Gündem 'Yarısı Bizden' kampanyasının detayları neler? Bakan Kurum tek tek açıkladı

'Yarısı Bizden' kampanyasının detayları neler? Bakan Kurum tek tek açıkladı

21.04.2023 - 21:13 | Son Güncellenme:

Kentsel dönüşümde 'Yarısı Bizden' kampanyasının detayları neler? Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum canlı kampanya hakkında bilgi verdi.

Yarısı Bizden kampanyasının detayları neler Bakan Kurum tek tek açıkladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kentsel dönüşümde iki büyük müjdeyi duyurdu. Evini dönüştürmek isteyen vatandaşların kentsel dönüşüm maliyetinin yarısı devlet tarafından karşılanacak. Peki kentsel dönüşümde 'Yarısı Bizden' kampanyasının detayları neler? Bakan Kurum canlı yayında önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Kurum'un açıklamalarından satır başları şöyle:

Haberin Devamı

Deprem bölgesinde son durum

Bayrama buruk giriyoruz. Kahramanmaraş merkezli deprem sebebiyle bu bayrama tüm Türkiye buruk girdi. Aklımız, fikrimiz hep deprem bölgesinde oldu. Bir nebze de olsa hüzünlerine ortak olmak için devletimiz ilk andan itibaren kardeşlerimizle beraberdik. Orada acılar dinene kadar da içimiz rahat etmeyecek.

Topraklarımızın yüzde 70'i deprem bölgesi. Bugüne kadar baktığımızda yaşadığımız depremler sebebiyle 130 bin canımızı depremlerde yitirdik. Aynı acıları bir daha yaşamak istemiyoruz. Biz göreve geldiğimiz andan itibaren hep vatandaşımızın yanında olduk. İlgilli kurumlarımızla birlikte vatandaşlarımızın yaralarını sarmak için seferber olduk. 11 ilimizde vatandaşlarımızın acısı çok zor, anlatılamaz. Biz bu acılar bir daha yaşamak istemiyoruz. Depremi engelleyemeyiz ama mücadele edebiliriz. Sağlam güvenli binalarda oturmak zorundayız. İnşallah en iyisini en güzelini hızlı bir şekilde yapacağız. 15. günde sözleşmelerini imzaladık, 40. günde temellerini attık.  Şu an 106 bin konutumuz için adımları attık.

Haberin Devamı

Bizim birinci önceliğimiz deprem bölgesi. 650 bin konutumuzun inşaasını başlatacağız rezerv alanlarda. Birinci önceliğimizi yoluna koyduktan sonra etap etap devam edeceğiz. Yarın Cumhurbaşkanımız ile birlikte ilk köy konutlarının teslimini yapacağız. 2 ayda tamamladık. Bayramda bir nebze de olsa mutluluklarına şahit olmuş olacağız.

Yarısı Bizden kampanyasının detayları neler Bakan Kurum tek tek açıkladı

'İstanbul'da 700 bin konut dönüştürüldü'

İkinci önceliğimiz, ocaklara ateş düşmesin. Çocuklarımız annesiz babasız kalmasın. Binalarımızı güçlü ve depreme dayanıklı hale getirmek zorundayız. Kentsel dönüşümü bir seferberlik olarak Gaziosmanpaşa'da başlatmıştı. Çok riskli konutlar vardı. Şu an 98 bin konutun inşası devam ediyor. İstanbul'a baktığımızda bunlar yaptıklarımız. Ama deprem riskini bertaraf etmiş durumda değiliz. İstanbul'un öyle sokakları var ki herhangi bir yangın ya da afette o sokaklara girmek bile zor. Biz İstanbul'u inceledik ve 1,5 milyon riskli konutun olduğunu tespit ettik. Bu riskin sebebi ne? Bir kısmı yeterli mühendislik hizmeti almamış, bir kısmı dolgu alanına yapılmış. 99 öncesi her bina riskli diyemezi ama işçlilik kusuru olan binalar var. Bu 1,5 milyon riskli konutu tarihi bir dönüşümü başlatmış oluyoruz. 500 bini Anadolu, 500 bini Avrupa yakasında olmak üzere rezerv alanlara taşıyacağız. İlave nüfus getirmeden, yapılaşma olmayan uydu kentler kuracağız. Bir buçuk milyonluk konuttan 1 milyonu rezerv alanlara aktardıktan sonra 500 bini de yerinde dönüştüreceğiz.

