Gündem Turkuaz Ege’de tarihi keşfetmek

Turkuaz Ege’de tarihi keşfetmek

31.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye, doğal ve tarihi zenginlikleriyle kamp ve karavan turizmi için de sayısız seçenekler sunuyor. Bu kez rotamızı Ege’ye çevirdik

Turkuaz Ege’de tarihi keşfetmek

Gökhan Karakaş - Uçtum, daldım, yüzdüm, yürüdüm

Haberin Devamı

İstanbul-Şarköy (Hoşköy-Yamaç paraşütü) Saros (Erikli-Sualtı dalış)- Güneyli (Kömür Limanı)- Bolayır- Gelibolu (Kabatepe Çanakkale Tarihi Alan)- Truva kenti- Bozcaada- Yaklaşık 530 kilometre (Şarköy’den sonra ALTERNATİF- Kırklareli- İğneada Longoz-300 km)

Ülkenin en büyük kentinden çıktığınızda yol sizi önce Şarköy’e götürebilir. Tekirdağ’ın Marmara Denizi kıyısını takip ederek ulaşılan Şarköy ilçe merkezinde Trakya’da olmanın tadı çıkartıldıktan sonra 16 kilometre uzaklıktaki Hoşköy yaban ortamında ilk kez kalanlar için başlangıç olabilir. Osmanlı döneminde büyük Rum nüfusu olan Hoşköy aynı zamanda yamaç paraşütüyle gökyüzünde heyecanın yaşamak isteyenlerin gittiği Uçmakdere’nin rotasında. Ganos Dağı eteğindeki Uçmakdere, kuzeyli rüzgarları yöneten uzman paraşüt eğitmenlerinin gözetiminde havadan keşif tutkusuna cevap olabiliyor. Çizdiğimiz rotaya ortalama 300 km’lik yol eklenerek ulaşılan İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı da karavan ve çadır kampı için uygun alanlar sunarken, ilginç yeryüzü oluşumunu görme fırsatı veriyor. Edirne’nin ilçesi Keşan’dan sapılan Saros Körfezi ise dillere destan doğal güzelliklerle çok seçenek barındırıyor. Akdeniz kumsallarını aratmayan Erikli, sualtının büyülü dünyasını tanıştıran dalış merkezleriyle Mecidiye, yeşillikler içinde Gökçetepe Tabiat Parkı sadece birkaçı. Gelibolu’ya ilerlerken Kömür koyunun ardından Ege Denizi’ni haber veren Güneyli Limanı ise başka bir durak. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’nın başlangıcı Kabatepe ise Gökçeada’ya geçiş ve doğanın sesini duyma hissini fazlasıyla sunuyor. Çanakkale Şehitliği’nin bulunduğu tarihi alanın ardından geçilecek şehir merkezi üzüm bağları ve eşsiz günbatımıyla bilinen Bozcaada’dan önceki son durak.

Haberin Devamı

Uçmakdere Yamaç Paraşütü - Şahin Şık: 0554 615 90 34

Uçmakdere- Çadır Kampı: 0282 5251018

Saros Kamp Karavan: 0534 6427195

Kuzey Mavi Dalış Merkezi: 0532 6427318

İğneada Çadır ve Karavan Kampı: 0532 2168868

Kabatepe Kamp: 0286 8141289

Gelibolu Kumkamp- Kemal Pınarbaşı: 0286 8141455

Bozcaada Kamp: 0542 4143124

Haberin Devamı

Kaz Dağları Saman Çiftliği: 0505 2909764

Kaz Dağları Troltunga Kamp: 0539 4310884

Turkuaz Ege’de tarihi keşfetmek

Turkuaz Ege’de tarihi keşfetmek

Tek başına da olur

Doğada tek başına olmanın cazibesini anlatan gezginlerden Gökhan Konaş, rotamız için Kaz Dağları kampını yazdı.

