Gündem YSK, “Pusuladan ‘Millet İttifakı’ ibaresi çıkarılsın” talebini reddetti

YSK, “Pusuladan ‘Millet İttifakı’ ibaresi çıkarılsın” talebini reddetti

23.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), AK Parti’nin, Millet İttifakı’nda yer alan dört siyasi partinin aday listesi vermediği gerekçesiyle oy pusulasından “Millet İttifakı” ibaresinin çıkarılması ve ittifaktaki her partinin oylarının ayrı ayrı hesaplanması talebiyle yaptığı başvuruyu reddetti.

YSK, “Pusuladan ‘Millet İttifakı’ ibaresi çıkarılsın” talebini reddetti

AK Parti’nin YSK Temsilcisi Recep Özel, Millet İttifakı’nın kurula ilettiği protokolünde 6 siyasi partinin yer aldığını, oy pusulasındaki yerlerinin tespitine istinaden ittifak ve ittifak içerisindeki siyasi partiler için ayrı ayrı kura işlemi yapıldığını ancak ittifak içerisindeki dört siyasi partinin aday listesi vermediğini belirtti. Özel, “ortada geçerliliğini yitirmiş bir protokolün bulunduğunu” öne sürdü. Özel bu gerekçelerle oy pusulalarında Millet İttifakı ibaresi bulunmaması gerektiğini ifade ederek, “her siyasi partiye müstakil olarak yer verilmesini, baraj hesaplamasının da her parti için ayrı ayrı yapılmasını” istedi. 

Haberin Devamı

Başkandan karşı oy 

Başvuruyu değerlendiren YSK ise oy pusulasından Millet İttifakı ibaresinin çıkarılması talebini reddetti. Kararda, “her ne kadar Millet İttifakı’na dahil Demokrasi ve Atılım Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ve Saadet Partisi, hiç bir seçim çevresinde aday göstermemiş olsa da, ittifaka dahil diğer partiler olan Cumhuriyet Halk Partisi ve İYİ Parti’nin iller toplamının yarısından fazlasında aday göstermiş olması nedeniyle Millet İttifakı’nın devam ettiğine, ittifak protokolünün geçersiz olduğuna ilişkin talebin reddine” ifadeleri kullanıldı. AK Partili Özel’in başvurusu “oy çokluğu” ile reddedilirken, YSK Başkanı Ahmet Yener ve üç üye karşı oy verdi.