Gündem ‘Yılbaşı kutlamalarına izin verilmeyecek’

‘Yılbaşı kutlamalarına izin verilmeyecek’

28.12.2020 - 07:00 | Son Güncellenme:

İçişleri Bakanlığı, valiliklere yılbaşında uygulanacak sokağa çıkma kısıtlamalarıyla ilgili ek genelge gönderdi.

‘Yılbaşı kutlamalarına  izin verilmeyecek’

Genelgede hafta sonları uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasının gelecek hafta yılbaşını da kapsayacak şekilde, 31 Aralık 2020 Perşembe günü saat 21.00’den 4 Ocak 2021 Pazartesi günü saat 05.00’e kadar 80 saat uygulanacağı hatırlatıldı. Genelgede, vali ve kaymakamların koordinasyonunda kolluk kuvvetleri ile ilgili diğer birimler tarafından gerekli hazırlıkların yapılması konusunda talimat verildiği ifade edildi.

Haberin Devamı

‘Bu zorunluluk’

Gayret ve fedakârlıkları boşa düşürecek, halk sağlığını tehlikeye atabilecek yılbaşı partilerinin toplum nezdinde kabul edilebilir olmadığı vurgulanan genelgede, şu ifadelere yer verildi:

“Salgınla mücadeleyi akamete uğratmamak adına kalabalıkların kontrolsüz şekilde bir araya gelmesine neden olacak yılbaşı partilerinin yapılmaması tercih değil zorunluluktur. Bu amaçla yılbaşı akşamında başta kolluk kuvvetleri olmak üzere ilgili tüm kurum ve kuruluşlarca tam mesai yapılarak, Kovid-19 salgınıyla mücadelede alınan diğer önlemlerle birlikte, konaklama tesisleri ve kiralık villa benzeri yerler de dahil olmak üzere hiçbir mekanda yılbaşı partisi veya kutlama organizasyonu yapılmamasına yönelik gerekli planlama, koordinasyon ve denetim faaliyetleri eksiksiz şekilde yerine getirilecek. Alınan tedbirlerin tam anlamıyla uygulanması amacıyla ilgili tüm birimlerin kesintisiz mesai yapması sağlanacak.”

Haberin Devamı

24 saat esasına göre takip

İçişleri Bakanlığı genelgesine göre, yeterince personel planlaması yapılacak ve sahadaki durum 24 saat esasına göre takip edilecek. Sosyal medyaya yansıyabilecek Kovid-19, terör, asayiş ve trafik tedbirlerine aykırılık ve benzeri her türlü olumsuz durum tespit edilecek. Gerekli müdahalenin yapılabilmesi için Emniyet Genel Müdürlüğü siber suçlarla mücadele ve istihbarat birimleri takip faaliyetlerini anlık yürütecek. Vali ve kaymakamlar, kolluk kuvvetleri, 112 Acil Çağrı Merkezleri, zabıta teşkilatı başta olmak üzere tam mesai yapılarak, herhangi bir aksamaya, boşluğa meydan verilmeyecek.

Temel ihtiyaçlar giderilecek

Vali ve kaymakamların koordinasyonunda, sokağa çıkma kısıtlaması süresince, Vefa Sosyal Destek Grupları vasıtasıyla, engelli vatandaşlar ile 65 yaş ve üzeri ya da kronik rahatsızlıkları bulunan vatandaşların temel ihtiyaçlarının giderilmesine yönelik çalışmalara ağırlık verilecek. Sokakta yaşamak durumunda kalan vatandaşların mevsimsel etkiler de göz önünde bulundurularak barınma dahil her türlü temel ihtiyaçlarının giderilmesine yönelik tedbirler alınacak. Valilik ve kaymakamlıklar bünyesindeki Hayvan Besleme Gruplarınca, yiyecek bulmakta güçlük çeken, çekebilecek sokak hayvanlarının beslenmesine yönelik gerekli tedbirler alınacak. Barınaklar ile orman, park, bahçe gibi sokak hayvanlarının doğal yaşam ortamlarına mama, yem, yiyecek bırakılmasına özen gösterilecek. Alınan önlemlere aykırılık teşkil ettiği belirlenen eylem ve davranışlar ile bu durumlara sebebiyet verenlere ilgili mevzuat doğrultusunda gerekli idari işlemler uygulanacak. Konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin adli işlemler başlatılacak.