“Birçok efsaneye konu olmuş, dünyanın en önemli oksijen depolarından Kaz Dağları’nın havası, suyu ve doğası gerçekten büyülü. Masalları andıran ormanları o kadar zengin bir bitki örtüsüne sahip ki Türkiye’nin 40 civarında endemik bitkisi burada yetişiyor. Peki Kaz Dağları’na gittiğimizde neler yapabiliriz? Her sene mutlaka ziyaret ettiğim Kaz Dağları’na gittiğimde yaptığım ilk şey kendimi Zeytinli Deresi’nin buz gibi sularına bırakmak oluyor. Orman içi uzun yürüyüşler için Mehmetalan Köyü harika bir başlangıç. Sonu gelmez rotalara ve harika manzaralara sahip. Zeus ‘un Truva Savaşı’nı izlediği tepe olan Zeus Altarı’nda gün batımı mutlaka izlenmeli. Birbirinden renkli ve zengin kültürlerin birleştiği Adatepe Köyü, Yeşilyurt Köyü mutlaka ziyaret edilmeli. Denk gelirseniz Sarıkız Şenlikleri’ne mutlaka katılın. Şahinderesi Kanyonu, Mıhlı Çayı, Hasanboğuldu ve Sütüseven Şelalesi gibi doğal bahçeleri görmeden dönmeyin. Bence Homeros’un İliada destanına “Bin Pınar İda” olarak geçen Kaz Dağları’nın derinliklerindeki derelerin eşlik ettiği patikalarda kaybolup doğa ile bütünleşmeniz.

Haberin Devamı

https://www.instagram.com/tekbasinadaolur/

Doğanın içine gidin doğayı içinizde hissedin

Aydın- Kuşadası (Dilek Yarımadası-Doğa Yürüyüşü-Tarih)- Didim (Didyma Antik Kenti-Milet)- Denizli (Pamukkale)- Ortaca (Dalyan-Karya Krallığı-Caretta caretta)- 290 kilometre

Aydın’daki Kuşadası Milli Parkı 1966 yılından beri korunuyor. 68 bin hektarlık alandaki milli parkta bisiklet turu, botanik inceleme, doğa yürüyüşü, tekne ve kano turu, kanyon geçişi, kuş gözlemi, tarihi alan gezisi gibi pek çok etkinlik yapılabiliyor. Dünyada sadece burada görülen 18 bitki türünün sıralandığı yarımada aynı zamanda Karadeniz’den Akdeniz’e kadar bulunan tüm bitkilere de ev sahipliği yapıyor. Kuşadası Belediyesi’nin yeni yaptığı ücretsiz kamp karavanı büyük kazanım. Yarımadanın güneyindeki Büyük Menderes Deltası, bir sulan alandan beklenen tüm doğal güzellikleri sunarken, deniz keyfi sunuyor. 950 metre yükseklikteki Kaplan Kayası tepesinden atlanarak yapılan yamaç paraşütü yarımadayı havadan izleme imkanı veriyor. Turizm merkezi Didim’de Milet, Priene ve Heraklia antik kentleri kahverengi tabelalar arasında. Yılda 2 milyon turistin ziyaret ettiği Pamukkale’nin tarihi Roma Dönemi’ne kadar iniyor. Ülkemizin turizm sembol görüntülerinden olan Pamukkale Travertenleri doğal bir pamuk tarlasını andırarak UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girdi. Yeşildere Şelalesi ise döküldüğü yeşil örtüden maviyi getiren bir halı gibi uzanıyor önünüzde. Muğla ili sınırlarındaki Ortaca’nın Dalyan yerleşimine gidildiğinde ise UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Kaunos Antik Kenti ve kaya mezarları çok dikkat çekecek. Dalyan kanallarında yapılacak tekne yolculuğu deniz kaplumbağaları caretta carettaların sürpriz yapmasını sağlayabilir. Dalyan İztuzu Kumsalı bu sempatik canlıların üreme alanlarından biri.

Haberin Devamı

Kuşadası Ada Belediye Karavan Kamp: 0535 1046259

Kuşadası Önder Kamp: 0256 6181590

Kuşadası Kiwi Su ve Dalış Sporları: 0541 5586443

Dalyan Doğa Kamping: 0555 3330206

Bir yanın mavi bir yanın yeşil

İzmir- Bergama (Kozak Yaylası-Doğa yürüyüşü)- Bergama (Pergamon Antik kenti)- Dikili- Karaburun-Mordoğan (Saklıköy-Ayıbalığı Koyu)- Seferihisar (Sığacık)- Gümüldür Tabiat Parkı- Selçuk (Efes Antik Kent)- Bafa Gölü- 410 kilometre

