Gündem Zeytinin hikâyesi film oldu

Zeytinin hikâyesi film oldu

18.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi Türkiye (UN Women), UNESCO Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Sürdürülebilir Kalkınma Kürsüsü ile Koç Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin (Koç-Kam) desteğiyle hayata geçirilen ‘Zeytin’ filmi, Türkiye’de zeytin çiftçiliği yapan kadınların hikayelerini anlatacak.

Zeytinin hikâyesi film oldu

27 Ocak’ta çevrim içi platformlarda izleyicisi ile buluşacak olan film, tarımda kadın ve bedeni üzerine bir sosyal film projesi olarak tanımlanıyor.

Haberin Devamı

Mardin, Marmara ve Muğla olmak üzere her bölgeden iki kadın çiftçinin katılımıyla toplamda altı kadın çiftçinin hayatına yer verilen filmin yönetmenliğini Kıvılcım Akay, görüntü yönetmenliğini de Tolgahan Tombaş yaptı. Filmde kadın çiftçiler, zeytin hasadını, toprakla ve iklimle mücadelelerini, yüzyıllardır zeytin hasadında başvurulan geleneksel yöntemleri sözlü ve bedensel hareketlerle anlatıyor. İklim koşullarına rağmen tarımdan ve mücadeleden vazgeçmeyen kadınlar olarak duygularını aktarıyorlar, izleyiciyi bahçelerinde gezdirip ağaçlarını tanıtıyorlar. Filmde Balıkesir’den Beyza Aydın ve Havva Değirmenci, Bodrum’dan Huri Can ve Gamze Deniz, Mardin’den Nurşan Güneş ve Ayşe Güneş isimli kadın çiftçiler yer alıyor.