Gündem Yerli-milli elektrikli lokomotif raya indi

Yerli-milli elektrikli lokomotif raya indi

19.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Eskişehir’de yerli ve milli olarak üretilen Elektrikli Ana Hat Lokomotifi E5000, dün düzenlenen törenle raylara indirilirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, lokomotife “Eskişehir 5000” isminin verildiğini açıkladı.

Yerli-milli elektrikli lokomotif raya indi

Eskişehir’deki toplu açılışta konuşan Erdoğan, milli elektrikli lokomotife değinerek, “İlk yerli elektrikli lokomotif E5000’in lokomotif ve alt sistemlerinin tasarımı, imalatı ve montajı tamamlanarak test ve sertifikasyonuna başlanacak” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Test sürüşü

Tören öncesi Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Enerji Bakanı Fatih Dönmez, elektrikli lokomotifte incelemelerde bulundu. İki bakan test sürüşüne de katıldı. 

Bakan Varank, “Bugüne kadar yurt dışından tedarik ettiğimiz elektrikli ana hat lokomotiflerini artık Türkiye’de üretmeyi başardık. Bundan önce manevra lokomotifleri üretiyorduk ama ilk defa bir ana hat lokomotifini Türkiye’de üretmiş olduk. Lokomotif, Türkiye Yüzyılı’nın nişanelerinden biri olacak” dedi.

İnsan ve yük taşımacılığında ülkemizin dışa bağımlılığını azaltacak olan yerli ve milli lokomotif, Türkiye’de üretilen ilk elektrikli ana hat lokomotifi olma özelliği taşıyor. Söz konusu lokomotifle Türkiye’nin gelecek 10 yıl içinde ihtiyaç duyduğu 500 adet lokomotif ihtiyacına cevap verilecek ve bu sayede en az 2 milyar avroluk satın alma maliyetinin de önüne geçilecek. Buna ek olarak tasarımları da Türk mühendisler tarafından gerçekleştirilen lokomotifle kritik sistemlerin bakım ve onarım süreleri çok daha kısa hale gelecek. Bakım ve onarım maliyetleri de oluşturulan insan kaynağı ve ekosistem ile çok daha düşük bedellere karşılanabilecek. Bu sayede yine en az 2 milyar avro daha ülkede kalacak.