Gündem Ve… ‘Kaan’ sahnede

Ve… ‘Kaan’ sahnede

02.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Hürjet’le birlikte ‘Kaan’ adı verilen Milli Muharip Uçak (MMU) dün tanıtıldı. Kaan’ın isim babasının MHP lideri Bahçeli olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Artık karada, denizde deniz altında, havada, uzayda her alanda varız” dedi.

Aslıhan Altay Karataş - Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) tesislerinde, Milli Muharip Uçak (MMU) ile Hürjet’in tanıtımı yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yerli savaş uçağının adının “Kaan”, isim babasının da Devlet Bahçeli olduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

Kahramankazan’daki TUSAŞ yerleşkesinde düzenlenen ‘İstikbalin Yüzyılı Tanıtım Programı’na Cumhur İttifakı ortakları MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ve DSP Genel Başkanı Önder Aksakal da katıldı.

Erdoğan törende HÜRJET ve MMU pilotlarına bağlanarak hareket etme talimatını verdi. Ardından HÜRJET ve MMU, talimatı üzerine taksi yaptı. Sahne önünde belirlenen noktada taksisini tamamlayan MMU’nun üzerinde “Kaan” ismi dikkat çekti. HÜRJET ve MMU KAAN’ın pilotları kask ve peçlerini Erdoğan’a takdim etti. Pilotlara plaket veren Erdoğan, KAAN’ın gövdesine 1 Mayıs 2023 tarihini atıp imzaladı. Daha sonra kokpite geçen Erdoğan, gazetecilere el salladı. Kokpitte kanopiyi de kapatan Erdoğan, objektiflere pilot selamı verdi. Erdoğan özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

Ve… ‘Kaan’ sahnede

HER ALANDA VARIZ: Savunma ve havacılık alanındaki tarihi günlerimizden birini daha yaşıyoruz. Son aylarda savunma sanayinde ardı ardına milletimizi sevince boğan müjdeler verdik. Bunlar içinde TCG Anadolu Gemimizin donanmaya katılması, İMECE’nin başarıyla uzaya fırlatılması, Altay tankımızın test için TSK’ya teslimi, Gökbey helikopterinin yerli motorla uçması var, insansız deniz aracından torpido atılması var. Artık karada, denizde ve deniz altında, havada, uzayda her alanda varız. Gazi Mustafa Kemal 1925’te ‘İstikbal göklerdedir’ demişti. Gazi’nin işaret ettiği çalışmalara Vecihi Hürkuş’lar, Selahattin Reşit Alan’lar, Nuri Demirağ’lar, Nuri Killigil’ler teşebbüs etmişti, ama bu vizyoner ve cesur girişimcilerimiz hem içeriden hem dışarıdan engellendiler. Esasen rahmetli hocamız Necmettin Erbakan’a, her ‘ağır sanayi hamlesi’ deyişinde yapılan hücumlar da aynı habis zihniyetin ürünüydü.

Ve… ‘Kaan’ sahnede

İSİM BABASI DEVLET BEY: Türk havacılığında kritik bazı projelerimizde önemli kilometre taşlarını geride bıraktık. Hava Kuvvetlerimizin ana savaş gücü olacak MMU’yu hangardan çıkardık ve pist başı yaptırdık. Ülkemizin ilk insanlı, süpersonik jet uçağı olan Hürjet’imizin ilk uçuşunu gerçekleştirdik... Dünyanın ilk uçan insansız savaş uçağı Kızılelma’dan sonra ANKA 3 muharip insansız savaş uçağımız da ilk yürüyüşünü yaptı. MMU’nun ismi artık Kaan’dır. İsim babası da Devlet Bey’dir.

Haberin Devamı

SUYUN ÖTESİ RAHATSIZ: Şimdi bunlar birilerini çok rahatsız edecek... Bunlara da herhalde maket diyeceklerdir. Dikkat ederseniz ülkemizin savunma sanayinde elde ettiği her başarıda bunlar bir de suyun öte tarafındakiler rahatsız oluyor. Kusura bakmasınlar. Biz bunları da suyun öteki tarafındakileri de rahatsız etmeyi sürdüreceğiz. 

F-16’LARIN YERİNE: Önümüzdeki yıllarda ordumuzu bu uçaklarla, İHA’larla, helikopterle donatarak dosta güven, düşmana korku salmaya devam edeceğiz... İlk jet motorlu süpersonik savaş uçağımız Hürjet kahraman pilotlarımızı yetiştirecek ve gerektiğinde silahla donatıp harp sahasına da gidebilecek. Bu özelliğiyle Hürjet kısmen F-16’larımızın yerine de geçebilecek... Hürjet’imizi TCG Anadolu’da da konuşlandıracağız.

Ve… ‘Kaan’ sahnede

RADARA GÖRÜNMEDEN: MMU Kaan bütün ihtişamıyla işte gözlerimizin önünde, çok yakında o da uçacak. Öyle bir uçak düşünün ki harp ortamında radarlara görünmeden düşmanın inine girecek. Silah yuvasını açıp füzesini bombasını düşmanın üzerine bırakacak. Sonra da geldiği gibi sessizce üssüne geri dönecek... Bu tablo karşısında duygulanmamak mümkün mü? Dünyada bu tipte 5. nesil savaş uçağı üreten 5 ülkeden biri olacağız.