Gündem Ukrayna'dan ayrıldı, Türkiye'ye sığındı! Dünyaca ünlü sanatçıdan Atatürk örneği

Ukrayna'dan ayrıldı, Türkiye'ye sığındı! Dünyaca ünlü sanatçıdan Atatürk örneği

02.03.2022 - 15:05 | Son Güncellenme:

Eurovision 2016 birincisi Kırım Türkü sanatçı Jamala, iki çocuğuyla Ukrayna’dan ayrıldı, Türkiye'ye sığındı. Atatürk'ü örnek gösteren dünyada ünlü sanatçı 24 Şubat saat 05.00'te Rus bombalamalarıyla büyük şok yaşadıklarını anlattı. İşte Jamala'nın dikkat çeken sözleri...

Eurovision 2016 birincisi Kırım Türkü sanatçı Jamala, iki çocuğuyla Ukrayna’dan ayrıldı, Türkiye'ye sığındı. Jamala yaşadığı süreci CNN Türk'te anlattı.

Haberin Devamı

Yaşanan olaylardan dolayı çok üzgün olduğunu söyleyen Jamala, Eurovision'da birinciliği getiren şarkıyla ilgili, "Bu şarkıyı yazarken hiç aklıma gelmezdi böyle bir tarih tekrar yaşanacak." ifadelerine yer verdi.

Ukrayna'da kalan eşiyle görüşebildiğini söyleyen Jamala, 'Ukrayna'yı savunmak için kaldı. Orada kadınlar ve çocuklar için bir kurum kurmuşlar. Maddi ve manevi yardım destekler yapılıyor. Tabi ki benim kalbim orada kaldı. Ukrayna'da kalan tüm müzik ekibim tüm takımım, menajerim, solistlerim onlar şu an bomba altında sığınaklara sığınmak zorundalar. Onlarla her zaman bağlatıya geçemiyorum.' dedi.

Ukraynadan ayrıldı, Türkiyeye sığındı Dünyaca ünlü sanatçıdan Atatürk örneği

İlerleyen zamanlarda Türkiye'de kalma planınız var mı?
'Tüm Türkiye'deki arkadaşlarıma bizi burada destekleri için teşekkür ediyorum. Bize kapılarını açtılar. Tabi ki ben bir an önce bu savaş bitsin evime dönmek istiyorum'

Haberin Devamı

Ukrayna'daki son durumu gördüğünüzde neler hissediyorsunuz?
Bu korkunç olay 24 Şubat'ta bizi, Putin saldırı emrini verdikten sonra biz hala bu şoku atlatamadık. Saat 05.00'te biz 24 Şubat'ta Kiev'de bomba sesleriyle uyandık. Ve aynı zamanda başka şehirlerin de Karkov, Odessa ve diğerlerinde aynı bombalama sesleriyle haber aldık. Yani Ukrayna'yı 2 saat içinde işgal etmeye çalıştı.

Ukraynadan ayrıldı, Türkiyeye sığındı Dünyaca ünlü sanatçıdan Atatürk örneği

Tahliye sürecinde neler yaşandı?
Biz 24 Şubat'ta akşama kadar sabırla bu olay bitecek diye bekledik. Fakat çocuklarımı ve ailemi kurtarmak zorunda olduğum için sınıra doğru yolculuğa çıktık. Türkiye'ye gelene kadar neredeyse 4 gün arabayla yolculukla Türkiye'ye ulaşabildik.

Ukrayna'da eşinizle veya akrabalarınızla konuşabildiğinizde onların ruh halleri, yaklaşımları, durumları nasıl?
Çok korkunç. Biz de her gün haberleri izliyoruz ki orası hala bombalanmaya devam ediyor. Mimari, tarihi binalarımız kültür değeri taşıyan imar binaları yıkılıyor. Ve çocuklar aç, susuz gıda eksikliği var, ilaç eksikliği var. Böyle haberleri aldığımızda biz burada nasıl yardım edebiliriz diye çok üzülüyoruz. Dün Jitomi şehrinde doğum hastanesi komple yıkıldı. İçeride kadınlar ve çocuklar vardı.

Ukraynadan ayrıldı, Türkiyeye sığındı Dünyaca ünlü sanatçıdan Atatürk örneği

Rusya'nın Eurovision'dan diskalife edilmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Tabi şuan Eurovision'u düşünecek en son şey. Ben bu yaptırımı kabul ediyorum ve doğru buluyorum.

Haberin Devamı

ATATÜRK'Ü ÖRNEK GÖSTERDİ

Jamala açıklamalarını bu sözlerle noktaladı: Zamanında Atatürk Türkiye'yi işgalcilerden korudu ve Türkiye adına özgürlük kazandırdı. Biz de şuan Ukrayna'da aynı savaşı veriyoruz. Biz özgür ve bağımsız yaşamak istiyoruz. Ben burada tüm Türkiye'ye ve insanlarına seslenmek istiyorum. Bize bu konuda yardımcı ve destek olun. Çünkü bizim savaşımız değil. Biz sadece özgür bir ülke olmak istiyoruz.

Ukraynadan ayrıldı, Türkiyeye sığındı Dünyaca ünlü sanatçıdan Atatürk örneği

"UKRAYNA BÜYÜK, GÜZEL VE BAĞIMSIZ"

Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Jamala, “Rusya'dan gelen işgalcilerin Ukrayna'ya saldırısı üzerinden 5 gün geçti. 24'ünde, gece, çocuklarla Kiev'den ayrıldık. Neredeyse 4 gün arabada, düzgün yemek yemeden geçirdik. 4 saatte yaklaşık 2 kilometre ilerleyebildik. ‘Neden?’ diye sorabilirsiniz. Evet, milyonlarca kadın ve çocuk, her şeyini, evlerini terk ediyor. Eşlerini geride bırakarak, çocuklarını kurşunlardan korumak için kaçıyor. Ukrayna büyük, güzel ve bağımsız” demişti.

Haberin Devamı

“İŞTE KURTARDIĞIMIZ YER BURASI DİYEBİLECEK MİSİNİZ?”

Jamala, evini terk etmek zorunda kaldığını ifade ederek, “En önemlisi, bu kanlı terörü anlamıyorum. Bu tam olarak bir terör. Beni Kiev'den, evimden kovdu bu terör. Peki ne yapacaksınız? Orada mı yaşayacaksınız? Ülkeye girdiğinizde ‘İşte burayı kurtardık’ mı diyeceksiniz? Hayır, hiç sanmıyorum” ifadelerini kullanmıştı.