Gündem Yeni sıcak hava dalgası geliyor! Uzman isim uyardı o güne dikkat çekti

Yeni sıcak hava dalgası geliyor! Uzman isim uyardı o güne dikkat çekti

22.07.2023 - 16:39 | Son Güncellenme:

Türkiye'yi etkisi altına alan sıcak hava dalgası devam edecek. Meteoroloji hava sıcaklıklarının mevsim normalleri üzerine çıkmasını beklediğini belirtirken uyarılarda da bulundu. Prof. Dr. Orhan Şen de çarşamba gününe dikkat çekti.

Yeni sıcak hava dalgası geliyor Uzman isim uyardı o güne dikkat çekti

CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen de çarşamba gününe dikkat çekerek uyarılarda bulundu. Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Şen, 'Önümüzdeki çarşamba günü İstanbul dahil Marmara ve Ege'de yaşayanlar dikkat. Aşırı sıcak bir gün olacak. Dışarı çıkmasanız iyi olur.' ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

"AVRUPA'DAKİ SICAK HAVA DALGASI BİZE GELİYOR"

CNN Türk yayınında 'Bayağı bir kuvvetli dalga gelecek' diyen Şen konuyla ilgili şu açıklamaları yaptı;

Türkiye'de de sıcaklıklar yükseldi. Antalya'da 46 derece. Geçtiğimiz haftaki sıcaklık 43 dereceydi. Bu sıcak hava dalgası Pazartesi günü biraz normale dönüyor. Salı günü ise öğleden sonra şimdiye kadar gördüğümüz iki sıcak hava dalgasından daha sıcak hava dalgası gelecek. Salı, Çarşamba ve Perşembe günü özellikle Marmara ve Ege Bölgesi'nde etkili olacak. Bu sıcak hava dalgasıyla 400 bin yıllık en yüksek sıcaklık rekoru da kırılacak. İstanbul'da en yüksek sıcaklık rekoru 40.1 derece, onu da geçecek gibi. Bayağı kuvvetli bir dalga gelecek. Avrupa sıcak hava dalgasından kurtulurken o dalga bize geliyor. 400 bin yıllık ölçüm, hava zerreciklerinin katmanlarından tespit ediliyor. Hata payı da çok fazla değildir.

Haberin Devamı

400 bin yıla baktığımızda 2016 yılı en sıcak birinci yıldı, 2020 yılı en sıcak üçüncü yıldı, ve 2022 yılı da Avrupa'da en sıcak birinci yıldı. Bu sene büyük ihtimalle 400 bin yılın en sıcak yılı olacak gibi görünüyor. Çarşamba günü çok aşırı bir sıcak geliyor, bu güne dikkat etmemiz gerekiyor. Türkiye'de son yılların en yüksek sıcaklık rekoru kırılabilir.

MGM'nin Twitter hesabından da "Hava Sıcaklıkları Tüm Yurtta Mevsim Normalleri Üzerinde Seyredecek" notuyla paylaşım yaptı. Yurdun çarşamba gününden itibaren sıcak hava dalgasının etkisi altına girdiği belirtildi.

Meteoroloji, "Hava sıcaklıklarının Marmara, Ege ve Akdeniz'de mevsim normallerinin 3 ila 8 derece, diğer bölgelerimizde ise mevsim normallerinin 1 ila 5 derece üzerine çıkması bekleniyor" uyarısında bulundu.

İSTANBUL'DA HİSSEDİLEN SICAKLIK 40 DERECEYİ AŞACAK

Uzmanlar ise Afrika'dan gelen yeni sıcak hava dalgasının etkili olacağı Marmara Bölgesi'nde hafta sonu kavurucu sıcakların yaşanacağı uyarısında bulunurken, İstanbul'da hissedilen sıcaklığın 40 dereceyi aşacağını ifade etti.

BU SAAT ARALIĞINA DİKKAT: DIŞARI ÇIKMAYIN!

Öte yandan Meteoroloji Genel Müdürlüğü, hafta sonu etkili olacak sıcak hava dalgası nedeniyle vatandaşları uyardı.

