Gündem Yargı kararları damga vurdu

Yargı kararları damga vurdu

31.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’de 2014 yılı 17-25 Aralık soruşturmalarının yankısı sürerken başladı.

Yargı kararları damga vurdu

Ocak ayında Adana’da MİT TIR’larının durdurulması gündemde önemli bir yer tuttu. Anayasa Mahkemesi’nin ihlal kararıyla Balyoz ve Ergenekon sanıkları tahliye edildi. 12 Eylül Davası’nda sanıklar Evren ve Şahinkaya’ya ceza çıktı. 10 Ağustos’ta halk ilk kez cumhurbaşkanını seçti. Musul Konsolosluğu’nun basılması ve kaçırılanların 101 gün sonra kurtarılması da yılın önemli olaylarından biriydi.
- 3 OCAK: Anayasa Mahkemesi’nin uzun tutukluluk nedeniyle verdiği ihlal kararının ardından, KCK davasından tutuklu bulunan BDP’li vekiller Selma Irmak, Faysal Sarıyıldız ile Kemal Aktaş tahliye edildi.
- 5 OCAK: Suriye’de 40 gün önce kaçırılan Milliyet gazetesi foto muhabiri Bünyamin Aygün Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye geldi.
- 19 OCAK: Adana’da, jandarma ekipleri, Adana-Ceyhan istikametinde seyreden 3 TIR’ı durdurarak, arama yaptı.
- 14 ŞUBAT: 17-25 Aralık soruşturmaları kapsamında tutuklanan eski Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın da aralarında bulunduğu 6 kişiyi tahliye etti.
- 24 ŞUBAT: 17 Aralık soruşturmasında tutuklanan Reza Zarrab, Barış Güler ve Kaan Çağlayan’ın da aralarında bulunduğu 5 kişi tahliye edildi.
- 6 MART: Anayasa Mahkemesi, Ergenekon davasında tutuklu yargılanan eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ’un “kişi hürriyeti ve güvenliği” haklarının ihlal edildiğine karar verdi. Başbuğ 7 Mart’ta tahliye oldu. 10 Mart’ta ise Ergenekon Davası sanığı 33 kişiyi tahliye etti; davada tutuklu kalmadı.
- 11 MART: Gezi Parkı eylemleri sırasında yaralanan ve 269 gündür komada kalan 15 yaşındaki Berkin Elvan, Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaşamını yitirdi.
- 21 MART: Twitter’a erişim, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nca (TİB) engellendi. 23 Mart’ta TİB, Youtube’a erişimi engelledi.
- 30 MART: Yerel seçimler yapıldı. Ak Parti oyların yüzde 43’ünü alarak birinci parti oldu. CHP yüzde 26, MHP yüzde 18 oy aldı.
- 2 NİSAN: Twitter’a erişim yasağı Anayasa Mahkemesi’nce kaldırıldı. 4 Nisan’da ise Gölbaşı Asliye Ceza Mahkemesi, YouTube’a erişimin engellenmesi kararını kaldırdı.
- 2 MAYIS: 17 Aralık soruşturmasındaki TOKİ dosyasına ilişkin, aralarında iş adamları Ali Ağaoğlu, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar ile eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın oğlu Abdullah Oğuz Bayraktar’ın da bulunduğu 60 kişi hakkında takipsizlik kararı verildi.
- 24 MAYIS: 67. Cannes Film Festivali’nde büyük ödül Altın Palmiye, Nuri Bilge Ceylan’ın Kış Uykusu filminin oldu.
- 10 HAZİRAN: Ergenekon ve Zirve Yayınevi Davası’ndan tutuklu bulunan emekli Orgeneral Hurşit Tolon tahliye edildi.
- 11 HAZİRAN: Irak’ın Musul kentini işgal eden IŞİD terör örgütü, Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu’nu ele geçirerek aralarında Başkonsolos Öztürk Yılmaz’ın da bulunduğu 49 kişiyi kaçırdı. Rehineler 101 gün sonra bırakıldı.
- 16 HAZİRAN: Lice protestolarında Adana’nın Seyhan ilçesinde başından vurularak ölen 14 yaşındaki İbrahim Aras’ın cenazesi toprağa verildi.
- 18 HAZİRAN: 12 Eylül Davası’nda Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya, darbe suçundan müebbet hapse mahkum oldu Anayasa Mahkemesi’nin, ‘ihlal kararı’ üzerine MHP vekili emekli Korgeneral Engin Alan, emekli orgeneraller Çetin Doğan, Özden Örnek, Şükrü Sarıışık ve emekli Albay Dursun Çiçek Balyoz davasından tahliye edildi.
- 22 TEMMUZ: İstanbul Başsavcılığınca, emniyette paralel yapı iddialarına ilişkin yürütülen “casusluk” ve “yasadışı dinleme” soruşturmasında 115 emniyet görevlisi gözaltına alındı.
- 10 AĞUSTOS: Halk ilk kez cumhurbaşkanı seçti. Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin 12. Cumhurbaşkanı oldu. Erdoğan yüzde 51.79, Ekmeleddin İhsanoğlu yüzde 38.44, Selahattin Demirtaş da yüzde 9.76 oy oranlarıyla seçimi tamamladı.
- 27 AĞUSTOS: Ak Parti 1. Olağanüstü Büyük Kongresi’nde Ahmet Davutoğlu genel başkan seçildi.
- 1 EYLÜL: Emniyette “paralel yapı” iddialarına ilişkin 16 ilde gerçekleştirilen operasyonlarda aralarında eski İstanbul Mali Şube Müdürü Yakub Saygılı’nın da bulunduğu 33 polis gözaltına alındı. Ethem Sarısülük cinayeti sanığı polis memuru Ahmet Şahbaz 7 yıl 9 ay 10 gün hapis cezasına çarptırıldı.
- 6-10 EKİM: Kobani eylemlerinde birçok kentte sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Olaylarda 36 kişi öldü, 360 kişi yaralandı, 1024 kişi gözaltına alındı, 58 kişi tutuklandı.
- 14 EKİM: 21. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Doğan Güreş, GATA’da vefat etti. Hüseyin Üzmez, Ankara’da tedavi gördüğü özel hastanede 83 yaşında hayatını kaybetti.
- 17 EKİM: İstanbul Başsavcılığı, 17 Aralık soruşturması kapsamında Raza Zarrab ile Barış Güler ve Salih Kaan Çağlayan’ın da aralarında bulunduğu 53 kişi hakkında takipsizlik kararı verdi. Ergenekon Davası’nda 47 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan ve sağlık gerekçeleriyle tahliye edilen emekli Albay Arif Doğan vefat etti.
- 14 ARALIK: Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ve Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı da aralarında bulunduğu şüpheliler Tahşiyeciler soruşturması nedeniyle gözaltına alındı.