Gündem Zamana meydan okuyabilirsiniz!

Zamana meydan okuyabilirsiniz!

17.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Uzmanlara göre, ilerleyen yaşla birlikte hareket ederek kasları güçlendirmek çok önemli. Ayrıca vücuda faydalı bir şekilde beslenmek ve dengeleyici ilaçlar kullanmak da sağlık önerileri arasında yer alıyor.

Zamana meydan okuyabilirsiniz

Belki de çok kötü bir yıl geçirdiniz. Ama hayat devam ediyor. Yeni bir yıla girmeye hazırlanırken uzmanlar da “toplumsal fayda” için iyi yaş almanın püf noktalarını açıklıyor. Sağlıklı bir beden için temel unsurlardan birinin güçlü kaslar olduğu belirtiliyor. Bunun için de hareket etmek gerekiyor. “Guardian” gazetesine konuşan New South Wales Üniversitesi’nden Prof. Kaarin Anstey, “Yaşlanmaya karşı erken önlem almak ve bütünsel bakmak gerekiyor. Öncelikle günlük fiziksel aktivite, kronik hastalık risklerini yönetmeye yardımcı olur, beyne doğrudan faydalıdır, insanların bağımsız yaşayabilmesi için her derde devadır” dedi. 

Haberin Devamı

Hareket etmek şart 

Anstey, sandalyede oturarak egzersiz yapmanın, asansör yerine merdiven kullanmanın, yiyeceklerinizi dolaba yerleştirmenin bile faydalı olduğunu söyledi. Hem kas hem de kemik yoğunluğu için haftada iki kez güç egzersizi öneren Anstey, “Kaslarınız, kemikleriniz ne kadar güçlüyse düşüp bir yerinizi kırma olasılığınız o kadar azalır” diye konuştu.  

Bond Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mark Morgan da beyne ve vücuda faydalı beslenmenin, yaşa uygun dengeleyici ilaçlar kullanmanın önemini vurguladı. 

‘Sosyal reçete yazmanın zamanı’

Uzmanlar, ilerleyen yaşla birlikte toplumsal hayattan uzaklaşan insanlar için “sosyal izolasyon”un zararlı olduğunu belirtiyor.
Sosyal izolasyonu önlemede yerel yönetimlere, sivil toplum kuruluşlarına görev düştüğü ifade ediliyor. Prof. Dr. Mark Morgan, “Sosyal reçete yazmak sağlık sistemlerinde giderek önemli bir rol oynayacak. Hayatta bir amacın olması kardiyovasküler hastalık, demans, depresyon ve anksiyete riskini azaltır, zihinsel sağlığı korur. Yaşlıların toplumda danışmanlık, gönüllülük gibi üstlenebileceği birçok rol var” dedi.

Haberin Devamı

Bu muayeneleri ihmal etmeyin

“Sağlıklı hayat rehberine” göre, yaşı ilerleyenlerin her yıl kemik ölçümü yaptırması, göz muayenesinden geçmesi gerekiyor. Özellikle şeker hastalığı, yüksek tansiyonu olanların, kalp rahatsızlığı bulunanların belirli aralıklarla böbrek kontrolüne gitmesi lazım. Aynı şekilde kalp ve kan damarları, bağırsaklar, meme rahim ağzı ve prostat kanseri riskleri için doktora başvurmalı. Cilt kanseri riski olanlara da her 6 ayda bir muayene öneriliyor.

Akdeniz diyeti, güneş kremi

Prof. Kaarin Anstey, sebze ve zeytinyağı ağırlıklı Akdeniz diyetinin, demans ve hipertansiyona karşı en etkili beslenme şekli olduğunu belirtti. Her gün yeşil yapraklı sebze, haftada iki kez meyve, mümkünse balık, tam tahıl önerirken “İşlenmiş gıdalardan ve şekerden uzak durun” dedi. Sağlıklı beslenen kişilerin dışarıdan kolajen ürünlerine ihtiyacı olmadığını vurgularken, cildi yaşlandıran ve lekelere neden olan ultraviyole ışınlarına karşı güneş kremi tavsiye etti.