Haberin Devamı

Yarısı Bizden kampanyasının detayları neler Bakan Kurum tek tek açıkladı

Yarısı Bizden kampanyasının detayları

26 Nisan'da e-devlet üzerinden İstanbul'da mülkiyet sahibi vatandaşlarımız başvurabilecek. 29 Mayıs tarine kadar sürecek. Bakanlığımızın ekipleri ön incelemeye gidecekler. Bu bina riskli mi, öncelikli mi diye ön rapor tutacaklar. Bina dönüşüme uygun mu diye bakılacak. Bu başvuru çerçevesinde biz bakanlığımızın ekipleri ön incelemeye gidecekler, bir rapor tutacaklar. bin konutluk yerinde dönüşüme başlatıyoruz bugün. Rezervde 100 bin konutluk rezervin 2041 konutun temelini attık. 4 bin konutu da teslim ettik bugün. 10,5 milyar liralık 6500 konutluk bir kentsel dönüşüm inşası ve teslimi yapılmıştır bugün.

Haberin Devamı

Yarısı Bizden kampanyasının detayları neler Bakan Kurum tek tek açıkladı

'En geç 2 yıl içinde teslim edeceğiz'

Sadece bugün 10,5 milyar liralık 6 bin 500 konutun inşası ve teslimi yapılmıştır. Bina dönüşüme uygunsa 3'te 2 çoğunluk dönüşme girmek istiyorsa rezerv alanda ya da yerinde yapılacak. Önce yerindekine odaklanacağız. Dönüşüme girmesi gereken konut sayısı 200 bini aşarsa kura çekeceğiz. Yerindeki değeri 10 lira, rezerv alandaki değer 20 lira ise yerindeki değerini düşeceğiz. Kalan tutarın da yarısını biz karşılayacağız. İsterse TÜFE ve memur maaş katsayısına göre isterse kalan tutarı 0, 79 vade farkıyla 10 yıla kadar sabit kredi kullanıp borcunu ödeyecek. 2+1 dairelerimizin 1,5 milyon liralık maliyetinin yarısını biz karşılayacağız. Vatandaşımız 75 bin TL peşin ödeyip kalan tutarı başlangıç tutarı 5 bin 625 liradan 10 yıl vadede ödeyebilecek. 3+1 konutlarımızın maliyeti 1 milyon 800 bin TL. Yine yarısını devletimiz karşılıyor.

'10 bin 500 TL taşınma yardımı yapacağız'

Haberin Devamı

Yine 10 yıl vadede 6 bin 750 TL ile bu dönüşüme tabi olacak. En geç 2 yıl içerisinde teslim edeceğiz. 1 yıl bitenler de olacak. 2 yıl içerisinde bitenler de olacak. 10 bin 500 TL taşınma yardımı yapacağız. 5 bin 250 TL de kira yardımımı yapacağız. Eğer bir artış söz konusu olursa biz de desteklerimiz artırırız.

'İstanbul'un silueti değişecek'

İstanbul'un silueti de değişecek. Çocuklarımıza yeni alanlar kazandırılacak. İzmir'den örnek örnek veriyim. Bayraklı'da rezerv konutların hepsi zemin kattan denizi görüyor. Orada imara da bakacağız. Onları da çözeceğiz. O bölgenin imar koşulları çerçevesinde. Vatandaş diyor ki, '1 kat ilave destek olur musunuz'. Niye olmayalım. Hemen bölge şartlarına uygunsa 1 kat ilave veriyor. Onlara da 1 milyon 250 bin TL'ye kadar 0,79 faizle 10 yıl vadede veriyoruz. İstanbul'u geleceğe taşıyacağımız bir proje olacak.

Siz dertli olursanız, her sorun çözülüyor. Devletimiz dertli. Yatırımcı güven ve istikrar ister. Cumhurbaşkanımız 21 yılda bu istikrarı gösterdi. O istikrar olursa malınız da para ediyor. Biz güçlü bir devletiz 106 bin konutu 2,5 ayda başlattık. Bu anlayışla motive olursanız her işi çözersiniz.

Kılıçdaroğlu'nun deprem konutlarını ücretsiz vermesi vaadi

Devlet yönetmek ayrı bir tecrübe bilgi ister. Kılıçdaroğlu devlet yönetmediği için devlet nasıl yönetilir bilmiyor. Seçim meydanlarında boş vaatlerde milletimizin duygularını istismar ederek, 'bedava yapacağız' diyorlar. Kılıçdaroğlu bugün Adıyaman'a gitti. Orada da diyor ki, 'Afet konutları bitirilmedi, vatandaşlar konteynırda yaşıyor'. Samsat'da 1 yıl içerisinde bitirdik. Vatandaşlarımız 6 yıldır içinde oturuyor. Gidin bakın. Algı yapıyor.

