Gündem ‘Türkiye’nin yanındayız’ mesajı

‘Türkiye’nin yanındayız’ mesajı

07.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Deprem sonrası dünyanın dört bir yanından destek mesajları yağdı. Türkiye’nin yanında olduklarını belirten ülke liderleri, yardım için de hazır olduklarını duyurdu.

‘Türkiye’nin  yanındayız’ mesajı

DIŞ HABERLER SERVİSİ - ABD Başkanı Joe Biden, “Türkiye ve Suriye’de meydana gelen depremin neden olduğu can kaybı ve tahribattan derin üzüntü duyuyorum. Ekibime, Türkiye ile koordineli olarak durumu yakından izlemeye devam etmeleri ve gerekli her türlü yardımı yapmaları talimatını verdim” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, deprem sonrası müttefiklerin destek için seferberliğe geçtiğini söyledi. Stoltenberg, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile temas hâlinde olduğunu bildirirken, “NATO müttefikleri destek seferber ediyor” dedi. LANDCOM Komutanı Darryl Williams ise “Türkiye sadece bir NATO müttefiki değil, aynı zamanda LANDCOM’un evi. Onların yanındayız. Dostlarımıza ve Türkiye halkına başsağlığı diliyoruz” mesajını paylaştı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron “Fransa, olay yerindeki nüfusa acil yardım sağlamaya hazırdır. Kalbimiz, yaslı ailelerin yanındadır” şeklinde
Türkçe paylaşım yaptı.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Berlin’in yardım etmeye hazır olduğunu söyledi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a başsağlığı diledi. Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, “Hızlı bir şekilde yardım sağlayacağız” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak, ülkesinin Türkiye’ye her türlü yardımı yapmaya hazır olduğunu söyledi.

İtalya Başbakanlığından yapılan açıklamada, “İtalyan Sivil Savunması ilk yardıma katkıda bulunmak için uygun olduğunu bildirmiştir” ifadesi kullanıldı.

Savaş halindeki ülkeler Rusya ve Ukrayna’dan da Türkiye’ye destek ve yardım mesajları paylaşıldı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin yaşanan deprem nedeniyle Türkiye’ye yardım etmeye hazır olduğunu belirtti. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de, “Kurbanların ailelerine başsağlığı diliyor, kurbanlara acil şifalar diliyoruz. Şu anda dost Türk halkının yanındayız, gerekli yardımı sağlamaya hazırız” mesajı paylaştı.

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen de, acil yardım programı hazırlandığını duyururuken, Bakanlıktan yapılan açıklamada “İsrail Devleti ve Dışişleri Bakanlığı bu zor zamanlarda Türk halkına ve Türk hükümetine destek olmak için elinden geleni yapacaktır” ifadelerini kullandı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da “Dışişleri ve Savunma Bakanlarımız iletişim halinde, önümüzdeki saatlerde ekibin ulaşımını sağlayacağız” dedi.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Yunanistan’ın kaynaklarını seferber ettiğini ve hemen yardım edeceğini söyleyerek Türkiye’ye taziyelerini sundu.

Haberin Devamı

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Avrupa Birliği dönem başkanı olarak Türkiye’ye yardım göndermeye hazır olduklarını söyledi. İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström de, AB çabalarının koordinasyonu amacıyla Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile temasta olduğunu aktardı.

DSÖ Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, acil sağlık ekiplerinin depremden etkilenen kişilere temel sağlık hizmeti sağlamak için etkinleştirildiğini söyledi. DSÖ, depremler sonucu hayatını kaybedenlerin sayısının ciddi oranda artmasının beklendiğini söyledi.

Çin, Ermenistan, Hindistan, Lübnan ve Filistin’den de başsağlığı ve yardım mesajları paylaşıldı.

‘Türkiye’nin  yanındayız’ mesajı

Yardım seferberliği

Depremlerin ardından çok sayıda ülke ve uluslararası kurum tarafından Türkiye’ye arama kurtarma ve yardım ekipleri gönderildi.

Depremin ardından Avrupa Birliği Sivil Koruma Mekanizması aktive edildi. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve Avrupa Kriz Yönetimi Komiseri Janez Lenarcic tarafından yapılan açıklamalarda sahadaki ilk müdahale ekiplerini desteklemek için Bulgaristan, Hırvatistan, Çekya, Fransa, Yunanistan, Hollanda, Polonya ve Romanya’dan 10 şehirde arama ve kurtarma ekibinin hızla seferber edildiği belirtildi. AB’nin Copernicus uydu sisteminin de acil durum harita hizmetleri için aktive edildiği aktarıldı.

