Gündem Vakit kaybetmeden dönüşümü başlatın

Vakit kaybetmeden dönüşümü başlatın

09.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan 9 Millet Bahçesi Açılış Töreni’ne canlı bağlantıyla katıldı. Kentsel dönüşümde daha kararlı adımlar atacaklarını söyleyen Erdoğan, vatandaşların da vakit kaybetmeden dönüşüm sürecini başlatmasını istedi.

Vakit kaybetmeden dönüşümü başlatın

Aslıhan Altay Karataş - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye Çevre Haftası” nedeniyle düzenlenen 9 Millet Bahçesi Açılış Töreni’ne Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nden canlı bağlantıyla katıldı. Adıyaman Eğriçayır Millet Bahçesi’ndeki açılışa canlı bağlantı yapılırken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “Sizin liderliğinizde kurulan Kabinemizin ilk açılışı oluyor. Sizlerin Kabine’deki talimatını alarak bu açılışımızı biz özellikle deprem bölgelerinden Adıyaman’da başlatmış olduk” dedi. Adıyaman, Giresun Bulancak, Düzce Cumayeri, Bursa Harmancık, Bolu Gerede, Afyonkarahisar Şuhut, Adana Aladağ, Sivas Şarkışla, Erzincan Tercan millet bahçelerinin açılışında Erdoğan, özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

CAZİBE MERKEZLERİ: Adıyaman ile birlikte 9 şehrimizdeki 9 millet bahçemizin açılışını aynı anda yapmanın sevincini yaşıyoruz. Şehirlerimize insanımızın nefes alabileceği yeşil alanlar kazandırmakla kalmıyoruz, farklı toplum kesimlerinin sosyal ihtiyaçlarını da karşılıyoruz. Şehirlerimize kazandırdığımız her millet bahçesiyle, sosyal, kültürel ve ekonomik değer katan cazibe merkezleri oluşturuyoruz.

TOPLANMA ALANLARI: Millet bahçelerimiz afetlerde toplanma alanı olarak da hizmet vermektedir. 6 Şubat depremlerinde bu tarz toplanma alanlarının önemini daha iyi kavradık. Cumhuriyetimizin 100. yılında 81 ilimizde 81 milyon metrekare Millet Bahçesi kazandırma hedefimizin ehemmiyeti de anlaşılmış oldu. Hedefimizi 81 milyon metrekareden 100 milyon metrekareye çıkardık. Millet bahçesi sayımızı da 500 olarak güncelledik.

Haberin Devamı

​PEŞKEŞ NİYETİ KURSAKTA KALDI: 21,5 milyon metrekare büyüklüğündeki 189 millet bahçemizi hizmete aldık. 27,5 milyon metrekare büyüklüğündeki 137 millet bahçemizin yapımı devam ediyor. Bu alandaki vizyon projemiz Atatürk Havalimanı’na yapmakta olduğumuz 7,7 milyon metrekare büyüklüğe sahip millet bahçemizdir. Tüm etaplarıyla hizmete girdiğinde dünyanın en gözde şehir parkları arasında yerini alacaktır. Her ne kadar birileri seçim sürecinde burayı yabancı şirketlere peşkeş çekme niyetlerini ifade etseler de milletimiz sandıkta bu niyetleri kursaklarda bırakmıştır.

GERİ KAZANIM YÜZDE 30’UN ÜZERİNDE: Geçen yıl Cumhurbaşkanlığı genelgesiyle 5 Haziran haftasını Türkiye Çevre Haftası olarak kutlanmasını kararlaştırdık. Bu seneki çevre haftasının temasını da ‘Temiz Dünya, Temiz Deniz’ olarak belirledik. Ülke genelinde 166 bin bina ve yerleşkeye Sıfır Atık Sistemi kurduk. 2017’de yüzde 13 olan geri kazanım oranımızı 2022’de yüzde 30’un üzerine çıkardık. BM tarafından 30 Mart’ın Uluslararası Sıfır Atık Günü olarak tüm dünyada kutlanmasını sağladık.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE KARARLIYIZ: 6 Şubat depremlerinin bizlere hatırlattığı hususlardan biri de sağlam, dayanıklı ve güvenli binalar inşa etmemiz gerektiğidir. TOKİ’miz tarafından deprem mevzuatına uygun yapılan konutlarda hiçbir sorunla karşılaşmadık. Son yıllarda inşa edilen hastanelerimiz, kamu binalarımız, spor tesislerimiz bu süreçte başarılı bir sınav verdi. Kentsel dönüşüm projelerinin, ne kadar önemli ve vazgeçilmez olduğunu da depremle birlikte daha yakından gördük. Marjinal kesimlerin engelleme çabalarına rağmen, dönüşüm yapabildiğimiz yerlerde yıkılan bina sayımız, dolayısıyla can kaybımız da az oldu. Ama kentsel dönüşüm projelerinin önünün kesildiği bölgelerde maalesef üzüntümüz katlanarak arttı. Bu tecrübeler ışığında artık kentsel dönüşüm meselesinde, daha kararlı, daha dirayetli adımlar atacağız. Kanuni, idari ve mali açıdan ne gerekiyorsa onu yapmak suretiyle bu meseleyi çözüme kavuşturacağız. Vatandaşlarımızın ‘Yarısı Bizden’ kampanyasına yönelik yoğun ilgisini memnuniyetle karşılıyoruz. Buradan tüm vatandaşlarıma bir kez daha seslenmek istiyorum. Eğer binanız depreme dayanıklı değilse, sel veya heyelan tehdidi altındaysa, hiç vakit kaybetmeden dönüşüm sürecini başlatın. Afetle karşılaşmadan, deprem kapımızı çalmadan önce siz tedbirinizi alın. Mülk sahiplerinin desteğiyle şehirlerimizi afetlere karşı daha dirençli hale getireceğimize inanıyorum.​​