Gündem ‘Yeni Şehir’de proje yaptı 1 ayda 600 konut satıldı

‘Yeni Şehir’de proje yaptı 1 ayda 600 konut satıldı

25.12.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul’a yapılması planlanan ‘Yeni Şehir’ projesinin de bulunduğu Başakşehir’de konumlanan Bulvar İstanbul’da bir ayda 600 konut sahiplerini buldu.

‘Yeni Şehir’de proje yaptı 1 ayda 600 konut satıldı

Yeni Şehir’in bir parçası olarak planlanan Başakşehir’de inşasına başlanan Bulvar İstanbul projesi yoğun talep görüyor. Resmi satışa çıkmadan 400 talep toplanan projeyi Özülke - Özkar Ortak Girişimi ile hasılat paylaşımı yöntemiyle yapan Emlak Konut GYO’nun bölgedeki son projesinde bir ayda 600 konut satıldı.
Özülke - Özkar Ortak Girişimi Yönetim Kurulu Üyesi Bilal Aydoğan, Başakşehir’in planlanan altyapı ve ulaşım imkânlarıyla İstanbul’un en iddialı bölgelerinden biri olduğunu belirterek, TEM, 3. Köprü Yolu, Sağlık Kent ve metro gibi önemli aksların merkezinde bulunmasıyla bölgenin her geçen gün daha fazla talep gördüğünü söyledi.
Bulvar İstanbul’un yatırımcıya en çok kazandıran projelerin başında geleceğini ifade eden Bilal Aydoğan, “Şu anda metrekare fiyatımız ortalama 2 bin 600 TL. Buradan daire alanların yüzde 70-80 oranında prim yapmasını bekliyoruz. Tamamlandığında ise metrekare fiyatımız 4 bin TL’nin üzerine çıkacak” diye konuştu.
Resmi satışın başladığı günden bu yana 600 konutun satışını gerçekleştirdiklerini söyleyen Aydoğan, “Bölgelerdeki konut projelerinde fiyatlar 2.900 ila 3.200 bandında. Yakın zamanda bizimde fiyatlarımız zamlanacak. Bloklarımız çıkınca dış cepheler bitince arada ciddi fark olduğu ön plana çıkacak. Bu projenin daha iyi olduğunu tüketici algılayabilecek ve fiyatlar diğer projelerdeki rakamların üzerine çıkacak” diye konuştu.
4+1’lere yoğun talep
Projede en çok 4+1 dairelerin talep gördüğünün altını çizen Aydoğan, şöyle konuştu: “Planlamamızda bu daireler ilk etapta 30 taneydi. Daha sonra ilgiyi gördükçe, sayıyı 140’a çıkardık. İlk satışa çıktığımızda çok tedirgindik. Bu dairelerin kârlılığı güzel fakat stokta kalırsa ciddi bir maliyet oluşturur. O kadar çok talep geldi ki, plan tadilatı yaparak bir bloğu sırf 4+1 olarak mı tasarlasak diye düşündük. Ancak bu teknik açıdan pek mümkün değil. Bu bölgedeki vatandaşın tek ihtiyacı büyük metrekareli lüks konutlar. Projemizde 200 tane daha 4+1 dairemiz olsaydı satardık.”

Başakşehir’de boş ev yok’
Başakşehir'e Bağcılar, Esenler ve Güngören gibi semtlerden göç olduğunu ifade eden Aydoğan, “Başakşehir’de yaşayanlar da bölgeyi terk etmek istemiyor. Daha iyi koşullarda, sosyal donatılara
sahip konutlara geçmek istiyorlar. Evlerini değiştirdiklerinde ise, Bağcılar-Güngören’deki insanlar da o evlere geçiyor. O yüzden burada boş yer bulmak pek mümkün olmuyor. Kayaşehir ve Başakşehir’de kiralık daire bile bulmak zor. Biz proje müdürümüze daire bulmakta zorlandık” diye konuştu.

Sağlık Kent’e komşu
Bulvar İstanbul önümüzdeki günlerde inşasına başlanacak olan 3000 yatak kapasiteli 11 ihtisas hastanesinin bulunduğu Sağlık Kent projesinin yanında yer alıyor. Ayrıca yapımı süren Yavuz Sultan Selim Köprüsü bağlantı yolu, metro ve Atatürk Olimpiyat Stadı ile aynı lokasyonda yer alan proje, iki etap, 15 blok ve 1555 daireden oluşuyor. 82 metrekareden 277 metrekareye kadar farklı büyüklüklerdeki dairelerin metrekaresi ortalama 2.600 liradan satışa sunuluyor. Projede her ihtiyaca ve arayışa yönelik 1+1’den 5+1’e kadar daire tipleri bulunuyor.

