Gündem Yunan kurtarma uzmanı babası gibi ‘kurtarıcı’ oldu!

Yunan kurtarma uzmanı babası gibi ‘kurtarıcı’ oldu!

09.02.2023 - 06:00 | Son Güncellenme:

Kahramanmaraş’daki depremlerden en çok etkilenen illerden olan Hatay’da, önceki gün 7 yaşındaki Fatma’yı enkaz altından çıkaran Yunan kurtarma uzmanının, duygu dolu hikayesi ortaya çıktı.

Yunan kurtarma uzmanı babası gibi ‘kurtarıcı’ oldu

FATMA GÜLÇİN KABASAKALLI - Hatay’ın İskenderun ilçesinde Yunanistan Özel Afet Müdahale Birimi (EMAK) üyesi Konstantinos Nikas, küçük Fatma’yı enkaz altından çıkardıktan sonra göz yaşlarına hakim olamamıştı. Konstantinos Nikas’ın babasının da 1995’te Yunanistan’ı vuran 6.1’lik depremde bir çocuğu kurtardığı ortaya çıktı. Bu da, baba-oğul Nikas’lar için “babadan oğula kurtarıcı” yorumlarına neden oldu.

Haberin Devamı

Genç kurtarma uzmanının EMAK’taki ekip arkadaşları, babasının Konstantinos’a cennetten gururla baktığını belirtirken, 1995 depremini hatırlayanlardan biri sosyal medyada, “Nikas’ın Türkiye’deki küçük çocuğu kurtardığını görünce, arkadaşım merhum General Panagiotis Nikas’ın Aigio depreminde küçük Andreas’ı nasıl kurtardığını hatırladım” yorumunu yaptı.

CANLA BAŞLA ÇALIŞIYORLAR

Enkaz bölgesine gelen yabancı ekiplerin büyük özveriyle yaptıkları kurtarma çalışmaları büyük takdir topluyor. Farklı ülkelerin ekiplerinden sevindirici haberler geliyor.

Dünyanın dört bir yanından gönderilen arama kurtarma ve yardım ekipleri deprem bölgesine geldikleri andan itibaren canla başla çalışırken, enkaz başındaki ekiplerin büyük fark yarattığı gözlemleniyor. Avrupa Birliği’nin Sivil Koruma Mekanizması kapsamında Türkiye’ye gelen 1155 arama kurtarma personeli ve 72 özel eğitimli köpek, kurtarma çalışmalarına katılıyor. Bu ekiplerin çoğundan da sevindirici haberler geliyor.

Haberin Devamı

- Azerbaycanlı ekipler Kahraman-maraş’ta 3’ü çocuk 16 kişiyi enkaz altından kurtarırken, Hollanda’dan gelen ekibin de Hatay’da 7 kişiyi enkazdan sağ çıkardığı öğrenildi. Hatay’daki iletişim sıkıntısı nedeniyle Hollandalı ekiple sınırlı iletişim kurulabiliyor. Enkazdan bir kızı kurtardığı anlar kameralara yansıyan Yunan ekibiyse,  dün bir genci daha enkazdan çıkardı. İsrail’den gelen arama kurtarma ekiplerinin ise, aralarında çocukların da olduğu 4 kişiyi kurtardığı bildirildi.

- Macar arama kurtarma ekiplerinin toplam 16 kişiyi enkaz altından sağ çıkardığı açıklanırken, Polonya ekibi şimdiye kadar 9 kişiyi kurtardıklarını duyurdu. İsviçre ekibinin Hatay’da enkaz altındaki bir kadını kurtardığı öğrenilirken, Romanya’dan gelen ekibin 2 kişiyi çıkardığı ancak aynı ailenin küçük bebeğinin cansız bedenine ulaşabildiği açıklandı. İspanyol ekibi de Adıyaman’da bir genci enkazdan çıkarırken, Alman ekibi Hatay’da 3 kişiyi kurtardı.

- ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) bünyesindeki iki kentsel arama ve kurtarma ekibi, dün İncirlik Hava Üssü’ne ulaştı. Ekiplerde 159 personel, 12 kurtarma köpeği ve yaklaşık 77 tonluk özel ekipman yer alıyor. Ekipler, bölgeye varışlarının ardından kısa süre içerisinde Adıyaman’da çalışmaya başlıyor.

