Gündem Yardım skandalına savcılık incelemesi

Yardım skandalına savcılık incelemesi

12.03.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Seyhan Belediye Başkanı Akay’ın depremzedeler için BM’nin gönderdiği yardım malzemesini seçim kampanyasında kullandığının ortaya çıkmasının ardından savcılık inceleme başlattı.

Yardım skandalına savcılık incelemesi

EREN AKA / İSTANBUL - CHP’den aday gösterilmeyince İYİ Parti’ye geçen Adana Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay’ın, 6 Şubat depremlerinden etkilenen vatandaşlara dağıtılması için Birleşmiş Milletler Mülteciler Örgütü (UNHCR) tarafından gönderilen yardım malzemesinin adaylık kampanyası için bastırdığı torbalara aktararak seçim kampanyasında kullandığı iddia ediliyor. Milliyet’in ortaya çıkardığı skandal sonrası Adana Cumhuriyet Başsavcılığı harekete geçip inceleme başlattı. Seyhan Belediyesi de iddalar üzerine idari soruşturma başlatıldığını duyurdu.

Haberin Devamı

BM de harekete geçti

Yardımların seçim kampanyasında kullanıldığı iddiaları üzerine Birleşmiş Milletler Mülteciler Örgütü de harekete geçti. Milliyet’e açıklama yapan UNHCR Türkiye Sözcüsü Selin Ünal, şunları söyledi:

“Afetin başlangıcından bu yana UNHCR, BM Türkiye ailesinin bir parçası olarak, herkes için koşulların iyileştirilmesine ve insan onuruna yakışır şartların korunmasına yardımcı olmak amacıyla Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin önderliğindeki deprem müdahalesini desteklemektedir. UNHCR, depremzedelerin ihtiyaçlarına yanıt vermek amacıyla belediyelere 3 milyon adet temel yardım malzemesi sağlamıştır. UNHCR, 2023 yılının mart, nisan ve mayıs aylarında, 180 binden fazla temel yardım malzemesini dağıtılmak üzere deprem bölgesindeki belediyelere ulaştırmıştır. Malzemelerin dağıtımında herhangi bir gecikme olması durumunda malzemeler UNHCR depoları yerine, genellikle teslim alan kurum, kuruluş, belediye depolarında veya benzeri tesislerde muhafaza edilir. Bu tür durumlarda toplum temelli kuruluşlar da dahil olmak üzere yetkililerin sağladığı güncel bilgiler UNHCR için esastır. UNHCR olarak, dağıtım sürecine ilişkin şeffaflık ve hesap verebilirliği sağlamak için ilgili kurum, kuruluş ve belediyelerle iletişimi sürdürmekteyiz. İnsani yardımın ilkelerini korumak ve olası herhangi bir yanlışı ele almak için kararlı adımlar atmak zorunludur.”

Haberin Devamı

Yardım skandalına savcılık incelemesi

İYİ PARTİ’DEN İLK AÇIKLAMA

İyi Parti Sözcüsü Kürşat Zorlu, basın toplantısında gazetecilerin soruları üzerine konuya ilişkin şunları söyledi: “Bu haber yansıyınca belediye başkanımızla görüştüm. Burada çok açık bir komplo var. Bahsedilen, kamuoyuna yansıyan fotoğrafın bir kurgu olduğu yönünde belediye başkanımızın bana bir açıklaması var. Bununla ilgili soruşturma başlatılmış, bu fotoğrafın nasıl birleştirilerek bu materyallerle böyle bir algıya alet edildiğini araştırmaya yönelik soruşturma sonuçlanınca ben de kamuoyumuzla paylaşırım.”