Gündem Ve Akyürek gözaltında

Ve Akyürek gözaltında

27.02.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dink cinayeti soruşturması kapsamında daha önce ‘şüpheli’ olarak ifade veren Eski Emniyet İstihbarat Dairesi Başkanı Ramazan Akyürek Ankara’da gözaltına alındı...

Ve Akyürek gözaltında

İsmi Hrant Dink cinayetindeki ihmal iddialarıyla sürekli olarak gündemde olan, eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, Dink cinayeti kapsamında hakkında çıkarılan karar doğrultusunda gözaltına alındı. Agos gazetesi Genel yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayeti soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcısı Gökalp Kökçü, soruşturmanın şüphelileri arasında bulunan Akyürek’in, TCK’nın “kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi”ni konu alan 83. madde uyarınca gözaltına alınması talimatı verdi. Savcı Kökçü’nün, talimatını Ankara Cumhuriyet Savcılığı’na iletmesinin ardından Akyürek, dün Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alındı. Akyüyerk’in kendisini gözaltına almaya gelen polislere, “Ne yapalım, gidelim o zaman” dediği öğrenildi.
TAYAD, Santoro ve Dink
Akyürek’in ismi, kamuoyunun gündeminde ilk kez Trabzon Emniyet Müdürü olduğu dönemde geldi. Akyürek’in Trabzon’da görev yaptığı 3 yılda, ardı ardına dikkat çekici olaylar yaşandı. Yasin Hayal, ilk eylemlerini burada yaptı ve Erhan Tuncel’le birlikte McDonalds’a bomba attı. Hayal, hafif bir cezayla kurtulurken, Tuncel ise bu dönemde polis muhbiri yapıldı. Sürekli tehdit aldığı kamuoyuna yansıyan Rahip Santoro da bu dönemde, 2006’da öldürüldü.
Akyürek, Trabzon Emniyet Müdürlüğü’nden, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanlığı’na yani istihbaratın başına getirildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın onayı ile Akyürek’in bu göreve getirilmesinden bir süre sonra Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, 19 Ocak 2007 günü uğradığı silahlı saldırı sonucunda öldürüldü. Dink’in öldürülmesi, dikkatlerin Akyürek’in üzerinde toplanmasına neden oldu. Dink’i öldüren katil zanlısı Ogün Samast’ı cinayete azmettiren Yasin Hayal’i yönlendiren “büyük abi” Erhan Tuncel’in, Akyürek’in Trabzon’da görev yaptığı dönemde polis muhbiri yapılması tartışma yarattı. Bir süre sonra Akyürek’in, İstihbarat Daire Başkanı olduğu dönemde Trabzon’dan gelen, “Dink öldürülecek” uyarılarına rağmen gerekli önlemleri almadığı iddiası ortaya atıldı. Ancak Akyürek’e ilişkin tüm suç duyuruları sonuçsuz kaldı.
Ergenekon’un adımları atıldı
Akyürek’in, Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Emin Aslan’ın tutuklanmasıyla sonuçlanan uyuşturucu operasyonunda da etkin rol oynadığı iddia edildi. Akyürek’in istihbarat başkanı olduğu dönemde Ergenekon soruşturmalarının ilk adımı atıldı. Emniyet İstihbarat Dairesi, bu süreçte İstanbul özel yetkili Cumhuriyet Başsavcıvekilliği ile soruşturma savcısı Zekeriya Öz’le çok yakın çalıştı. Akyürek, bu dönemde, görevden alınarak merkez emniyet müdürü yapıldı.
Akyürek’in avukatı Adnan Şeker “Hrant Dink’in öldürülmesi olayının bir numaralı sorumlusu iken adeta dokunulmaz kılınan Engin Dinç ve Trabzon Jandarma görevlileri hesap vermedikçe bu soruşturmanın bağımsızlığına inanmak mümkün değildir” ifadelerini kullandı. Sağlık kontrolünden geçirilen Akyürek sorgulanmak üzere İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

Haberin Devamı

Yasa dışı dinleme döneminin adamı

17 Aralık operasyonu sonrasına kadar Teftiş Başkanlığı görevini yürüten Akyürek, son olarak ocak ayında bu görevinden alınmıştı. Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı’nda 17 Aralık sonrasında araştırma yapan müfettişlerinin yaptığı incelemeler sonunda, Akyürek’in Daire Başkanlığı dönemine ait bilgisayarlardaki log kayıtlarının ve işlem bilgilerinin “usulsüz olarak imha edildiği” tespit edildi. Silinen kayıtların Dink cinayeti döneminde yapılan işlemlere ait olduğu öne sürüldü. Bunun dışında yasa dışı telefon dinlemelerine ait de müfettişler önemli tespitlerde bulundu. Raporlar doğrultusunda Akyürek Mart 2014’te açığa alındı. Akyürek geçen ekimde şüpheli olarak verdiği ifadesinde, Dink’in korunması gerektiğini vurgulayarak, “Ben İstanbul Emniyet Müdürü olsaydım mutlaka tedbir alırdım” demişti.

Haberin Devamı

Belge sızdırıldı mı?

Akyürek’in görevden alınma sürecini sonuçlandıran gerekçelerden birisinin de “İrticayla Mücadele Eylem Planı” başlıklı belgenin Emniyet İstihbaratı’nca sızdırılması olduğu iddia edilmişti. EGM Strateji Dairesi Başkanlığı’na atanan Akyürek, bu görevini sürdürürken, dönemin İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, EGM Merkez teşkilatında yaptığı düzenleme çerçevesinde Akyürek’i terfi ettirdi. İstanbul’da görev yaptığı dönemde, dönemin İstanbul Valisi Erol Çakır tarafından sicil notuna, “Gülen cemaatine mensup. Dikkat edilmesi gereken bir kişi” notu düşüldü.