Gündem ‘Güneş doğmadan halkımızın emrindeyim’

‘Güneş doğmadan halkımızın emrindeyim’

17.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Adana’nın Çukurova ilçesi için sosyal belediyecilik alanında destan yazdıklarını belirten Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, “Vatandaşlarımızın yaşam kalitesini yükseltmek için gece gündüz çalışıyoruz” dedi.

‘Güneş doğmadan halkımızın emrindeyim’

Adana’nın Çukurova ilçesi Belediye Başkanı Soner Çetin, ilçede gerçekleştirilen ve yapılacak olan projelerle ilgili Milliyet’e değerlendirmelerde bulundu.

Haberin Devamı

- Yerel yönetimlerde sosyal belediyecilik sizce nasıl olmalı?

Sosyal belediyecilik, toplumun tüm yoksul ve ezilen kesimleri başta olmak üzere; emeğiyle geçinenlerin, işsizlerin, köylülerin, esnafın, kadınlarımızın, çocuklarımızın, gençlerimizin, engellilerimizin sorun, ihtiyaç ve taleplerine öncelik vermeli. Kentin sosyal yaşamının düzenlenmesinde insanı merkeze koyan, katılımcı, demokratik, emeğe saygılı barış içinde, kardeşçe birlikte yaşamayı, dayanışma ve sevgiyi öncelikleri olarak gören ve hizmetlerde eşitliği ilke edinen bir anlayış içinde hareket etmeli. Biz böyle yapmaya çalışıyoruz.

- Sosyal Belediyecilik anlamında Çukurova Belediyesi neler yapıyor?

Biz, insan odaklı sosyal belediyecilik yapıyor ve bu alanda ilklere imza atıyoruz. Çukurova ilçemizde bir ilçe ne yapabilirse daha fazlasını yapmaya çalıştık ve yapacağız. Çukurova’da sosyal belediyecilik alanında destan yazıyoruz. Çukurova’da tüm mahallelerimizi Gülen Yüzler Semt Kreşleri ile donattık. Çeşitli eğitim- öğretim kurumlarının çevre düzenlemelerinin yapılması, sosyal donatılarının oluşturulması, talep edilmesi halinde, her türlü lojistik desteğin sağlanması ile birlikte, ‘Çukurova’nın Filizleri’ projemizle, ihtiyaç sahibi öğrencilerle yardımseverler arasında köprü görevi oluşturduk.

Haberin Devamı

Her kesimin belediyesi

‘Güneş doğmadan halkımızın emrindeyim’

Hayır Çarşısı, Gıda Bankası projelerimizle kullanılmayan giysileri, ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak, kullanılamayan durumda olanları da ülkemiz ekonomisine kazandırmak üzerine kurulu bir proje hayata geçirdik. Gıda bankamızdan, aylık 5 bin aile yararlanırken, hayır çarşısından da binlerce vatandaşımız giysi ihtiyacını karşılıyor. Giysi toplama kutularından yapılacak ayrıştırmada, kullanılabilir olanları, yine ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz. Öte yandan Çukurova’da yine her mahallemize Kadın Sohbet ve Dayanışma Evleri, Emekli Dinlenme Evleri yapıyoruz. Biz herkesin her kesimin belediyesi olduk.

- Yakın dönemde Adanalıları bekleyen projeleriniz neler?

Yakında temelini atacağımız büyük projelerimiz, Adana’da iz bırakacak, çehresini değiştirecek projelerden olacak. Görev süremiz bitmeden açılışını yapacağımız Atatürk Öğrenci Yurdu ile öğrenci kardeşlerimize barınma sorununu gidermek için verdiğimiz yurt sözümüzü yerine getireceğiz. Huzurevleri Mahallesi’nde yapımına başlanacak ve adı ‘Atatürk Öğrenci Yurdu’ olacak ve 200 kız, 200 erkek olmak üzere toplam 400 öğrenciyi barındıracak yurdun temelini de çok yakın zamanda atacağız. Gençliğe olan sözümüzü de yerine getireceğiz.

Haberin Devamı

Bir diğer projemiz Atatürk Kadın Yaşam Köyü. Türkiye’nin ilk Kadın Yaşam Köyü’nü Çukurova’ya yapacağız. İçerisinde Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezi, Mesleki Eğitim Merkezi, Kültür Sanat Merkezi ve Kütüphane ile kreşin yer aldığı komplike yaşam merkezi çok yakında Yurt Mahallesi’nde açılacak. Koruma tedbirleri alınmış, boşanma işlemleri tamamlanmış kadınları sosyal yaşama kazandıracağız. Kadın dostu belediyenin kadın dostu belediye başkanı olarak kadınlarımızın destekçileri olacağız, yanlarında olacağız. Bu projemizle de kadınlara olan sözümüzü yerine getireceğiz. Bunlar gibi büyük projelerimizin toplu temel atma ve açılış törenini de gerçekleştireceğiz. Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımıyla, onlarca projemizin temelini atıp, bir o kadar tamamlanan projemizin de açılışını gerçekleştireceğiz.

Haberin Devamı

- Sürekli halkın içinde halkla birliktesiniz. 4 yıldır ara vermeden aynı hızla çalışmak zor değil mi?