Rotamız, tarihi 5 bin yıl öncesine uzanan Pergamon Krallığı’nın başkenti Bergama ile başlıyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nin 999’uncu kültürel miras eser olarak giren Bergama mutlaka görülmesi gereken bir antik kent. Bergama, İzmir girişinin ilk durağı. Kozak yaylası gerçek bir doğa yürüyüşü parkuru. Geniş kumsalıyla tam bir yazlık yaşam alanı sunan Dikili’den sonra geçilecek Mordoğan ise kat edilen yolun hakkını verecek güzellikler barındırıyor. Karaburun Yarımadası’nda orman rotalarında yürüyüş yapılırken Ege Denizi’nin canlı çeşitliliğinin aynası sualtı noktaları ziyaret edilebilir. Türkiye’nin ilk sakin şehri Seferihisar’ın Sığacık koyu yani antik ismiyle Teos, doğal yaşamı ve Ege kasabası olmanın verdiği huzuru fazlasıyla yansıtacak. Gümüldür Tabiat Parkı’nda yapılacak çadır kampı mavinin ve yeşilin her tonunu sunacak. Seyahat sevenler için sorun olmayacak mesafede bulunan Selçuk ilçesindeki Efes Antik kenti tarihsel zenginliğimizin başyapıtları arasında cazibe merkezi özelliğini sunuyor. Cilalıtaş dönemine kadar inen tarihsel yolculuk, çayır ve kayaların uzandığı Şirince yürüyüş parkuru ile taçlandırılabilir. Denizin mavisinden gölün mavisine uzanmayı tercih edenler için tavsiye edilen Bafa Gölü, yaban kuşları ve zeytin ağaçlarıyla ilgi çekecek. Bafa’nın meşhur yılan balığı tadılması gereken bir lezzet olurken göl üzerindeki adalar teknelerle görülebilir.

Hipo-Denizatı Kamping: 0532 3457564

Bergama Karavan Kamp: 0232 6333902

Davutlar Karavan Kamp: 0536 923 36 36

Gümüldür Tabiat Parkı: 0232 793 45 25

Selçuk- Dereli Kamp Alanı: 0232 8931206

Hep karşınıza çıkacak: Kahverengi tabelalar

Çanakkale (Merkez)- Truva Antik Kenti- Gülpınar (Apollon Tapınağı)- Asos- Kaz Dağları Milli Parkı- Edremit Körfezi (Küçükkuyu) Burhaniye (Ören)- Ayvalık- 230 kilometre

Çanakkale’deki savaş batıklarına yapılacak dalışların ardından geçilecek Truva antik kenti mitolojinin en bilinen hikayesinin çıkış noktası. Savaşın ve ülkelerin kaderini değiştiren mitolojik Truva Müzesi kahverengi tabelaların en ünlüsü. Yunan prensesi Helen’in Truvalı Helen’e dönüştüğü rota üzerindeki Ayvacık’a bağlı Gülpınar köyü Apollon antik kentini barındırıyor. Apollon Tapınağı ve müzesi, Truva efsanesinin pek çok ögesini barındırıyor. Bölgenin tarihsel zenginliğinin kanıtı Asos’a giderken Behramkale 3 bin yıllık tarihiyle bölgenin güney ucunda yer alıyor. Rota üzerindeki Ege köyleri çok sayıda kamp ve çadır alanının barındırıyor. Çanakkale ve Balıkesir illeri arasında yayılan Kaz Dağları ise Biga Yarımadası’nın en yüksek noktası. Hasan Boğuldu Şelalesi’nde serinlemek, yürüyüş rotalarıyla doğayı hissetmek, Yörük köylerinde geleneksel ürünleri tatmak İda Dağı olarak bilinen Kaz Dağları’nı fazlasıyla cazip kılıyor. Edremit Körfezi’ndeki Akçay, Altınoluk gibi yerleşimler Ege Denizi’nin Anadolu ile buluştuğu hissini verirken, Burhaniye’deki deniz kızı heykelinden sonra Ayvalık rotanın son durağı. Ayvalık, zeytin ve turizm cenneti ünvanını Kuzey Ege’nin her imkanı barındıran merkezi olmasıyla taçlandırıyor. Piri Reis’in Kitab-ı Bahriye de bahsettiği Cunda adası ise ziyaretçilerine sürprizler vaat ediyor.

Çanakkale Balıkadamlar - Ercan Zeybek: 0542 4371410

Truva Kamp - Uran Savaş: 0542 2634839

Asos Kamp: 0536 2518244

Ayvalık Dalış Prodivers- Kubilay Kılıç: 0505 7723051

Ören çadır Kamp: 0266 4162331

Altın Kamp: 0266 4163737

Cunda-Ada Kamp: 0266 3271211

YARIN: DÜNYANIN ORTA DENİZİ; AKDENİZ