Gündem Üçüncü doz ihmali ölümlere yansıyor

Üçüncü doz ihmali ölümlere yansıyor

17.02.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

‘Aşıda gevşeme ölümlere yol açıyor’ diye uyaran uzmanlar, ortaya çıkan olumsuz ölüm tablosunun üçüncü dozun ihmal edilmesinden kaynaklandığına dikkat çekiyor.

Üçüncü doz ihmali ölümlere yansıyor

Mert İnan / İSTANBUL
Kovid-19 salgınında Omicron varyantının etkisi ölüm oranlarına da yansımaya başladı. Türkiye’de geçtiğimiz gün 276 kişi Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitirirken, bu rakam Omicron varyantının baskın olduğu dönemdeki en yüksek oran oldu. Uzmanlar ise ortaya çıkan olumsuz ölüm tablosunun üçüncü doz hatırlatma dozlarının ihmal edilmesinden kaynaklandığına dikkat çektiler. Son açıklanan resmi istatistiklere göre Türkiye genelinde 100 bin kişide görülen vaka sayıları da adeta rekor kırarken, birçok kentte 100 bin kişide görülen vaka sayısı binli rakamlara ulaştı.

Haberin Devamı

EN YÜKSEK RAKAMLAR!

Uzmanlar, ortaya çıkan vaka oranlarının pandemi döneminde ortaya çıkan en yüksek rakamlar olduğunu da belirtirken, yapılan tüm uyarılara rağmen üçüncü doz aşılanma oranında bir türlü istenilen seviyenin yakalanamadığı, sırası geldiği halde 25 milyondan fazla vatandaşın hali hazırda hatırlatma dozunu olmadığına dikkat çektiler.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, vaka yoğunluğunun İstanbul’dan sonra ülke geneline yayıldığını belirtirken, “Ölüm oranın 270 bandını geçmesinin tek nedeni aşısızlar ile üçüncü doz aşısını olmayanlar. Toplumun yüzde 85’i, üç doz aşılanmış olsa ölüm sayımızı 20-30’u geçmeyecekti. İnsanlar, Omicron varyantının hafifi semptomnlar gösterdiği gerekçesiyle aşı olmaktan kaçınmaya başladılar. Ancak bu durum ölüm oranlarının artmasına neden oluyor” dedi.

Haberin Devamı

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal da aşılanma oranlarında yaşanan düşüşten endişeli olduklarına değinerek, “Vatandaşlarımız ne yazık ki tedbiri elden bırakmaya başladı. Aşıdaki gevşeme ölüm oranlarına açıkça yansıyor” ifadelerini kullandı.

KLİMİK Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, "Şayet üçüncü dozda yüzde 85 rakamına ulamazsak önümüzdeki günlerde hastane yatışları ve ölüm oranları daha da artacaktır" diye uyardı.