Haberin Devamı

İsrailli ekip, Kahramanmaraş’ta 7 katlı Ebrar Sitesi’nin enkazından Tuğçe Kalmış’ı 45 saatin sonunda sağ olarak kurtardı. Genç kadının babası İsrail ekibine teşekkür etti.

Yunan kurtarma uzmanı babası gibi ‘kurtarıcı’ oldu

İspanyol kurtarma ekipleri, özellikle İskenderun’daki kurtarma faaliyetlerine katılırken, 65 yaşında bir kişiyi sağ olarak kurtardı, yakınlarında bulunan bir kişinin de cansız bedenine ulaştı.

KÜRESEL YARDIM KAMPANYASI

Dünyanın farklı noktalarından Türkiye’ye yardım ve destek kampanyaları çığ gibi büyüyor. 

- İsrail, deprem bölgesinde sahra hastanesi kurmak üzere 230 kişilik yeni bir ekip daha gönderdi. Belçika ve Fransa’nın da sahra hastanesi kuracağı öğrenildi.

- Meksika ise ünlü arama kurtarma köpeklerinin bir kısmını Türkiye’ye gönderdi.

- Tayvan, 1999’da ülkelerindeki depremde destek gönderen Türkiye’ye teşekkür için ikinci bir ekibi daha Türkiye’ye yolladı.  

Haberin Devamı

- Maddi yardımlar: ABD’de bir sivil toplum kuruluşunun topladığı 10 milyon dolarlık yardım yola çıkarken, Hollanda’daki tüm radyo ve televizyon kanalları, Türkiye ve Suriye’deki depremzedelere yardım amacıyla düzenlenecek “ulusal eylem gününe” katılacak. Danimarka’da düzenlenen yardım kampanyalarına da ciddi katılım olduğu belirtiliyor.

- Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Türkiye ve Suriye için mart ayında Bağışçılar Konferansı düzenleyecek.

- Dünyanın en büyük ilaç fabrikalarından Danimarkalı Novo Nordisk, Türkiye ve Suriye’deki depremzedeler için 1,7 milyon dolar bağışta bulundu.

Yunan kurtarma uzmanı babası gibi ‘kurtarıcı’ oldu

ABD GEMİSİ YARDIM İÇİN GELİYOR

ABD Savunma Bakanlığı, deprem felaketinin ardından Türkiye’nin muhtemel ek destek taleplerini karşılamak için Akdeniz’deki ABD Donanması’na bağlı USS George HW Bush uçak gemisinin Türkiye’ye doğru hareket ettiğini açıkladı.

‘HEPİMİZ TÜRKÜZ’

Yunanistan’dan Türkiye’ye manevi destek de sürüyor. Ülkenin en çok satan gazetelerinden “Kathimerini”, “Hepimiz Türküz” yazılı bir karikatür yayımlarken, devlet televizyonu “ERT” de, dün sabah haberlerini Türkçe bir şarkıyla açtı. Haberlerde, Şevval Sam’ın seslendirdiği ‘Ben Seni Sevduğumi’ şarkısı eşliğinde bölgedeki son durum aktarıldı. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis de, yaptığı açıklamada “Yunanistan ve Türkiye zor zamanlarda birbirlerine yardım etmesi gereken komşulardır” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Yunan kurtarma uzmanı babası gibi ‘kurtarıcı’ oldu

DSÖ, TÜRKİYE İÇİN ‘SEFERBER’

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Türkiye merkezli depremlerin ardından, örgütün “kurum çapındaki varlıklarının seferber edilmesi” anlamına gelen “3. Seviye Acil Durum” ilan etti. DSÖ Avrupa Bölgesi Direktörü Dr. Hans Kluge, DSÖ Avrupa’nın ekiplerinin Gaziantep, Ankara ve İstanbul’da faaliyet gösterdiğini kaydederken, “Uluslararası toplumu, desteğini artırmayı sürdürmeye, Türkiye hükümeti ve DSÖ ile tam koordinasyon sağlamaya davet ediyorum” dedi.

Yunan kurtarma uzmanı babası gibi ‘kurtarıcı’ oldu

Alman Federal Meclisi, Türkiye’de depremde hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulundu.

Yazarlar