Siyaset ‘Güneş Motel’den çok daha felaket’

‘Güneş Motel’den çok daha felaket’

24.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

›› Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP’den 15 vekilin İYİ Parti’ye geçmesini ‘Güneş Motel olayından çok daha öte bir durum söz konusu. Parlamentomuzun bu duruma düşmesi gerçekten felaket’ şeklinde değerlendirdi ›› Cumhurbaşkanı Erdoğan, “YSK kararı cumartesi de verebilirdi, cumartesi vermiş olsaydı belki o zaman bu 15’ler olayı olmayabilirdi. Gerek sözde İYİ Parti, gerek CHP bu zor duruma düşmeyebilirdi” dedi

‘Güneş Motel’den çok daha felaket’

ÖNDER YILMAZ, BAHAR ATAKAN, AYDIN HASAN, KIVANÇ EL, AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU, MİTHAT YURDAKUL, NAMIK DURUKAN, TÜRKER KARAPINAR Ankara

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM’de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle düzenlenen resepsiyona katıldı. Erdoğan gündeme ilişkin şu mesajları verdi:

İTHAMLAR ÇOK AĞIR: (Genel Kurul’daki gerginlik) En çok üzüldüğüm tamamıyla yalanların diz boyu olduğu dürüstlükten tamamen uzak... 15 Temmuz’la ilgili olarak gerek Sayın Başbakan’a gerekse şahsımla ilgili itham çok ağır. TV kayıtlarında saat 23:17’de Kılıçdaroğlu’nun nerede olduğu belli. Atatürk Havalimanı’nda. Ben daha ortada yokum, Marmaris’teyim. Beyefendi tanklarla görüşme yapıyor, önü açılıyor, Bakırköy’e Belediye Başkanı’na gidiyor. Orada olduğuna dair kahve içmesi vesaire çekimler belgeli olarak elde var. Diyor ki; ‘Bana önceden haber verilseydi, ben cumhurbaşkanını beklerdim.’ Ben bir defa o akşam duyurumu yaptım. Duyurumu yaptığım andan itibaren on binler meydanlara döküldü. Eğer böyle tanklara darbelere meydan okuyorsan, nasıl on binler geldiyse sen de gelirdin.

Haberin Devamı

TERBİYESİZİN TEKİ: (CHP’li Özgür Özel’i kastederek) O terbiyesizliği yapan kişi; cumhurbaşkanına karşı el kol parmak sallayan kişi terbiyesizin tekidir. Ben aşağıda oturmuyorum; oturduğum makam yukarıda. Onun için oradan ona verilecek herhangi bir cevabım olmadı ama aşağıda olmuş olsam onun sadece ağzının payını değil, gereken dersin en büyüğünü verirdim.

‘Gül’e sorarsanız daha iyi’

‘Güneş Motel’den çok daha felaket’

Resepsiyonda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Binali Yıldırım, CHP’den 15 milletvekilinin İYİ Parti’ye geçmesine ilişkin “Değerlendirilecek nesi var?” diye yanıt verdi. CHP’nin bu hareketinin “demokrasi hamlesi” olarak nitelendirildiğinin hatırlatılması üzerine de Yıldırım, “Yersen” ifadesini kullandı.

TBMM Genel Kurulu’ndaki tartışmanın hatırlatılması ve gergin olduğunun ifade edilmesi üzerine de Yıldırım, “Ben yalana karşı çok titizim. Her şeyi hoş görebilirim ama gözümün içine baka baka yalan söyleyenlere asla müsamaha gösteremem” diye konuştu. Yıldırım, “Sizce, Sayın Erdoğan’ın karşısına Sayın Abdullah Gül ortak çatı adayı olarak çıkar mı?” sorusunu da “Sayın Abdullah Gül’e sorarsanız daha doğru olur” diye yanıtladı. Yıldırım, “Sizi nasıl etkiler?” sorusuna da “Olasılıklara göre amel edilmez” karşılığını verdi. Yıldırım, yeni sisteme geçmeden önce son başbakan olmasıyla ilgili soru üzerine “Sistem değişir, dünya dönmeye devam eder” dedi.

Güneş Motel olayı nedir?

1977 genel seçimlerinden galip çıkan Bülent Ecevit liderliğindeki CHP, Meclis’te güvenoyu alamadı. Ardından Süleyman Demirel liderliğinde Adalet Partisi, MSP ve MHP ile birlikte 41. Türkiye Hükûmeti’ni kurdu. 11 Aralık 1977’deki yerel seçimlerde de CHP birinci parti olarak çıkınca AP içinde eleştiriler başladı. AP’den istifa eden 12 vekille Güneş Motel’de görüşen Ecevit, bu vekillere CHP’ye geçişleri karşılığında bakanlık teklifinde bulundu. Bu görüşme sonrası AP’den ayrılan vekillerin 5. Demirel Hükûmeti’ne verilen gensoruyu desteklemesi neticesinde 41. Türkiye Hükûmeti düşürüldü. Cemalettin İnkaya, gensoru görüşmelerinde oy vermedi. Böylece 12 vekil sayısı 11’e düştü.

Güven: Erken bile açıkladık

Resepsiyona katılan YSK Başkanı Sadi Güven, “İYİ Parti’nin seçime katılacağı açıklamasının geç yapıldığına” yönelik eleştirilerin hatırlatılması üzerine taslak takvime bakıldığında seçime katılma yeterliliğine sahip siyasi partileri açıklama gününün, seçim takviminin birinci günü olacağının görüleceğine dikkati çekerek, “Biz, erken bile açıkladık. Çok sayıdaki siyasi partinin bütün belgelerini incelememiz o kadar basit değil. Hata yapmamak gerekiyor” diye konuştu. Güven, “100 bin imza ile ilgili herhangi bir sıkıntımız yok. İlçe seçim kurullarına verileceğini öngörerek hazırlığımızı yaptık” dedi.

