Gündem Zeytinburnu Balıklı Rum Hastanesi'nde çıkan yangın söndürüldü!

Zeytinburnu Balıklı Rum Hastanesi'nde çıkan yangın söndürüldü!

04.08.2022 - 12:56 | Son Güncellenme:

Zeytinburnu Balıklı Rum Hastanesi Yaşlı Bakımevi'nde yangın çıktı. Hastalar kucaklarda ve tekerlekli sandalyelerde tahliye edilirken yangın itfaiyenin müdahalesiyle kontrol altına alındı, soğutma çalışmasının devam ettiği bildirildi. İstanbul Valisi Yerlikaya ve İBB Başkanı İmamoğlu yangına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Zeytinburnu Balıklı Rum Hastanesi'nin Yaşlı Bakımevi bölümünde saat 12.30 sıralarında bilinmeyen nedenle yangın çıktı. Yangında alevler çatıyı sararken, hastanenin içi dumanla doldu.

Haberin Devamı

İhbarların ardından olay yerine çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. Hastane içerisindeki oksijen tüpleri, hastane çalışanları ve vatandaşlar tarafından çıkarıldı. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ederken, yaşlı ve hastalar tekerlekli sandalye ve sedyelerle dışarı çıkarıldı. Tahliye edilenler çevredeki hastanelere götürüldü.

Zeytinburnu Balıklı Rum Hastanesinde çıkan yangın söndürüldü

Yangın, yaklaşık 2 saat süren çalışmaların ardından kontrol altına alındı. Yangında, 17 itfaiye aracı, 12 su tankeri, 4 iş makinası, 9 ambulans, 3 AFAD aracı, 50 arama kurtarma personeli, 215 itfaiye personeli, 105 zabıta personeli, 102 emniyet personeli de görev yaptı.

ERDOĞAN, BAŞHEKİM İLE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’daki Balıklı Rum Hastanesi’nde çıkan yangın sebebiyle Başhekim Stati Leana ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, Balıklı Rum Hastanesi’nde yangın çıkmasından büyük üzüntü duyduğunu ifade ederek geçmiş olsun temennilerini iletti.

Yangınla ilgili gelişmeleri ilk andan itibaren yakından takip ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, herhangi bir can kaybı ve yaralanma olmamasının, yangının söndürülmesinin ve soğutma çalışmalarına geçilmesinin bir nebze de olsa yürekleri ferahlattığını dile getirdi.

Hastanenin, hastaların ve personelin durumu hakkında bilgi alan Cumhurbaşkanı Erdoğan, hastanede en kısa sürede onarım çalışmalarına başlanacağını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ayrıca, Balıklı Rum Hastanesi ile ilgili gerekli çalışmaların yapılması için Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya talimat verdi.

Zeytinburnu Balıklı Rum Hastanesinde çıkan yangın söndürüldü

YANGIN SONRASI HAVADAN GÖRÜNTÜLENDİ

Zeytinburnu Balıklı Rum Hastanesi Yaşlı Bakımevi yangın sonrası havadan görüntülendi. Tamamen söndürülen yangın sonrası hastanenin büyük oranda zarar gördüğü görülüyor.

Zeytinburnu Balıklı Rum Hastanesinde çıkan yangın söndürüldü

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu açıklamalarda bulundu.

Zeytinburnu Balıklı Rum Hastanesi’ndeki yangını söndürme çalışmaları sürerken İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Zeytinburnu belediye Başkanı Ömer Arısoy ve Hastanenin Başhekimi Uz.Dr. Stati Leana ile birlikte çalışmaları inceleyerek açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

Balıklı Rum Hastanesi’ndeki yangının kendilerini çok üzdüğünü kaydeden Vali Yerlikaya, “Hepimize büyük geçmiş olsun. Can kaybı ve yaralanan vatandaşımız hamdolsun söz konusu değil. Şu an için sebebini bilmiyoruz. Yangın tamamen kontrol altına alınıp sonrasında hazırlanan raporla sebebi ortaya çıkacak. Şu anda ilgilendiğimiz yangının çatıda başladığı ve söndürme çalışmalarının bir an önce tamamlanması. Yangın söndürme helikopteri hazır. Çalışan arkadaşlarımızın can güvenliği düşünüldüğünden şu an gerek kalmadı. Bir bölümünde yaşlılarımızın bakım yeri bir kısmında yatan hastalarımız var. Toplam tahliye dilen sayı 104. Burası tarihi kadim şifa merkezi. Balıklı Rum Vakfı tarafından yönetilen bir hastane. Bu yapı inşallah en kısa zamanda eski haline getirilmek üzere hep beraber el birliği ile yaraları sarmak boynumuzun borcu” diye konuştu.