Kazlıçeşme arsası için 1.8 milyar liralık teklif
Türkiye’nin en büyük gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketi olan Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO), portföyünde önemli bir yere sahip olan Zeytinburnu Kazlıçeşme’deki 111 bin 262 metrekare yüzölçümüne sahip taşınmazını arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı ihalesi ile satışa çıkardı. İlk oturumun gerçekleştirildiği ihaleye inşaat firmaları büyük ilgi gösterdi.

8 teklif geldi
İstanbul’da proje yapılabilecek en büyük arsalardan biri olan arsanın ilk ihalesi yoğun talep gördü. Sektörün önde gelen firmaları ihale dosyasını alırken, ihaleye çok sayıda teklifin verildi. Zeytinburnu Kazlıçeşme'de yer alan arsanın ilk oturumu bugün tamamlandı. Taşınmazın satış ihalesinde ikinci oturum tarihi önümüzdeki günlerde belli olacak.
8 teklifin geldiği ve Mesa Mesken’in teşekkür ettiği ilk oturumda en yüksek teklif 1 milyar 800 milyon lirayla Aşçıoğlu İnşaat- Nokta Yatırım iş ortaklığından geldi. Ortaklık Emlak Konut GYO’ya şirket payı olarak yüzde 30 oranında 540 milyon lira teklif etti.
İhaleye katılan firmalardan, Artaş İnşaat- EPP taşınmaz için 1 milyar 300 milyon lira teklif etti. Ortaklığın Emlak Konut GYO’ya önerdiği rakam yüzde 35 oranında 455 milyon lira oldu. Nuhoğlu İnşaat- Alt ve Üst Yapı İnşaat, 1 milyar lira önerdi. Ortaklık Emlak Konut GYO’ya ise yüzde 35 oranında 350 milyon lira teklif etti.
1 milyar liralık teklif veren Eroğlu Gayrimenkul- Erkent- Akkom Mühendislik de Emlak Konut’a yüzde 25 oranında 250 milyon lira teklif etti.

225 BİN M2’LİK İNŞAAT ALANI VAR
111 bin 262 metrekarelik alana sahip olan arsanın inşaat alanı 225 bin 906 metrekare olarak belirlendi. Ticaret+konut, turizm+ticaret, dini ve eğitim tesis alanlarını kapsayan taşınmazlar, 33 bin 602 metrekarelik turizm+ticaret alanı, 70 bin 950 metrekarelik ticaret+konut alanı, 2 bin 612 metrekarelik dini tesis alanı, 4 bin 96 metrekarelik eğitim tesis alanından meydana geliyor.

‘Isı yalıtımı olmayan binalar çok üşüyor’
Havaların soğumasıyla birlikte ısınma giderleri de ikiye katlandı. Isı yalıtımı sektöründe çözümler sunan Blue'Safe Mavi Kale markasının yetkilileri, üşüyen binaların aile bütçesine ve ülke ekonomisine büyük külfet getirdiğini açıkladı.
Blue’Safe Mavi Kale sözcülerinden Mardav Genel Müdürü Levent Pelesen, “Türkiye enerjide ithalata bağımlı bir ülke. İthal ettiğimiz enerjinin büyük kısmı konutlarda kullanılırken, bunun da yüzde 80’ini binalarımızı ısıtmak için harcıyoruz. Ülkemizdeki binaların yüzde 15’inde ısı yalıtımı uygulaması yapılmış. Yalıtımsızlık yüzünden her yıl 10 milyar dolara yakın enerjiyi boşa harcıyoruz” dedi.
Kalekim Genel Müdürü Altuğ Akbaş ise, “Türkiye, Fransa, Almanya, İsveç gibi kış koşullarının çok daha sert olduğu bir Avrupa ülkesine göre daha fazla enerji tüketiyor. Son 10 yılda Avrupa Birliği ülkelerinin enerji tüketimi, sadece yüzde 10 arttı. Bizde ise bu artış oranı yüzde 30. Bunun sebebi, ülkemizdeki yalıtımsız binalar nedeniyle ısıtma ve soğutmaya daha fazla enerji harcamak zorunda kalmamız” dedi.

