Gündem ‘Yeni anayasa yapmak milletimize borcumuz’

‘Yeni anayasa yapmak milletimize borcumuz’

22.11.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Yeni ve sivil bir anayasa yapmak milletimize olan borcumuzdur.” dedi.

‘Yeni anayasa yapmak milletimize borcumuz’

COŞKUN ERGÜL Ankara - TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlığının 2024 yılı bütçesini sunan Tunç, özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

YAMALI BOHÇA: Darbe döneminde hazırlanan mevcut anayasanın yenilenmesi elzemdir. Bugüne kadar anayasamızda 19 değişiklik paketi ile 184 değişiklik yapılmış ve 200’den fazla noktaya temas edilmiştir. Zaman içerisinde anayasamız adeta yamalı bohça haline gelmiştir. Bu itibarla demokratik, kuşatıcı, temel hak ve özgürlükleri öne alan, toplumun her kesiminin görüşlerini ihtiva eden ve büyük bir mutabakatla kabul edilecek yeni ve sivil bir anayasa yapmak milletimize olan borcumuzdur.

TUTUKLU ORANI DÜŞTÜ: Tutuklama bir cezalandırma aracı değil, soruşturma ve kovuşturmnın etkinliği için düzenlenmiş bir koruma tedbiridir. Bu yaklaşımımız uygulamada karşılık buldu. 2002’de cezaevlerinde bulunanların yüzde 41’i tutuklu iken, bu oran yüzde 16,21’e düştü. Son 21 yılda standartlarımıza uymayan 392 ceza infaz kurumunu kapattık. Cezaevlerinde 49 bin 265 kişi, ilkokuldan doktoraya kadar öğrenim görmektedir.