Gündem 'Yükselişimiz devam edecek'

'Yükselişimiz devam edecek'

31.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki Zafer Bayramı kutlamalarında konuşan Erdoğan, “Günümüzde Türkiye Cumhuriyeti bir asır önce olduğundan, siyasi, ekonomik, askeri imkanlarıyla daha güçlü ve daha ileridedir. Güvenliği ve refahı konusundaki tehditleri bertaraf etmiş, gücünü dostlarıyla paylaşan Türkiye’nin yükselişi devam edecek” dedi.

Yükselişimiz devam edecek

ASLIHAN ALTAY KARATAŞ/ANKARA- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile birlikte Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde ‘30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtımı’na katıldı. Erdoğan, özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

DOSTA DÜŞMANA GÖSTERDİK: 26 Ağustos 1922’de Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün verdiği hücum emriyle ordumuz Büyük Taarruz’u başlatmıştı. Düşman hatlarını birer birer dağıtan kahraman ordumuz 30 Ağustos günü gerçekleşen Başkomutan Meydan Muharebesiyle Yunan işgal kuvvetlerinin önemli bir bölümünü imha ederek, İzmir yolunu açmıştı. Büyük Taarruz’un başlamasından 15 gün sonra kaçan düşmanın yakıp yıktığı İzmir semalarında Türk bayrakları dalgalanıyordu. Böylece ebedi vatanımız Anadolu topraklarını 3,5 yıla yakın hain emelleri ve pis çizmeleriyle kirleten düşmana karşı sahada verdiğimiz savaşı kazandık. Her zaferimiz gibi Büyük Taaruz ile de istiklalimiz ve istikbalimiz için yapamayacağımız fedakarlık, üstesinden gelemeyeceğimiz zorluk olmadığını dosta düşmana bir kez daha gösterdik.

Haberin Devamı

TÜRKİYE YÜZYILI’NA KENETLENDİK: Büyük Taarruz’un üzerinden 101 yıl, cumhuriyetimizin kuruluşunun üzerinden 100 yıl geçtiği şu dönemde milletçe aynı hissiyatla, aynı azimle, aynı kararlılıkla Türkiye Yüzyılı vizyonu etrafında kenetlendik. Ülkemizi terör örgütlerinin saldırılarıyla, küresel siyasi ve ekonomik güç aygıtlarının sinsi emelleriyle, birliğimize ve beraberliğimize yönelik nice tuzaklarla dize getirmek isteyenlere milletçe eyvallah etmedik. Tüm oyunları bozduk, tüm senaryoları yırtıp attık.

TÜRKİYE’NİN YÜKSELİŞİ KONUŞULUYOR: Bugün altyapı ve yönetim kapasitesi bakımından son iki asrımızın en avantajlı dönemini yaşıyoruz. Günümüzde Türkiye çeyrek asır, yarım asır, bir asır önce olduğundan siyasi, ekonomik, askeri tüm imkanlarıyla çok daha güçlüdür, çok daha ileridedir. Yıllarca bu ülkenin ve milletin enerjisini hamasetle emenlerin kendi korkaklıklarını, kendi zaaflarını devletin siyaseti gibi sunanların devri kapanmıştır. Artık Türkiye Yüzyılı’nı inşa etme yolunda ilerleyen bir ülkeyiz. Dünyanın neresine giderseniz gidin devlet başkanlarından strateji kuruluşlarına STK’dan vatandaşlarına kadar herkes Türkiye’nin bu yükselişini konuşuyor. Dostlarımız bu yükselişi umutla ve sevinçle anlatıyor, hasımlarımız ise bu gerçeği kahır ve öfkeyle takip ediyor. Milletimizle birlikte hedeflerimize adım adım yürümeyi sürdüreceğiz. Bölgesindeki tüm krizlerin çözüm adresi, mazlumların umudu, güvenliği ve refahı konusunda tüm tehditleri bertaraf etmiş, sahip olduğu siyasi ve askeri gücünü dostlarıyla paylaşan Türkiye’nin yükselişi devam edecektir.

Haberin Devamı

‘ASIL KUTLAMA 29 EKİM’DE’

ZİNCİRİN SON HALKASI: Asıl büyük kutlamayı 29 Ekim’de Cumhuriyetimizin 100. Yılı törenlerinde yapacağız. Böylece 19 Mayıs 1919’un 100. yılıyla başlayan Milli Mücadele döneminin ilk asrını geride bırakmamıza ilişkin kutlamalar zincirinin son halkasını da şanlı tarihimize eklemiş olacağız. Büyük Taarruz’da yer alan Gazi Mustafa Kemal’den neferlerine kadar ordumuzun tüm mensuplarını saygıyla hürmetle, şükranla yad ediyorum. Cumhuriyet tarihi boyunca istiklal ve istikbal mücadelesinde verdiğimiz tüm şehitlerimize rahmet diliyorum.

Yükselişimiz devam edecek

100. YIL MARŞI AYAKTA ALKIŞLANDI

‘Emeği geçenleri tebrik ediyorum’

Cumhurbaşkanı Erdoğan,  “100. Yıl Marşı’nın milletimizin her bir ferdi tarafından sahiplenileceğine inanıyorum. Sözünden bestesine jürisinden icrasına kadar bu eserin ülkemize kazandırılmasında emeği geçen herkesi tebrik ediyorum” dedi.

Haberin Devamı

Cumhuriyetin 100. yılına özel hazırlanan 100. Yıl Marşı, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programı’nda ilk kez seslendirildi. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası eşliğinde seslendirilen 100. Yıl Marşı, ayakta alkışlandı.