Haberin Devamı

Zeytinburnu Balıklı Rum Hastanesinde çıkan yangın söndürüldü

Yangın sırasında itfaiye ekiplerinin içerideki müdahalesi kameraya böyle yansıdı

“78 ARAÇ, 215 PERSONELİ VAR”

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da, "Ahşap çatısında çıkan yangın binanın tüm çatılarına yayılmış biçimde. İtfaiyemiz haber geldiği andan itibaren müdahaleye başladı. Sayın Valimizle beraber koordinasyon içerisindeyiz. Burada 78 araç, 215 personeli var. Esas olan hastaların tamamen tahliye edilmiş olması. Önemli olan da o. Süreci yakın bir zaman içinde arkadaşlarım kontrol altına alınacağını ifade ediyorlar" dedi. 

Zeytinburnu Balıklı Rum Hastanesinde çıkan yangın söndürüldü

ÖLÜ VE YARALI YOK

Hastanenin başhekimi yangındaki son durumu açıklarken olayda ölü ve yaralının olmadığını belirtti. Bütün hastaların tahliye edildiği açıklandı. Tahliye edilenler, Topkapı Üniversitesi Topkapı Üniversitesi Kazlıçeşme Yerleşkesinin bahçesine getirildi. 

Zeytinburnu Balıklı Rum Hastanesinde çıkan yangın söndürüldü

ZEYTİNBURNU BELEDİYE BAŞKANI ARISOY: "TÜM HASTALAR VE SAĞLIK ÇALIŞANLARI KISA SÜREDE TAHLİYE EDİLDİ"

Olay yerine gelen Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy inceleme yaptı. Burada basın mensuplarına konuşan Arısoy, "12.50 civarında çıktığını tahmin ediyoruz. Tüm hastalar kısa sürede tahliye edildi. Hepimiz çok korktuk buranın huzurevi olarak kullanılan bir bölüm olduğunu biliyoruz. 15 dakika önce tüm tahliye işlemi gerçekleştirildi. Tüm hastalar ve sağlık ekipleri tahliye edildi. 100 kadar huzurevinde kalan yaşlı olduğunu biliyoruz. İçerde hasta ve sağlık personeli yok. Yangın çatı katında başladı" dedi.

Haberin Devamı

BALIKLI RUM HASTANESİ'NİN TARİHÇESİ

İstanbul Zeytinburnu'nda Rum cemaati tarafından 1753 yılında kurulan Balıklı Rum Hastanesi, Balıklı Rum Hastanesi Vakfı tarafından yönetiliyor.  Hastane, cemaatin talep ve ihtiyacı üzerine, Sultan 2'nci Mahmud Han'ın ferman ve tahsisiyle 1839 yılında bugünkü yerine taşındı.

Hastane geriatri (yaşlı bakımı), psikiyatri ve bağımlılık konularında uzmanlaşmış durumda. Ruh ve sinir hastalıkları servisi, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nden sonra İstanbul'daki en büyük ikinci servisi olarak biliniyor. Ahşap hastane binaları 1790 yılında çıkan yangında yok olunca Patrik 7. Neofitos'un ve Bab-ı Ali tercümanı Yorgo Humuzi'nin katkısı ile yeniden inşa edildi.

1991 YILINDA RESTORE EDİLDİ

1794 yılında yapılan bir düzenleme ile kurum, kronik hastaları ve sokaklarda yaşayan insanlarla dilencileri kabul eden bir kurum haline geldi. Balıklı Meryem Ana Kilisesi'nin yönetimi hastaneye verildi. Eğrikapı'daki Meryem Ana Kilisesi, müştemilatında psikiyatri hastalarını kabul ettiği için 1816'da hastaneye bağlandı.  1894 depreminde hastanenin zarar görmesi üzerine yeni binalar inşa edildi. Bugün hizmet veren binalar, o dönemde inşa edilmiştir. Hastane, 1991 yılında restore edildi. 1994 yılında bünyesinde alkol ve madde bağımlılığı tedavisi için Türkiye'nin ilk özel kliniği kuruldu.