Belediye Başkanlığından en zevk aldığım zamanlar, halkla iç içe olduğum zamanlar. Vatandaş beni makamda oturayım diye değil, halkın içinde halkla birlikte olayım diye seçti. Ben de onların analarının ak sütü gibi helal oylarının hakkını verebilmek için çalışıyorum. Vatandaşın bir güler yüzü, bir teşekkürü, tüm yorgunluğumu alıp götürüyor. Kolay bir şey yapmıyoruz. Haftanın 2 veya 3 günü, 2 veya 3 mahallede sabah saat 06.00’da halk toplantıları yapıyoruz. Sabahın 06.00’sında halkla buluşmak, simidimizi bölüşmek, bir çorbayı paylaşmak, vatandaşlarla sohbet etmek, varsa sorunlarını dinlemek, bir önceki toplantıda ilettikleri bir sorunu çözdüğümüz için bize teşekkür etmeye gelmeleri beni çok mutlu ediyor.

Haberin Devamı

‘Engelsiz hale getiriyoruz’

Engelsiz Çukurova için göreve geldiğimiz günden bu yana çalışıyoruz. Engelli vatandaşların yaşam kalitesini yükseltmeyi, onları toplumla bütünleştirmeyi ve üretime katkıda bulunmalarını amaçlayan çok önemli projeleri Adana’ya kazandırdık. Bölgenin ilk ve tek Engelsiz Yüzme Havuzu’nu açtık. Engelsiz çocuk ve dinlenme parkı, görme engelliler kütüphanesi, engelli vatandaşlar için fitness salonu, engelli spor tesisi gibi birçok hizmeti hayata geçirdik. İşyeri ve konutların engelsiz hale getirilmesi ve yeni yapıların engelsiz yapılması, asansörleri görme engellilerin de yardım almadan kullanabilmeleri için meclise, Braille alfabesi konulması kararı aldırdık.

‘Güneş doğmadan halkımızın emrindeyim’

‘Toplumun her kesimine dokunuyoruz’

- Klasik belediyecilik Çukurova Belediyesi ile bitti diyebilir miyiz?

Artık klasik belediyecilik anlayışı geride kalmalı. Klasik belediyecilik yerine sosyal belediyecilik anlayışını gündeme getirmeliyiz. Bu da iş, aş, ekmek, sağlık, insanca yaşam, eğitim, çevre gibi faktörlerdir. Tüm bunları kapsıyor sosyal belediyecilik. Bizim sosyal belediyecilik anlayışımız, saydam, şeffaf, hesap verebilir, katılımcı, çoğulcu bir belediyecilik anlayışı. Sosyal belediyecilik anlayışıyla toplumun her kesimine dokunuyor ve göreve geldiğimiz günden bu yana halka ne söz verdiysek yaptık ve yapmaya da devam edeceğiz. Belediyeciliği, klasik hizmetlerin dışına çıkararak, halkımızın her türlü ihtiyacına cevap verebileceği kurum haline getirmenin huzuru içindeyiz.

Atatürk Kadın Yaşam Köyü

‘Güneş doğmadan halkımızın emrindeyim’


Başkan Soner Çetin, toplu açılışı yapılacak tesisler hakkında şunları söyledi: “Açacağımız Atatürk Kadın Yaşam Köyü’nde kadınlar için 27 farklı branşta toplum merkezi ve meslek kursları olacak. Tesiste ayrıca çocuklar için semt kreşi, Adana Barosu’nun görevlendirdiği avukat ve psikoloğun bulunduğu Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezi ile Çukurova ilçesinin ilk kütüphanesinin bulunduğu kütüphane yer alacak. Bir diğer projemiz Bülent Ecevit Kültür ve Sanat Parkı. 15. 000 metrekare alan içerisinde müzik ve resim atölyeleri ile ilçemizin ilk büyük Atatürk ve Bülent Ecevit Anıtı olacak. Projelerimizde emekli vatandaşlarımızı da düşünerek 3 mahallemizde Emekli Dinlenme Evi açacağız. Öte yandan Kurttepe Mahallesi’nde açacağımız Kadın Sohbet Evi’nde kadınların bir arada olabileceği, günlük gazete ve ikramların ücretsiz olduğu tesis açılacak.”

‘Ayağımızı gazdan hiç çekmiyoruz’

- Seçim sürecinde ne vaat ettiyseniz yerine getirdiniz mi?


Seçim sürecinde vaat ettiğimiz tüm projeleri ‘Çetin Projeler’ başlığı altında bir kitapçık haline getirmiştik. ‘Bu projeler gerçekleşmezse hesabını sorun’ dedik. Biz vaat ettiğimiz projelerin yüzde 90’ını daha 3.5 yıl dolmadan gerçekleştirdik. Göreve geldiğimiz günden bu yana hiç durmadık. Bütün diğer yöneticiler daha hayırlı olsun ziyaretlerini kabul ederken biz bir yandan da açılışlara başladık. Tam 3.5 yıldır ayağımızı gazdan hiç çekmiyor, gece gündüz demeden vaat ettiğimiz projeleri gerçekleştirmek için çalışıyoruz. Objektif, tarafsız yönetim şeklimizle, sosyal belediyecilik anlayışımızla ve bir nevi faaliyet raporu olma özelliği taşıyan her hafta yaptığımız Halk Günümüzle Türkiye’nin örnek belediyesiyiz.

‘Güneş doğmadan halkımızın emrindeyim’

Yazarlar