İki bölümden oluşan program Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı’nın gösterisiyle başladı. Şehit ve gazi yakınlarının da hazır bulunduğu programda, tüm şehitler için okunan Kuran-ı Kerim tilavetinin ardından, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş dua etti. Daha sonra Ferhat Göçer, MSB Armoni Mızıkası eşliğinde şarkılar seslendirdi. Ardından 1071 kişiden oluşan orkestra konser verdi.

Erdoğan plaket verdi

Programın ikinci bölümünde Garo Mafyan, Tuluyhan Uğurlu, Sinan Akçıl, Özdemir Erdoğan gibi sanatçıların bulunduğu jürinin oylarıyla birinci seçilen 100. Yıl Marşı, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası eşliğinde ilk kez seslendirildi. Programda ayrıca jürinin seçiminde ilk dörde giren diğer üç marş da çalındı. Birinci olan 100. Yıl Marşı’nın sözleri İlker Kömürcü’ye aitken, bestesi ve icrasını Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, dereceye giren eserlerin söz yazarı ve bestecilerine plaket takdim etti.

Haberin Devamı

Programın sonunda 100. Yıl Marşı, İletişim Başkanlığı’nın hazırladığı ve 1200 dron tarafından gerçekleştirilen ışık gösterisi eşliğinde tekrar seslendirildi.

Siyaset, iş, sanat, medya ve spor dünyasından yaklaşık 4 bin 500 davetlinin yer aldığı etkinliğe Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Meltem Demirören ve Demirören Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Oktay da katıldı. Davetlilere 30 Ağustos’un 101. yıl dönümü anısına PTT tarafından basılan hatıra pulu hediye edildi.

Yükselişimiz devam edecek
Tarihi mekanlarda ışıklandırma

İletişim Başkanlığı’nca 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla dün akşam saat 20.00’den itibaren İstanbul, Ankara ve İzmir’de bazı tarihi mekanlar ışıklandırıldı. İstanbul’da Galata Kulesi, Deniz Müzesi, Rumeli Hisarı, Dolmabahçe Kapısı ve Beyazıt İtfaiye Kulesi’nde, Ankara’da Eski Meclis Binası ve Ankara Kalesi’nde, İzmir’de Saat Kulesi ve Konak Atatürk Müzesi’nde ışık boyama tekniği ile Türk bayrağı yansıtıldı. Etkinlikler kapsamında Boğaz’da Kuleli Askeri lisesi önünden havai fişek gösterisi yapıldı.

İşte marşın sözleri

Söz: İlker Kömürcü - Beste: CSO

Parlayan yıldızı Anadolu’nun
Çağlayan sel gibi şanlı ulusun
Türkiye Yüzyılı titretiyor dünyayı
Sarsılmaz bir inançla kalpte tutkusun

Bu toprak bu deniz bu bayrak bizim
Tarihe sığmayan destanlar bizim
Türklüğün yazgısı yazılıyor koynunda
Kalplere kazınmış bu vatan bizim

Yüzyıllarca kutlanacak Cumhuriyetimiz
Her zaman aydınlık mavi göklere
uzanacak ellerimiz 

Yüzyıllarca kutlanacak Cumhuriyetimiz
Gazi’nin açtığı bu kutlu yolda
yürüyeceğiz hepimiz

Özgürlük tutkusu damarlarımda
Çelikten her nefer semalarımda
Sarmaşık dal gibi sarılmışız biz bize
Tek yürek bu millet en zor anında

Düşmanlar bir olsa yağsa göklerden
Denizler köpürse taşsa dağlardan
Kimseye eğmedik boynumuzu eğmeyiz
Kahraman yarattı Türkü yaratan 

Yüzyıllarca kutlanacak Cumhuriyetimiz
Her zaman aydınlık mavi göklere
uzanacak ellerimiz

Yüzyıllarca kutlanacak Cumhuriyetimiz
Gazi’nin açtığı bu kutlu yolda
yürüyeceğiz hepimiz

Büyük beğeni aldı

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası eşliğinde ilk kez seslendirilen 100. Yıl Marşı beğeni topladı. Marşa yönelik bazı yorumlar şöyle:

Sinan Akçıl: Güzel bir duygu... Jürinin en genç üyesi olmaktan ve 100’üncü yıl marşımızın doğuşunda bir katkım olabilmesinden dolayı gururlu ve mutluyum.

Sibel Eraslan: 100’üncü yıla dair yapılan, halka ve milletimize açık bir yarışmaydı. Bu heyecanı yakalamak mühimdi. Bir sinerji ve heyecan oluştu. Ortak bir iş yapmayı denedik. Sanat bağlamında milli bir odaklanıştı bu... Biz de o heyecan korosunun içinde yer aldık.

Cahit Koytak: 100 yıllık süreç, acılarıyla, kazanımlarıyla ve büyük zaferleriyle çok ince gözden geçirilip, hülasası çıkarılması gereken bir süreç. 100’üncü yılı anmak ve genç nesillere 100 yıl önce atılan büyük adımı düşündürmek gerekiyor. O duyguları gerçekten başkalarına taşıyacak yetenekte pek çok insanın marş örneği ulaştı. Biz de umarım bunu hak edenleri dereceye sokmuş ve ‘100. Yıl Marşı’ olarak değerlendirilmesi gereken metni doğru seçmişizdir. -MAGAZİN SERVİSİ