Gündem Yüzen kale İstanbul açık denizle buluştu

Yüzen kale İstanbul açık denizle buluştu

22.06.2023 - 06:53 | Son Güncellenme:

MİLGEM projesi kapsamında inşa edilen beşinci milli savaş gemisi TCG İstanbul, törenle Türk bayrağı çekti ve ilk seyrine çıktı.

Yüzen kale İstanbul açık denizle buluştu

GÖKHAN KARAKAŞ- Türkiye Cumhuriyeti’nin MİLGEM projesi kapsamında inşa ettiği beşinci milli savaş gemisi TCG İstanbul Türk bayrağıyla ilk seyrine çıktı. Milli Savunma Bakanlığı, İstanbul Tersanesi Komutanlığında yapımı tamamlanan F-515 borda numaralı İstanbul fırkateynine törenle Türk bayrağı toka edildiğini ve ilk seyrine çıktığını duyurdu. Milli savaş ve savunma sistemleriyle donatılan 113 metre boyundaki TCG İstanbul böylece tüm sistemlerinin deneneceği ‘Deniz Kabul’ sürecine girdi. TCG İstanbul, donanmamızdaki 17’inci ve en donanımlı fırkateyn olarak yakında hizmete başlayacak.

Haberin Devamı

Yüzen kale İstanbul açık denizle buluştu

BEŞİNCİ HALKA OLDU

Savunma sanayinde dışa bağımlılığı azaltmak için yürütülen Milli Gemi (MİLGEM) Projesinin beşinci halkası TCG İstanbul fırkateyni oldu. Mavi Vatan olarak adlandırılan 462 bin kilometrekarelik deniz yetki alanının güvenliği için Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilen TCG İstanbul’un yapımına, 3 Temmuz 2017 günü İstanbul Tersane Komutanlığı’nda başlanmıştı.

4 adet olması planlanan İ (istif) sınıfı fırkateynlerin ilki olarak 23 Ocak 2021 tarihinde Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla denize indirilen TCG İstanbul, yerli ve milli silah ve savunma sistemleriyle donatılmıştı. 4 adet Ada sınıfı korvetlerden elde edilen tecrübeyle yapılan TCG İstanbul, boyu ve ek silah sistemleriyle tam bir yüzen kale görevi yapacak.

Haberin Devamı

Yapımı ve donanımı Pendik’te faaliyet gösteren İstanbul Tersane Komutanlığı’nda tamamlanan TCG İstanbul Türk bayrağıyla denize açıldı. Milli Savunma Bakanlığı, F-515 borda numaralı fırkateynin tam mürettebatla donatıldıktan sonra Türk bayrağıyla ilk seyrine Marmara Denizi’nde çıktığını belirtti. 

TÜRK SAVUNMA SANAYİİ GÜCÜNÜ GÖSTERİYOR

Havacılık sektörünün en mühim etkinliklerinden biri olan Paris Air Show’un 54’üncüsü tarihi bir anlaşmayla hafta başında açıldı. Fuarın dikkat çeken katılımcıları arasında Türkiye de yer alıyor.

ABD, Almanya ve Fransa gibi ülkelerin yanı sıra Türkiye de savunma sanayii alanında üretim yaptığı hava araçları ile fuara katıldı. Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) stant açan şirketler arasındaydı. Milli havacılık ürünleri olan Anka, Atak, Hürkuş, Gökbey ve Kaan gibi hava araçları fuarda yer aldı.

TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), Türkiye’nin ilk milli helikopter motoru, turbodizel havacılık motoru, iki zamanlı benzinli havacılık motoru ve turbojet motorları ile Gnel Maksat Helikopteri sergiledi. Fransız haber ajansı AFP’ye göre Türkiye’nin savunma sanayii üreticileri, fuarda gücünü göstermek isteyen şirketler arasında yer alıyor.