MGM'den yapılan uyarıda, "Sıcak hava dalgası nedeniyle, Marmara, Ege ve Akdeniz Bölgelerimizde yaşayan kronik rahatsızlığı olanlar, yaşlılarımız ve çocuklarımız başta olmak üzere vatandaşlarımızın günün en sıcak saatleri olan 11 ile 16 saatleri arasında dikkatli ve tedbirli olmaları gerekmektedir." ifadelerine yer verildi.

Haberin Devamı

Yeni sıcak hava dalgası geliyor Uzman isim uyardı o güne dikkat çekti

SICAKLIK 44 DERECEYİ BULDU

Hava sıcaklıklarının mevsim normalleri üzerinde seyrettiği Antalya'da termometreler 44 dereceyi gördü. Nemin yüzde 10 ölçüldüğü kentte sıcak havadan bunalan yerli ve yabancı tatilciler ile kent sakinleri serinlemek için Konyaaltı Sahili'ne gitti. Bazıları denizde yüzerken bazı tatilciler ise sahilde güneşlenmeyi tercih etti. Denizde su sporu yaparak vaktini değerlendirenler de vardı. Kanolarla denize açılan bazı tatilcilerse Akdeniz'in mavi sularında kürek çekti.

Sahil bandındaki ağaçlık alanda oluşan gölgelikler de tatilcilerin tercih ettiği yerlerden oldu. Aileleriyle birlikte ağaç altlarında masa ve sandalyelerde piknik yapan tatilciler, sıcak havadan korunmaya çalıştı. (Alparslan ÇINAR/ANTALYA DHA)

Yeni sıcak hava dalgası geliyor Uzman isim uyardı o güne dikkat çekti

'SICAK HAVADA DENİZE GİRMEYİN' ANONSU

Marmara Bölgesi’ni etkisi altına alan bunaltıcı sıcaklar nedeniyle Tekirdağ’ın turistik ilçesi Marmaraereğlisi’nde günübirlik tatilcilerle birlikte sahillerde yoğunluk oluştu. İstanbul’un yakın bir noktada olan ilçede Sahil Güvenlik Komutanlığı denizde, İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri de karara önlem aldı.

Haberin Devamı

Hava sıcaklığının 40 dereceyi aştığı ilçede hissedilen bunaltıcı sıcaklık nedeniyle, güneş ışınlarının en dik geldiği öğle saatlerinde denize girilmemesi için Sahil Güvenlik Komutanlığı ile jandarma ekipleri tarafından uyarı anonsları yapıldı. Sahil Güvenlik botundan yapılan anonslarda, “Değerli vatandaşlarımız, bölgemizde oluşan sıcak hava koşulları nedeniyle bu saatlerde denize girilmesi tehlikelidir. Can güvenliğiniz adına uyarıları dikkat almanız önemle rica olunur. Sahil Güvenlik Komutanlığı, iyi günler diler” ifadeleri kullanıldı.

Marmaraereğlisi İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri de araç megafonundan yaptığı anonslarda, denize girenlerden değerler eşyalarını açıkta bırakmamalarını istedi. (Mehmet YİRUN- Şafak TAŞOYAR/TEKİRDAĞ DHA)

Haberin Devamı

İL İL HAVA SICAKLIK TAHMİNLERİ

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden şu açıklama yapıldı; Yurdumuz 19.07.2023 Çarşamba gününden itibaren sıcak hava dalgasının etkisine girmiştir.

Hava sıcaklıklarının Marmara, Ege ve Akdeniz’de mevsim normallerinin 3 ila 8 derece, diğer bölgelerimizde ise mevsim normallerinin 1 ila 5 derece üzerine çıkması bekleniyor.

Önümüzdeki günlerde bazı illerimizde beklenen sıcaklıklar (oC);

Ankara : 31-35

İstanbul : 31-35

İzmir : 38-40

Edirne : 37-41

Çanakkale : 35-40

Muğla : 39-41

Adana : 35-39

Antalya : 39-45

Kayseri : 31-35

Sıcak hava dalgası nedeniyle, Marmara, Ege ve Akdeniz Bölgelerimizde yaşayan kronik rahatsızlığı olanlar, yaşlılarımız ve çocuklarımız başta olmak üzere vatandaşlarımızın günün en sıcak saatleri olan 11 ile 16 saatleri arasında dikkatli ve tedbirli olmaları gerekmektedir.