Gündem Vicdanlı kişiler rahat uyuyor

Vicdanlı kişiler rahat uyuyor

20.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’de sık söylenen “Vicdanın rahatsa, akşam başını yastığa koyduğunda en mutlu insansın” sözünün doğruluğunu bilim de kanıtladı.

Vicdanlı kişiler rahat uyuyor

Finlandiya’da bilim insanlarının yaptığı araştırmada, başkalarına şefkatli davranan, vicdanın gerektirdiği gibi adaletli hareket eden insanların geceleri çok daha rahat uyuduğu ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Araştırmacılar, şefkatle uyku kalitesi arasındaki ilişkiyi anlamak için 11 yıllık sürede binden fazla insanın verilerini inceledi. 

Çalışma sonunda şefkatli, vicdanlı insanların uyku kalitesinin yüksek olduğu görüldü.

Bu insanlar hem zorlanmadan uyuyabiliyorlar hem de geceleri durduk yere uyanmıyorlardı. Uzmanlar, söz konusu kişilerin sorunsuz bir şekilde uyumasını, huzurlu olmalarına, çatışma duygularından uzak bulunmalarına bağladı. 

Düzensiz uyku demans sinyali

Düzensiz uyuyanlarda, yani farklı saatlerde uyuyup uyuyanlarda, bazen de hiç uyuyamayanlarda demans riskinin daha yüksek olduğu açıklandı. Amerikan Nöroloji Akademisi’nin dergisinde yayımlanan makalede, zihin sağlığı açısından düzenli uyumanın önemli olduğu vurgulandı. Çalışmada, en düzensiz uykuya sahip kişilerde demans gelişme riskinin yüzde 53 daha yüksek olduğu bildirildi. Araştırmanın yazarı Paul Pase, “Düzensiz uyuyanların, demans riskine karşı önlem alması lazım” dedi.