Gündem ‘Uyuz gizli salgın boyutunda’

‘Uyuz gizli salgın boyutunda’

21.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türk Dermatoloji Derneği, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı işbirliğiyle 31. Ulusal Dermatoloji Kongresi’ni düzenledi. Dernek Başkanı Prof. Dr. Ertan Yılmaz, kongre marjında, “uyuz” ana gündemiyle basın mensuplarıyla bir araya geldi.

‘Uyuz gizli salgın boyutunda’

HANDE ATILGAN / Antalya - Yılmaz, hastalığın her geçen gün daha çok görüldüğüne dikkat çekerek, bazı hastanelerde bu durumun poliklinik hastalarının yüzde 30-40’ına ulaştığını bildirdi. Yenidoğanından okul çocuğuna herkesin potansiyel bir taşıyıcı olduğunu ifade eden Yılmaz, gizli salgın boyutundaki uyuz için, tespit edilen vakaların hastanın çevresine bildirerek, önlem almalarının sağlanması gerektiğini söyledi. Uyuzun tedavisiz iyileşmesi mümkün olmayan bir hastalık olduğunu vurgulayan Yılmaz, daha etkili ve hızlı tedavi için son dönemde ülkeye giren hap formundaki bir ilaç olan Ivermektin’in SGK tarafından geri ödeme kapsamına alınması gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

‘Bildirimi zorunlu değil’

Dernek Yönetim Kurulu üyelerinden Prof. Dr. Murat Durdu da, 6 Şubat depremleri bölgesindeki hijyen şartlarını anımsatarak, bölge için yıkanma gerektirmeyen hap formundaki ilaçların daha kritik olduğunu ifade etti. Dermatolog gözetiminde tanı konulması gereken uyuz için, aile hekimleri ve eczacılarla online eğitimlerle bir araya geldiklerini aktaran Durdu, uyuzun bildirimi zorunlu olmayan bir hastalık olduğunu anımsattı.

Veri eksikliğinin hastalığın takibini zorlaştırdığını kaydeden Durdu, “Deprem bölgesinde toplumsal profilaksi yapmak gerekebilir” dedi. Durdu, profilaksinin bütün bir kent için olamayacağını, risk bölgelerinde ve bir vakanın yaşadığı alanla sınırlı kalacağını da belirtti. Durdu, şu an piyasadaki maliyeti 500-600 TL olan hap formundaki Ivermektin geri ödeme kapsamına alınırsa, profilaksinin bu ilaçla yapılması gerektiğini savundu.

Haberin Devamı

Profilaksi nedir?

Profilaksi, bulaşıcı bir hastalığa henüz yakalanmayan kişiler için koruyucu bir uygulama.