Gündem Yabancı kadın da şiddet kurbanı

Yabancı kadın da şiddet kurbanı

24.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Kadına yönelik erkek şiddeti, Türk-yabancı ayrımı yapmıyor. Ülkemizdeki yabancı kadınlar da eşlerinden ya da sevgililerinden şiddet görüyor

Yabancı kadın da şiddet kurbanı

Türkiye’de kadına yönelik şiddetin önü bir türlü alınamıyor. Kadın cinayetlerinde sayı her geçen yıl artarak devam ederken son dönemde yabancı uyruklu kadınlara yönelik şiddet ve cinayet haberleri de artış gösteriyor. Son 15 günde üç yabancı uyruklu kadın öldürülürken Emniyet Genel Müdürlüğü de şiddete maruz kalan yabancı kadınların bilgilendirilmesi amacıyla Arapça broşürler hazırladı.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz 15 gün içinde kayıtlara geçen yabancı uyruklu kadın cinayetlerinden ilki Beyoğlu’nda yaşandı. Bir binanın üçüncü katında çıkan yangına giden itfaiye ekipleri yangını söndürdüklerinde sırtında bıçak bulunan bir kadın cesediyle karşılaştı.

Boğazını kesmişler

Polis, 25 yaşındaki Suriye uyruklu R.K adlı kadının önce boğazının kesildiğini daha sonra sırtından bıçaklandığını tespit etti. Katledilen kadının yabancı uyruklu olduğu belirlenirken, kadının kardeşi ve erkek arkadaşı gözaltına alındı.

Avcılar’da ise bir apartman dairesinde kötü kokuların gelmesi üzerine, apartman sakinleri polise haber verdi. Eve giren polisler baza içinde bir kadın cesedi buldu. Cesedin Ürdünlü Aysheh Khalil’e (26) ait olduğu belirlendi. Cinayet şüphelisi olarak ölen kişinin kocası A.A ve iki çocuğunun Ürdün’de olduğu tespit edildi. Cinayet zanlısı olarak aranan A.A.’nın Ürdün’de yakalanması için yazışmaların yapıldığı belirtildi.

Haberin Devamı

Ankara’da ise Kazakistan uyruklu Aigul Intykbayeva’nın (36) yaşadığı apartmanda yardım çığlığı atması üzerine olay yerine polis çağrıldı. Gelen polisler kadına yardım etmek üzere kilitli olan kapıyı açmaya çalışırken yardım çağrısında bulunan kadın binanın arkasındaki balkondan düşerek öldü. Intykbayeva’nın ölümü ile ilgili erkek arkadaşı gözaltına alındı.

‘Çoğu Gürcü kadınlar’

Acil Yardım Hattı’nı arayan yabancı uyruklu kadınlarının sayısında artış olduğunu kaydeden Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, “Türkiye’de daha önce şiddet nedeniyle bizi arayan yabancı uyruklu kadınlar Antalya ağrılıklı olmak üzere turizm bölgelerindendi.

Arayan bu kadınların büyük bir çoğunluğu Rus uyrukluydu. Oysa son zamanlarda yabancı uyruklu kadınların sayısında bir artış olduğunu görüyoruz ve bunların büyük bir çoğunluğu da İstanbul’dan arıyor. Arayan bu kadınlar ise genelde Gürcü kadınlar. Kadınlar ya evli olduğu erkekler ya da birlikte yaşadığı erkekler tarafından şiddete maruz kalıyor” diye konuştu.

‘MÜLTECİLERİN İŞİ DAHA ZOR’

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim şunları söyledi: “Ülkemizde yabancı düşmanlığı sürekli tırmandırılmaya çalışıldığı için yabancı mülteci kadınların işi daha zor. Can havli ile topraklarımıza sığınan bir kadınsanız engeller katlanarak artıyor ve Türkiyeli olmayan kadınlar daha güçsüz ve yalnız görülüyor ve güçsüz bırakılıyor. Erkekler yabancı kadınlara daha kolay cinsel şiddet uygulayabileceğini düşünüyor, zaten zorla kendini ifade etmeye çalışan kadınlara engeller çıkartıyorlar. Yasal statü kazanamamış kadınlar için ise kayıt dışı yaşamak demek, tüm cinayet, tehdit, şiddet karşısında da hiçbir adli merciye başvurmamalarına neden oluyor. Bu da cinayetleri ve şiddeti artıyor.”

Haberin Devamı

Emniyet’ten Arapça broşürler

Emniyet Genel Müdürlüğü, başta Suriyeliler olmak üzere çeşitli Ortadoğu ülkelerinden gelenlerin insan kaçakçılarının eline düşmemesi ve şiddete maruz kalan kadınların bilgilendirilmesi amacıyla geçici veya sürekli yaşadıkları ilçelerde dağıtılmak üzere eğitici amaçlı Arapça broşürler hazırladı. Broşürlerde, kadın, erkek veya çocukların herhangi bir işte çalışmaya, başkaları ile ilişkiye girmeye, organ vermeye zorlanamayacağı ifade edilirken, “Zulüm görürseniz polise başvurun ya da acil polis 155i arayın” uyarısı yapıldı.