Gündem Yeni bir dünya inşa etme fırsatı bulacağız

Yeni bir dünya inşa etme fırsatı bulacağız

19.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün New York’ta Concordia Zirvesi kapsamında ABD’li iş insanlarıyla gerçekleştirilen toplantıda soruları yanıtladı.

Yeni bir dünya inşa etme fırsatı bulacağız

İHA - Türkiye’nin ABD ile güvenlikten ticarete çok boyutlu ilişkilerin olduğunu belirten Erdoğan, “Şu an ülkemizde Amerikan sermayeli 2 bin 80 firma var. Amerika’nın Türkiye’deki bu yatırımlarının artması bizim ciddi manada beklentimizdir” dedi.
Erdoğan, özetle şunları ifade etti:

Haberin Devamı

TAHIL KORİDORU: Soçi ziyaretimizde Putin ile Afrikalı kardeşlerimize yönelik 1 milyon ton tahılın sevkiyatını görüştük. Malum Karadeniz koridorundan şu ana kadar geçen 33 milyon ton tahıl var. Bunların yüzde 44’ü Avrupa’ya, yüzde 14’ü bize, bir o kadarı Afrika ülkelerine gitti. Afrika ülkelerine çok daha fazlası gitmeli. ‘1 milyon ton yetmez bunu daha da artırmanızı rica ediyoruz’ dedik. Ve telefon diplomasisi ile bu süreci işletmeyi…Rusya olarak ‘Üzerimize düşen görevi yerine getirelim’ dediler. Basra Körfezi’nden ve Körfez ülkelerini aşarak Türkiye’ye Irak’tan geçmek suretiyle Türkiye üzerinden de Avrupa’ya gidecek olan bir koridor. Bu koridor raylı sistem otobanlar alt yapı ve üst yapısıyla... Özellikle Körfez ülkelerinin bu işte çok kararlı olduğunu gördük. Birleşik Arap Emirlikleri olsun Katar olsun Suudi Arabistan, Irak bu konuda çok çok kararlı. Biz de kararlıyız. Amerika’da Japonya’da da bu kararlılığı gördüm. Atacağımız böyle bir adımla yeni bir dünya inşa etme fırsatı bulacağız.

Haberin Devamı

MÜLTECİLER: Mültecilerle ilgili dünyanın bakış tarzı farklı. Türkiye olarak bizim bakışımız da çok farklı. Ama ülkemizde ana muhalefet partisinin bakışı çok acımasız. Seçim kampanyasında ‘mültecileri sınır dışı edeceğiz’ şeklinde tehdit savurdular. Biz ise tam tersi. Bugüne kadar nasıl ev sahipliği yaptıysak aynı şekilde devam edeceğiz. Bizde şu anda 5 milyona yakın mülteci var. Suriye’nin kuzeyinde briket evler yapıyoruz. 600 bine yakın Suriyeli gönüllü olarak dönmeye başladı. Katar ile müşterek yeni bir adım atıyoruz. Burada yapacağımız konutlarla Suriyeli kardeşlerimizin topraklarına dönmelerini sağlayacağız.

ENFLASYON: Küresel enflasyon tüm dünyayı tehdit ediyor. Biz de enflasyonun bedelini ödedik, ödüyoruz. Ekonomi ekibimiz yoğun çalışma içinde. İnanıyorum ki yıl sonu, bilemediniz önümüzdeki yıl başında bunu başaracağız. 2024’e çok farklı şekilde gireceğiz.

YENİ ANAYASA: Parlamentoda bizim gücümüz anayasa değiştirmeye muktedir değil. Parlamentodaki gruplara çağrı yaptık. Olumlu cevap verirlerse birlikte anayasayı değiştirmeyi başarırız. Bu bizim ortak meselemiz, birlikte çözmemiz lazım.