Gündem Türkiye ve BAE ‘ortak fırlatma üssü’ kuracak

Türkiye ve BAE ‘ortak fırlatma üssü’ kuracak

21.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın körfez turunun son durağı Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE), 50,7 milyar dolar (yaklaşık 1 trilyon 350 milyar lira) değerinde 13 anlaşmaya imza atıldı.

Türkiye ve BAE ‘ortak fırlatma üssü’ kuracak

ASLIHAN ALTAY KARATAŞ Ankara - İmzalanan anlaşmaların hedefleri arasında, “ortak fırlatma üssü” kurulması ve “beraber fırlatma aracı geliştirilmesi” de yer alıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile BAE Devlet Başkanı Al Nahyan’ın başkanlık edecekleri “Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey” kurma konusunda mutabakata varıldı. Enerji, ulaştırma, alt yapı, lojistik, e-ticaret, finans, sağlık, gıda, turizm, emlak, inşaat, savunma sanayii, yapay zeka ve ileri teknolojiler gibi alanlarda mevcut iş birliğinin derinleştirilmesi kararlaştırılırken, söz konusu alanlarda imzalanan 13 anlaşmanın toplam tutarının 50,7 milyar dolar olduğu açıklandı.

Haberin Devamı

Kapsamlı anlaşmalar

İşte imzalanan anlaşmalar:

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ile BAE Uluslararası Yatırımcılar Konseyi  Mutabakatı

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ile Abu Dabi Yatırım Ofisi Mutabakatı

Ticaret Bakanlığı ile BAE Ekonomi Bakanlığı Karma Ekonomik ve Ticaret Komisyonu Ortak Deklarasyonu

Savunma Sanayii İşbirliği Mutabakatı 

Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşma

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile BAE Sanayi ve İleri Teknoloji Bakanlığı Arasında Dijital Dönüşüm İşbirliği Mutabakatı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile BAE Uzay Ajansı Arasında Ticari Amaçlarla Müşterek Fırlatma Aracı Kabiliyetleri Geliştirmeye İlişkin Mutabakat Zaptı: Bu mutabakat ile gelişen uzay ekonomisinden iki ülkenin payını artırması hedefleniyor. Bu sayede ortak fırlatma üssü kurulmasına ve berber fırlatma aracı geliştirilmesine imkân sağlanacak.

Haberin Devamı

Enerji ve Tabii Kaynaklara İlişkin Stratejik Ortaklık Anlaşması

Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş. ile Abu Dabi Kalkınma Holding Şirketi (ADQ) Arasında Mutabakat 

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Abu Dabi Kalkınma Holding Şirketi (ADQ) Arasında Mutabakat 

Hukuki ve Ticari Konularda Adli Yardımlaşma

Cezai Konularda Karşılıklı Adli Yardımlaşma 

Suçluların İadesi Antlaşması.

‘Dev işbirliği anlaşma paketi’

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Türkiye Yüzyılı” vizyonunun meyvelerini vermeye başladığına dikkat çektiği sosyal medya paylaşımında, “Bu önemli anlaşmaların 85 milyon vatandaşımız için hayırlı olmasını dilerim” ifadelerini kullandı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de yaptığı İngilizce paylaşımda, imzalanan anlaşmaların BAE ile Türkiye arasındaki bağları daha da güçlendireceğine işaret ederek “İhracat finansmanı, deprem tahvilleri, enerji, savunma, alt yapı, teknoloji ve bankacılık dahil olmak üzere bir dizi sektördeki anlaşmalar, BAE’nin programımıza olan güvenini yansıtıyor. BAE’nin Türkiye’ye devam eden güçlü desteği için minnettarız” dedi.

Ortak teknoloji geliştirme hedefi

Savunma Sanayi Başkanı Haluk Görgün “Savunma sektörümüzün global arenadaki sürdürülebilir başarısını ve dünya çapındaki duyulan güvenini daha ileriye taşımaya kararlıyız” dedi. Savunma Sanayi Başkanlığı paylaşımında ise “Başkanlığımız ile BAE Tawazun Konseyi arasında ortak teknoloji geliştirme, ortak üretim ve tedarik konularını kapsayan anlaşma imzalanmıştır” denildi.