Son günlerde artan hava sıcaklıkları bugün zirve yapacak. CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan bugün için uyarı üstüne uyarıda bulundu. Sıcaklıklar nedeni ile dışarıya çıkacak olan vatandaşları uyararak yarına dikkat çekti.

HABER MERKEZİ - Türkiye’nin batı ve güney kesimlerinde sıcaklıklar 45 dereceye ulaşacak. Tarihi 2700 yıl öncesine dayanan İstanbul’da ise termometrenin rekor sıcaklık olan 42 dereceyi aşması bekleniyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, bugün ve yarın sıcak hava dalgasına bağlı olarak, Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu bölgelerinde sıcaklıkların mevsim normallerinin 5-10 derece, diğer bölgelerde 2-6 derece üzerine çıkmasının beklendiğini açıkladı. Sıcak hava dalgasının perşembe günü akşam saatlerinden itibaren Batı ve Kuzey kesimlerden başlayarak etkisini kaybedeceğini belirtildi. Öte yandan Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde önceki gün etkili olan sağanak yağış, Karakent, Cetenli ve Başkent köylerinde sel baskınlarına neden oldu.

Haberin Devamı

PROF. DR. ŞEN SAAT VERDİ, UYARDI: DIŞARI ÇIKMAYIN

CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan bugün için ‘sağlık açısından risk teşkil ettiğini’ belirterek vatandaşları özellikle saat 11-16 saatleri arasında dışarı çıkılmaması konusunda uyardı.

Prof. Dr. Şen, “Bugün İstanbul’un Anadolu yakasında Çekmeköy, Ataşehir’den itibaren doğusu maksimum sıcaklı 40-42 derece. Boğaz çevresi Avrupa yakası Başakşehir, Bağcılar, Arnavutköy, Gaziosmanpaşa gibi kıyıdan uzak iç kesimler 38-40 derece. Deniz kıyıları 37 derece. Bunlar gölgede olacak sıcaklıklar”

MARMARA VE EGE DE OLACAK MAKSİMUM SICAKLIKLAR:

Prof. Dr. Şen, “Trakya iç kesim 42; Edirne 39, Balıkesir 44, Bursa 42, Manisa 43, İzmir 41, Aydın 44, Muğla 42, Antalya 41, Marmaris-Bodrum 40-42, Fethiye 40, Çeşme 38, Akçay 39 derece. Çanakkale iç 43, Kefken 40, Karasu 36 derece. Bu sıcaklık gölgede ölçülen değerlerdir. Güneş de sıcaklık ölçülmez meydanlarda demir içindeki termometreler yanlıştır. Ölçülen bu değer sıcaklıktır. Isı değildir.

Haberin Devamı

Bu sıcaklıklar sağlık açısından risk teşkil edebilir. Dışarı çıkmayın yarın sıcaklıklar düşecek yarına işinizi erteleyin.

Yarın perşembe Marmara ve Ege de sıcaklıklar düşecek. Risk azalır. Bu sıcaklıklar yarın İç Anadolu’ya kayacak Ankara 40 derece” ifadelerine yer verdi.

NASIL BESLENMELİYİZ?

Beslenme ve Diyetetik uzmanı Dürdane Keskiner, Milliyet’e yaptığı açıklamada, sıcak havada serinlemek için şu besinlerin tüketilmesini önerdi:

Su, salatalık, acur, kelek

Ayran, kefir, yoğurt, süt, cacık, soğuk çorbalar.

Salata ve zeytinyağlı sebze yemekleri.

Kavun, karpuz, çilek, yeşil erik.

Sütle veya yoğurtla yapılmış soğuk yulaf lapası.

Sebze suyu ile yapılmış detoks içecekleri.

Nane, dereotu, reyhan, kuzu kulağı gibi mevsim yeşillikleri.

Hindistan cevizi suyu veya sütü.

Patates, turp, havuç sindirimi zor besinlerdir, tüketilmemeli.

Kahve ve çayda aşırıya kaçmayın, az tüketin. Kafein daha fazla idrar atılmasına ve dolayısıyla su kaybına neden olur.

Mümkünse öğle öğününü azaltın ya da ara öğün gibi yapın. Akşam öğününü de kolay sindirilebilen besinlerden tercih edin.

Haberin Devamı

SICAK ÇARPARSA...

Sıcak çarpmasından etkilenen kişiye tıbbi yardım sunulmalı.

Birey gölgeye veya bir bina içerisine alınmalı.

Soğuk su duşu, su ile dolu küvet, bahçe hortumu ile su püskürtmek, süngere soğuk su sürerek gövdeyi silmeli.

Türkiye bugün kavrulacak

OZON KİRLİLİĞİ TEHLİKELİ’

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı eski müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, sıcaklık artışıyla birlikte ozon kirliliğinin de arttığına dikkat çekti: “Sıcaklıklar arttığı zaman güneşten gelen UV ışınları ozon kirliliğini artırıyor. UV ışınları, sıcak havalarda özellikle arabaların egzozundan, akaryakıt istasyonlarından, sanayiden ve termik santrallerden salınan uçucu organik karbon dediğimiz karbon ve azot oksitle yeryüzünde birleşiyor. UV ışınları bu reaksiyonları tetikliyor. Soluduğunuz havada ozon kirliliği oluşuyor. Solunduğu zaman ciğerlerimize kadar ulaşıyor. Sağlık için çok ciddi riskli durumlar oluşturuyor.”

‘BENZİNİ GÜNDÜZ ALMAYIN’ ÖNERİSİ

Prof. Dr. Öztürk, ozon kirliliğine karşı nasıl önlem alınabileceğini de şöyle aktardı: “Akaryakıt istasyonlarından gündüz yakıt almayacağız. Akaryakıt istasyonlarından ciddi şekilde uçucu organik karbon dediğimiz benzin-motorin alırken karbon salınımı söz konusu. Trafik yoğunluğu ciddi şekilde azot oksit kirliliğinin salınmasına neden oluyor. Yoğun trafikli alanlardan uzak durulmalı. Şehirler ağaçlandırılmalı. Ağaçlandırmayla UV ışınları azot oksitle reaksiyona girmez.”

Haberin Devamı

‘AKŞAM 9’A KADAR KİRLİLİK ZİRVEDE’

Prof. Dr. Mustafa Öztürk, “Ozon kirliliği gündüz saat 11 ile akşam 8’e kadar devam ediyor. Çünkü güneş ışığı etkinliği saat 11’den sonra etkili olmaya başlıyor. Havanın bulutsuz, güneşli, rüzgârın sıfıra yakın ve nemsiz olduğu zamanlar, UV ışınları azot oksit ve uçucu karbon maddelerinin reaksiyona girmesine sebep oluyor. Bundan dolayı bu saatlerde havada ozon kirliliği ciddi şekilde artıyor. Güneşin batmasıyla yavaş yavaş tekrar azalıyor” dedi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre; ülkemizin kuzeydoğu kesimlerinin parçalı, yer yer çok bulutlu, Doğu Karadeniz'in iç ve yüksek kesimleri ile Doğu Anadolu'nun kuzeydoğusu ve Bingöl çevreleri yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor.