Gündem Yöresel ürünlerde katkı maddeleri yasaklandı

Yöresel ürünlerde katkı maddeleri yasaklandı

14.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, yeni Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği, Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı. Yeni yönetmelik ile kullanılması yasak gıda katkı maddelerinin kapsamı genişletildi, baklava, kaymak, pestil gibi yöresel ünülerde ise tüm katkı maddelerinin kullanımı yasaklandı.

Yöresel ürünlerde katkı maddeleri yasaklandı

AB mevzuatına uyum çerçevesinde hazırlanan yönetmelikle, gıdalarda kullanımına izin verilen katkı maddelerinin listesi, kullanım koşulları ve etiketleme kuralları belirlendi. Buna göre, renklendirici olarak bilinen “titanyum dioksitin” yasaklı listesine alındı. 1 Nisan 2024 itibarıyla bu katkı maddesiyle gıda üretilemeyecek. Yumuşak taze peynirler dışındaki olgunlaştırılmamış peynirlerde, yönetmelik Grup 1’de yer alan katkı maddeleri (kalsiyum klorür hariç), fosforik asit-fosfatlar ve polifosfatlar kullanılamayacak. Döner ve kanatlı dönerde kıvam artırıcı fonksiyonu ve su tutma özelliği olan bazı E kodlu katkı maddeleri yer alamayacak.

Haberin Devamı

Fermente sucuklarda emülgatörler, ısıl işlem görmüş et ürünlerinde de kıvam artırıcı fonksiyonu ve su tutma özelliği olan E427 (Cassia gum, Sinameki gam) kodlu katkı maddesinin kullanımı yasak olacak. Pastarmanın kapsanmasında renklendirici kullanılmayacak. Kaymak, tahin, köme, pestil, bastık, cevizli sucuk ve benzeri yöresel ürünler ile baklava yapımında ise tüm katkı maddelerinin kullanımı yasak olacak.