İBB seçimlerde İstanbul'u aldı ve o külliyeyi yapmadılar, yarım bıraktılar. Biz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak aldık bitirdik ve şimdi de oraya ziyarete gidiyor. Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu. İzmir'de niye bir tane bedava konut yapıp vatandaşa vermediniz. 100 bin konut yapacağız dediler. Bin 500 günde Bin 500 konutun anahtarını teslim edemediler. Bütçeye koymuşlardı. Deprem bütçesi ayırdılar. O deprem bütçesi reklam, tanıtım algı işlerine gitti.

'10 bin metreküp müsilajı temizledik'

Ne zaman gelip bir şey istemişler de bakanlığımız yapmamış. Müsilaj meselesinde geldiler. 10 bin metreküp müsilajı temizledik. İş yapmak isteyenle yapıyoruz. Bunlar hep boş vaatler. 4 yıl önce 'Bahar gelecek' dediler. Şimdi de aynısı söylüyorlar. 4 yıl öncesine geri dönelim. Kıyas yapacağız. Bir yerde binlerce konut yapmış, köprü, yol yapmış biri var. Diğer tarafta vaat var. 4 yıl geçmesine rağmen hiçbir baharı göremedik. Ama ne gördük? Metro kazılarının durdurulduğunu, yolda kalan otobüsleri, kapanan yolları gördük.

'Bu tarihi bir kampanya'

Bizim projemiz 200 bin konutluk. Rezervi de 100 bin olarak başlatıyoruz. 200 binin üzerinde başvuru olursa kura yapacağız. 1,5 milyon konutu ise etap etap yapacağız. Deprem bölgesinde 108 bin konuta 2 ayda başlanıyorsa, yerinde 200 bin konut da yapılır. 200 binin üzerinde bir başvuru olacağını ve olması gerektiğini düşünüyorum. Bu tarihi bir kampanya. Bu bir vizyon ve bunu ortaya koyan da Sayın Cumhurbaşkanımızdır. Biz tutamayacağız vaatleri hiçbir zaman vermedik. Üretmekten, çalışmaktan hiçbir zaman geri durmadık. Sosyal konutun bir benzerini burada yapacağız. Bir taraftan sosyal konut yapacağız, diğer taraftan da dönüşüm konutlarını yapacağız. Böylelikle yapı stoğumuzu yenilemiş olacağız. Vatandaşımız gayret ettiğimizi biliyor. İzmir'in çok ihtiyacı var. Orada depremzede derneklerimiz var. Finansı onların talepleri doğrultusunda çıkardık. 2 yıl çalıştık bunun üzerinde. Bunu 7 bölgeye yayacağız ama İstanbul bizim milli güvenlik meselemiz. Onun için İstanbul'a farklı bir yerden bakacağız.

Ulusal Risk Kalkanı Projemiz çalışıyor

Sayın Cumhurbaşkanımız 2002'de göreve geldiğinde, yapı denetim sistemini hayata geçirdi. Ardından deprem yönetmelikleri değişti. Bu iki sistemle yapmış olduğumuz Kentsel Dönüşüm Kanunu. Yani biz bu süreçte hep yenileye yenileye geldik. Böylelikle konutların yüzde 65'ini güvenilir hale getirdik Türkiye'de.

Ulusal Risk Kalkanı Projemiz çalışıyor. 150 bilim insanımız var. Alanında en iyiler. Onların görüşleri doğrultusunda ülkemizi olası risklere karşı hazırlıyoruz. Sadece deprem değil, İklim değişikliği kaynaklı sorunlar var. Hortum, daha 2 gün önce yaşadık. Yangınlar vs. Bu tür afetlere karşı öncesinde tedbirler alabilmek, hem afet esnasında hem sonrasında koordinasyonlu çalışabilmek adına ilgili tüm kuruşlarımızla çalışma yürüyoruz. Hocalarımız mevzuatı düzenleyecek tüm kurumlarla çalışıyor. Ben yaptım oldu bitti yok. İstanbul'da ve Gaziantep'te toplantılar yaptık. Ülkemizin geleceğine yönelik çalışıyoruz. Arz talep dengesi var. Talep doğrultusunda arzı artırsanız, dengelerseniz. Burada TOKİ önemli. Sosyal konut üretiyoruz. Bir taraftan da piyasayı regüle ediyoruz. Niye 250 bin çıktık? Piyadaki talebi karşılamak için. Niye faizi 0,79'a çektik. Vatandaşlarımız bir an önce evini yapsın.

BAKAN KURUM: İLK KÖY EVLERİMİZ HAZIR

Bakan Kurum sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, 'İlk köy evlerimiz hazır! Eşyaları da yerleştirdik. Söz verdiğimiz gibi yarın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile afetzede kardeşlerimize anahtarları teslim edeceğiz.' ifadelerini kullandı.