Gündem Türkiye’nin ‘İsveç adımı’ şekilleniyor: AB endeksli onay süreci

Türkiye’nin ‘İsveç adımı’ şekilleniyor: AB endeksli onay süreci

22.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğine vize vermesinin ardından iktidarın TBMM’de izleyeceği yol haritası netleşmeye başladı.

Türkiye’nin ‘İsveç adımı’ şekilleniyor: AB endeksli onay süreci

AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU/ANKARA- AK Parti’nin üst düzey yetkilileri, İsveç için “onay” sürecinin ekim ayında Meclis’in açılmasıyla parlamento gündemine geleceğine işaret ederken, Meclis’in “hızlıca” onay vermek yerine teklifi bir “iyi niyet” göstergesi olarak Dışişleri Komisyonu’ndan geçirip, İsveç’in ve AB’nin atacağı muhtemel adımları görmek üzere bekletebileceğine işaret ediyor.

Haberin Devamı

Öncelikli üç talep

İsveç’in AB’de etki ve nüfuz alanının sınırlı olduğunu ifade eden AK Parti kurmayları, bu nedenle Türkiye-AB Gümrük Birliği’nin güncellenmesi, vize serbestisi ve AB Katılım Müzakereleri kapsamında kalan fasılların yeniden açılmasının “öncelikli talepler” olarak öne çıktığını belirtiyor.

Ali Yerlikaya’nın İçişleri Bakanlığı’na gelmesi ile güvenlik stratejilerinde yeni bir dönem başladığını kaydeden kurmaylar, bu kapsamda AB’nin vize serbestisi için Türkiye’ye ön şart olarak sunduğu “Terörle Mücadele Yasası”na ilişkin yeni adımlar atılabileceğine işaret ediyor. Yetkililer, “Terörle mücadele zafiyete uğratılmadan yasalarda bazı değişiklikler yapılabilir. Avrupa’nın bizi anlamasını sağlayan adımlar atılabilir. Terörle Mücadele Yasası’ndaki ‘terör propagandası’ suçu, ifade özgürlüğü kapsamında esnetilebilir” görüşünü dillendiriyor.

Haberin Devamı

Türkiye’nin Suriyeli sığınmacı politikasının da vize serbestisi konusunda sorun yarattığını belirten kurmaylar, “Vize serbestisi Türkiye’nin sınırlarını iyi koruması, göçmenlerin AB ülkelerine geçişine engel olmada garanti vermesi; katılım müzakerelerinde mesafe alınması kaydı ile olamayacak şeyler değil” yorumunu yapıyor.