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi, BM Afet Değerlendirme ve Koordinasyon’un (UNDAC) arama kurtarma ekiplerinin desteğe hazır olduğunu bildirdi. Kurum, “UNDAC acil durum arama kurtarma ekipleri gönderilmeye hazır bir şekilde ekiplerimiz hasarı denetliyor” dedi.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, “ABD olarak gereken her türlü yardımı yapmaya hazırız” mesajı paylaşırken, “Başkan Biden, en çok etkilenenlere yardım etmek için ABD’nin müdahale seçeneklerini değerlendirmeleri için USAID ve diğer federal hükümet ortaklarına talimat verdi. Türkiye ile koordineli olarak durumu yakından izlemeye devam edeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Türkiye’ye 139 kişilik bir sivil güvenlik kurtarma ekibi göndereceklerini açıkladı.

İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, İngiltere’nin 76 kişilik bir arama kurtarma ekibi, ekipman ve kurtarma köpekleri de dahil olmak üzere Türkiye’ye acil destek gönderdiğini açıkladı.

Kuzey Kıbrıs, Japonya, İspanya, Polonya ve Tayvan’dan ekiplerin de yola çıktığı açıklandı.

Almanya’dan 41 kişi ve 7 köpekten oluşan arama kurtarma ekibi, Japonya’dan 3 kişilik bir öncü ekip ve 15 kişilik ekip, Hollanda’dan bir ekip, Kosova’dan 30 kişilik ekip ve Hırvatistan’dan da 40 kişilik ekip Türkiye’ye hareket etti. Bulgaristan’dan 59 kişilik uzman kurtarma ekibi ise Kapıkule’den Türkiye’ye giriş yaptı.

İsrail Ordusu’nun bir insani yardım delegasyonu oluşturduğu ve Türkiye’ye göndermek üzere olduğu açıklandı.

Azerbaycan’dan 370 kişilik bir ekip ile yardım malzemeleri gönderildiği açıklandı.Depremin ardından Türkiye’ye uluslararası anlamda ilk yardım Azerbaycan’dan geldi. Azerbaycan Olağanüstü Haller Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in, arama kurtarma çalışmalarına destek amacıyla Türkiye’ye yardım edilmesi talimatı verdiği belirtildi.

Tel Aviv belediyesine Türk bayrağı

İsrail’in başkenti Tel Aviv’de Türkiye’ye destek amacıyla Tel Aviv Belediyesi binasına Türk bayrağı silüeti yansıtıldı.

‘Türkiye’nin  yanındayız’ mesajı

BM Genel Kurulu’nda saygı duruşu

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda Kahramanmaraş depremlerinde Türkiye ve Suriye’de hayatını kaybedenler anıldı. ABD’nin New York kentinde BM Genel Sekreteri Antonio Guterres başkanlığında toplanan Genel Kurul’daki oturum öncesi yaşamını yitirenler için 1 dakikalık saygı duruşu yapıldı.

Dünya liderlerinden Erdoğan’a taziye telefonu

ANKARA Milliyet - Kahramanmaraş merkezli iki depremin ardından dünya liderleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak “geçmiş olsun” dileklerini iletti.

İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre; ABD Başkanı Joe Biden dün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla aradı. Biden, depremde hayatını kaybedenler için taziyelerini iletirken, yaralılara şifa dileğinde bulundu. Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile de görüştü. Erdoğan’ı telefonla arayarak geçmiş olsun dileklerini ileten Putin, Rusya’nın Türkiye’ye arama kurtarma ve afetle mücadele alanında yapacağı desteklere ilişkin de bilgi verdi.

Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis de, deprem dolayısıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla arayarak geçmiş olsun dileklerini iletti. Sakelaropulu ve Miçotakis, yaralılara şifa dileğinde bulundu. Erdoğan’ı arayarak geçmiş olsun dileklerini ileten ve Türkiye ile dayanışma mesajı veren diğer liderler ise şöyle:

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile KKTC Başbakanı Ünal Üstel, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan, Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ve Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe.