Gündem ‘Zayıflama çayları’ ölüm saçıyor!

‘Zayıflama çayları’ ölüm saçıyor!

01.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Maserati marka araç sahibi polisin eşinin açıklamalarıyla gündeme gelen ‘zayıflama çayları’ internette denetimsiz şekilde satılıyor. Uzmanlar ise içinde ne olduğu belli olmayan çayların ciddi sağlık sorunları yarattığını belirtiyor.

‘Zayıflama çayları’ ölüm saçıyor

Elif Altın / İSTANBUL -Zayıflama çayları’ yıllardır ölüme neden olan yan etkileri nedeniyle gündeme taşınmıştı. Zayıflama çayları geçtiğimiz günlerde Maserati marka araç sahibi polisin eşinin, dudak uçuklatan zenginliklerini internet üzerinden ‘zayıflama çayı’ satarak elde ettiklerini açıklamasıyla tekrar gündeme geldi. Sağlığa olan zararları bilinmesine rağmen söz konusu çayların internet sitelerinde, çeşit çeşit markalar adı altında ‘zayıflama garantili, tokluk hissi verme, ödem attırıcı, iştah kesici, kalıcı kilo kaybı’ vaatleriyle onlarca çeşit çay satılıyor. Çayların çoğunun bitkisel olduğu belirtilip içeriği yer almazken, bazılarında ise kullanılan baharatlar ve bitkilerin isimleri yer alıyor.

Haberin Devamı

İçeriği bilinmiyor

Konu hakkında Milliyet’e konuşan Prof. Dr. Osman Erk şu uyarılarda bulundu: “Satılan ürünlerin içeriği ya bilinmiyor ya da belirtilenlerden oldukça farklı olabiliyor. Bu tür ilaç ve çayların içerisinde ekstra başka ürünler yer almakta. Zayıflama ilaçları ve çaylarının içerisinde daha önce obezite tedavisinde kullanılan fakat yan etkileri nedeniyle yasaklanan sibutramin gibi kimyasallar yüksek dozda yer alabilmektedir. Karaciğer ve böbrek yetersizliği, kalp sorunları, hipertansiyon, kalpte ritm bozuklukları sık rastlanan yan etkilerdir. Ani kalp durması sonucu ölen birçok kişinin varlığı medyada yer almıştır. İçinde sibutramin etken maddesinin fazla miktarlarda yer aldığı bitkisel çaylar nedeniyle ölen birçok insanın varlığı bilinmektedir. Çaylardaki bileşikler genellikle bağırsak hareketlerini hızlandırarak yani ishal yaparak etkili oluyor. Fizyolojik etkilerde biraz su atarak biraz zayıflamaya kilo vermeye yardımcı olabiliyorlar. Tabi bunların içerisinde bizim bilemediğimiz öngöremediğimiz başka bileşikler de olabiliyor. Çay içerek zayıflamak mümkün değil. Özellikle birtakım minerallerin, magnezyum, fosfor, potasyum vb. birtakım minerallerin idrarla ve dışkıyla kaybına sebep olup aslında vücuttaki dengeyi bozma ihtimalleri ortaya çıkıyor. Örneğin C vitamini eksikliği nedeniyle kemik erimesi, skornik dediğimiz hastalık, tansiyon hastalıkları gibi şeyler ortaya çıkabiliyor. Bunların hem denetimleri yetersiz hem de içlerinde hangi maddelerin olduğu ile ilgili ciddi sorunlar var. Üzerlerinde yazılan o etken maddeler gerçekten var mı yok mu ne kadar var bunlar da bilinmiyor.”

Haberin Devamı

‘Zayıflama çayları’ ölüm saçıyor

Polis memuru Hüseyin Tayfun Üçgül ile eşi Özlem.

ÇUVAL ÇUVAL ÜRÜN SATIŞI

İzmir- İstanbul otobanında Meserati marka araç kullanan polis memuru Hüseyin Tayfun Üçgül ile avukat Fatih Uzun arasında trafikte yaşanan kavga, polis memurunun Masareti marka aracı nasıl alabildiği tartışmasını güneme getirmişti. Dalaman İlçe Emniyet Müdürlüğü kadrosunda görevli narkotik polisi Tayfun Üçgül’ün eşi Özlem Üçgül, kamuoyunda mal varlıklarının sorgulanması üzerine açıklama yaparak, internet üzerinden zayıflama çayı satarak 3 villa ve 2 otomobil aldıklarını açıklamıştı.

Haberin Devamı

Özlem Üçgül internetten ‘Ozlex tea’ adını verdiği bir ürünü sattığı anlaşıldı. İnstagram hesabından satış yapan Üçgül’ün markasıyla ilgili internette çok sayııda şikâyet var. İadesiz satış yapan Üçgül’ün hesabında çuval çuval ürün satışı yapıldığına ilişkin paylaşımlar bulunuyor. Çayın içeriğine dair herhangi bir bilgi yer almazken çay zayıflama ve fit kalma vaadiyle satılıyor. Çayın satımında ise “yaza şişman ve pişman girmeyin” ifadeleri yer alıyor. Bazı internet sitelerinde ise Üçgül’ün sattığı zayıflama çayının ‘hiçbir işe yaramadığı, kendisine şikâyette bulunanları engellediği ve yan etkiler gösterdiği’ belirtildi.