Gündem Yerel seçim bitti, gündem tekrar Fırat'ın doğusu ve Menbiç

Yerel seçim bitti, gündem tekrar Fırat'ın doğusu ve Menbiç

02.04.2019 - 09:40 | Son Güncellenme:

Yerel seçimlerin geride kalmasıyla, Türkiye dikkatini tekrar Suriye'nin kuzeyindeki terör hedeflerine çevirdi. Olası harekatın sevk ve idaresinin gerçekleştirileceği İleri Müşterek Harekât Merkezi’nin geçtiğimiz günlerde açılması ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Şimdi hedefimiz, Menbiç ve Fırat'ın doğusundaki terör yapılanmalarını ortadan kaldırmak" açıklaması, Türkiye'nin bölgedeki baskısını artıracağını gösteriyor.

Yerel seçim bitti, gündem tekrar Fıratın doğusu ve Menbiç

Yerel seçimlerin tamamlanmasının ardından, Türkiye yoğunluğunu tekrar Suriye'nin kuzeyindeki gelişmelere kaydıracak. Son aylarda yerel seçim gündemiyle ikinci planda kalan milli güvenlik konuları, önümüzdeki günlerde yeniden gündemin birinci maddesini oluşturacak.

Haberin Devamı

"MENBİÇ VE FIRAT'IN DOĞUSUNDA TERÖR ORTADAN KALDIRILACAK"

Seçim sonuçlarının ardından ilk konuşmasını İstanbul'da yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, milli güvenliğin önemine dikkat çekerek, "Yaşanan istikrarsızlıkların ülkemizde oluşturuğu tehditleri, hem diplomasi kanallarını hem askeri gücümüzü kullanarak ortadan kaldırmayı sürdüreceğiz. Terör örgütlerine nefes aldırmadan ülkemizi ve bölgemizi bir huzur adası haline getirmek için çalışmaya devam edeceğiz" dedi. Ardından Ankara'daki balkon konuşmasında bu konuya tekrar vurgu yapan Erdoğan, "Ülkemize Suriye sınırımız boyunca kurulan tuzağı zaten kısmen bozmuştuk. Şimdi hedefimiz Münbiç ve Fırat'ın doğusundaki terör yapılanmalarını ortadan kaldırarak, Suriye'yi güvenli bir yer haline getirip ülkemizdeki sığınmacıların evlerine, yurtlarına dönebilmelerini sağlamaktır" diye konuştu.

Haberin Devamı

ASKERİ HAMLE MASADA

Türkiye, hem Menbiç'te verilen sözlerin tutulması hem de Suriye'nin kuzeyinde oluşturulması planlanan güvenli bölge için bölgedeki ağırlığını artıracak. Menbiç Yol Haritası kapmasında terör örgütü PYD/PKK militanlarının silahlarını bırakarak bölgeyi terk etmesini isteyen Türkiye, bu konudaki diplomatik kanalları zorlamayı sürdürüyor. Öte yandan oluşturulacak bir güvenli bölgenin TSK askerlerine bırakılması için de görüşmeler sürdürülüyor. Ancak sonuç alınmaması durumunda Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekâtlarında olduğu gibi askeri çözüm masaya gelecek. Nitekim, TSK, olası bir operasyona karşı sınırda hazırlıklarını tamamladı. Teröristlerce Tel Rıfat'tan yapılan saldırılar ile bölgedeki taciz atışlarının artması da dikkati çekiyor.

Yerel seçim bitti, gündem tekrar Fıratın doğusu ve Menbiç

HAREKAT MERKEZİ AÇILDI

Seçimlere iki gün kala da Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve kuvvet komutanları, Suriye sınırının sıfır noktasındaki birliklerde denetlemelerde bulundu. Akar ve TSK'nin komuta kademesi, Fırat'ın doğusundaki terör hedeflerine yönelik yapılması planlanan olası harekatın sevk ve idaresinin gerçekleştirileceği İleri Müşterek Harekât Merkezi’nin açılışını Şanlıurfa'da yaptı. Menbiç’teki terör hedeflerine dikkati çeken Akar, "Milletimizin sabrı kalmadı. Verilen sözlerin bir an önce yerine getirilmesini bekliyoruz. Fırat’ın doğusunda da yeri ve zamanı geldiğinde gereken yapılacak. Bu konuda hazırlıklarımız, planlarımız tamam, zamanı geldiğinde Cumhurbaşkanımızdan gerekli direktifleri alarak bu planlarımızı uygulamaya geçeceğiz" dedi.