Yılsonuna özel kampanyasını ‘dört’ledi
Gayrimenkul sektörüne Ev’re projesiyle hızlı bir giriş yapan Gedizler Yapı, sene sonuna özel kampanya düzenliyor. Buna göre kampanyada yüzde 1 gibi düşük peşinat fırsatı sunuluyor.
Her türlü gelir grubuna hitap eden kampanyada birbirinden avantajlı 4 farklı ödene seçeneği yer alıyor.
Birinci paketinde yüzde 1 peşinat oranı sunuluyor. Yüzde 75’ine de banka kredisi kolaylığı sunan şirket, yüzde 12 ara ödemeyi Ekim 2014’te, geriye kalan yüzde 12’lik kısmına ise Mayıs 2015’te ödeme kolaylığı sunuyor.
İkinci pakette yüzde 10 oranındaki peşinat ön plana çıkıyor. Yüzde 60’ına banka kredisi kolaylığı sunulan kampanya kapsamında, yüzde 15’lik ara ödemeyi Ekim 2014’te ve geriye kalan yüzde 15’lik kısmına ise Mayıs 2015’te ödeme ayrıcalığı sunuyor.
Yüzde 90’ı yeşil alan
Üçüncü pakette ise dairenin yüzde 50’sini peşin ödemek isteyenlere büyük avantajlar sunan Gedizler Yapı, geriye kalan yüzde 50’lik dilimini de 30 ay yüzde sıfır faizle daire sahibi yapıyor.
Son olarak dördüncü pakette, yüzde 25’ini peşin ödemek isteyenlere, ara ödemesiz yüzde 75’ine banka kredisi kolaylığı sunuyor. Ayrıca şirket bu alternatifte fiyatlarda yüzde 5 iskonto uyguluyor.
Sancaktepe’de 55 bin metrekare arazinin yüzde 90’luk bölümünü yeşil alana ayırarak, yüzde 10’una inşa edilecek Ev’re konutları 250 milyon lira yatırımla gerçekleştiriliyor. İki etap halindeki projenin ilk etabının inşaatı hızla devam ediyor.

Projenin yüzde 50’sini sattı, teslimi öne çekti
As Yapı ve Nar Yatırım işbirliği ile İstanbul’un kalbi Beyoğlu’nda hayata geçen BeyoğluLook projesinin inşaatı hızla yükseliyor. Lokasyon avantajı nedeniyle yoğun ilgi gören ofis ve studio projesinin satışları yüzde 50 oranında tamamlandı. Kaba inşaatı biten projede, bağımsız birimlerin metrekare fiyatı 4 bin dolardan başlıyor.
Nar Yatırım İcra Kurulu Üyesi ve As Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Sert inşaatın öngördüklerinden daha hızlı ilerlediğini belirterek, “Bulunduğu lokasyon ve sunduğu avantajlı hizmetler bakımından projemiz kendini 140 ayda amorti edecek” dedi.

‘Son 20 yılda inşaat sektörü olgunlaştı’
Soyak Holding CEO’su Dr. M. Emre Çamlıbel, Uluslararası Proje Yönetimi Enstitüsü’nün düzenlediği İnşaat Proje Yönetim Semineri’nde gerçekleştirilen ‘İnşaat Şirketlerinde Kurumsallaşma’ paneline konuşmacı olarak katıldı.
Son 20 yılda inşaat sektöründe yaşanan değişimleri anlatan Çamlıbel, “İnşaat sektöründe teknolojinin kullanımı, Türk inşaat şirketlerinin yurt dışı tecrübeleri dolayısıyla uluslararası know-how transferi sonucu daha kompleks ve uzmanlaşarak ayrışmış bir sektör ortaya çıktı” dedi.
Bu durumun rekabeti de farklılaştığını belirten DÇamlıbel, “Rekabeti yönetmek için uygun ölçüde kurumsallaşmak gereklidir” dedi.

Ankara’da 5 ayda % 15 prim kazandırdı
Ankara’nın göl ve orman manzaralı konut projesi Uptown İncek’te yaklaşık 5 ay önce kotalı satış sistemiyle ev alanlar, kısa zamanda kâr etmeye başladı. Lema Grup tarafından İncek’te inşa edilen proje, yaklaşık 5 ay gibi kısa sürede konut sahiplerine yüzde 15’lere varan kazanç sağladı.
Lema Grup’un ortaklarından Emre Katırcı, “Projemizde 18 farklı konut tipi var. Bu kadar konut çeşidini Ankara’da başka hiçbir projede bulamazsınız” dedi.
Katırcı, “Bizim projemiz henüz inşaat halindeyken kazandırmaya başladı. Kotalı satış sistemiyle de alıcılar satın aldıkları tarihten itibaren kazanmayı sürdürecek” diye belirtti.

Kiralama için ayırdığı evleri satışa çıkarıyor
Narin Park’ı Çerkezköy’de hayata geçiren Martı GYO, projenin ilk etabı Erguvan sitesinde satışlar tamamlanmasına rağmen, kiralamanın yanı sıra satın almaya yönelik talep sebebiyle, uzun vadeli olarak elinde tutmayı planladığı mülkiyetindeki 50 daireyi satışa sunma kararı aldı. Kira yatırım değeri yüksek olduğu için GYO bünyesinde tutulan daireler, bölgedeki sanayi yatırımlarına bağlı nüfus artışına bağlı taleplere cevap verebilmek için satışa çıktı.
Erguvan Sitesi, 36 bin metrekarelik alanda kurulu toplam 548 daireden oluşuyor. Projede 120 metrekareden, 204 metrekareye kadar farklı tiplerde daireler bulunuyor.