HALK CEVABINI VERECEK: Bunun ötesinde senin 15 tane vekilin partinden ayrılıyor sözde İYİ Parti’ye geçiyor. Ahlaki bir yanı olabilir mi bunun? Güneş Motel olayından çok daha öte durum söz konusu. Parlamentomuzun bu duruma düşmesi gerçekten felaket. 24 Haziran’da benim halkım benim vatandaşlarım parlamentoyu bu derece kirli duruma düşürenlere gereken cevabı verecektir. Sandıkta da 24 Haziran’da gereken dersi alacaklardır. ‘Sandık sandık’ dediler, şimdi ‘baskın seçim’ diyorlar siz istediniz; şimdi ‘baskın seçim’ diyorsunuz. Gönlünüzü yaptık hadi hayırlı olsun. Er meydanı dediler, buyurun meydan. Benim daha 1.5 senem vardı makamda durabilirdim. Sen zaten yenilgi yenilgi, alıştı bu işe tek maharetin var kongrelerde iyi kazanıyorsun.

Haberin Devamı

‘Güneş Motel’den çok daha felaket’

CUMARTESİ VEREBİLİRDİ: YSK kararı cumartesi de verebilirdi cumartesi vermiş olsaydı belki o zaman bu 15’ler olayı olmayabilirdi. Gerek sözde İYİ Parti gerek CHP bu zor duruma düşmeyebilirdi.

BENİM SORUNUM DEĞİL: (Abdullah Gül’ün adaylığı) O benim sorunum değil, bilemem. (Hesapları etkiler mi? Birinci turda çıkmak istiyorsunuz) Ben hiç böyle bir şey söylemedim; siyasette tüm kadrolarımızla çalışırız ondan sonra da neticeyi alırız. Biz bugüne kadar hep böyle yaptık, hepsinde de bugüne kadar başarılı olarak devamlı tırmanarak netice aldık.

‘Güneş Motel’den çok daha felaket’

‘Yanlış anlaşılma olmasın’

TBMM’deki resepsiyonda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MHP lideri Bahçeli’nin kameralara yansıyan fısıldaşmaları merak uyandırdı. Milliyet’in ulaştığı diyaloglara göre, iki lider öncelikle birbirlerinin hal ve hatırını sordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meclis’teki gerilimli tartışmalardan yakınarak, “Hamdolsun iyiyim, işte böyle karışık bir Meclis olunca havası iyi değildi” dedi. Bahçeli ise benzer nedenle Genel Kurul’dan ayrıldığını belirterek, “Meclis Genel Kurulu’ndan çıkmak durumunda kaldık, yanlış anlaşılma olmasın” diye konuştu. Cumhurbaşkanı ise “Yok yok, malum nedenle ben de ayrıldım” karşılığını verdi. Bahçeli, Cumhurbaşkanı ayrılmadan TBMM Genel Kurul’undan ayrılmanın doğru olmayacağına vurgu yaparak, “Ayrılmamız doğru olmazdı ama, şartlar onu gerektiriyordu. Mesaj da verildi zaten” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Bahçeli, resepsiyonda gazetecilerle sohbetinde ise “MHP’den İYİ Parti’ye 5 milletvekilinin geçeceği” iddialarına ilişkin değerlendirmede bulundu ve “Ne zaman söylerler, kim söyler onu bilemiyorum, ama çıkar yavaş yavaş. Nereye kadar varacak bilemiyorum” dedi.

“Bu 5 isim üzerinde başarıya ulaşmaları mümkün mü?” sorusu üzerine ise Bahçeli, “Zannetmiyorum. Kolay iş değil.” ifadesini kullandı.

‘Güneş Motel’den çok daha felaket’
CHP germek için gelmiş

Genel Kurul’daki gerginliğin sorulması üzerine Bahçeli, “CHP gerilim yaratmak için oraya gelmiş. 15 dakika, 15 milletvekilliğinden fedakarlık yapanlar 10 dakika konuşmada sakin bir üslubu neden tercih etmezler?” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

VEDA RESEPSİYONU

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Meclis’te resepsiyon verdi. Resepsiyon 24 Haziran erken seçimi nedeniyle veda niteliğine büründü.

l Törene ilk olarak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli geldi, daha sonra Başbakan Yıldırım eşi Semiha Yıldırım ile katıldı. Resepsiyona Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve kuvvet komutanları, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, YSK Başkanı Sadi Güven, milletvekilleri ve yabancı misyon temsilcileri katıldı.

AYM Başkanı ile geldi

- Cumhurbaşkanı Erdoğan ile AYM Başkanı Meclis’teki resepsiyona birlikte geldi. AYM Başkanı Zühtü Aslan, sorular üzerine, “Kendisine kuruluş yıldönümümüzün davetiyesini götürdüm. Oradan da buraya beraber geldik” diye yanıt verdi.

Kılıçdaroğlu yoktu

- TBMM Genel Kurulu’nda sert bir konuşma yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu akşamki resepsiyona katılmadı. Partiyi resepsiyonda genel sekreter Akif Hamzaçebi temsil etti.

AK Parti MKYK bugün

AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK), Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında dün toplandı. AK Parti Genel Merkezi’nde dün saat 21.00’da başlayan toplantı basına kapalı gerçekleştirildi. Ayrıca, 11 Mayıs’ta yapılması planlanan AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısının ise bugün yapılması kararlaştırıldı. MKYK, bugün saat 14.00’da toplanacak. ANKARA Milliyet

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, resepsiyona başladıktan yaklaşık 1 saat sonra geldi. Erdoğan, TBMM Başkanı Kahraman ile salonu gezdi. Erdoğan ile Başbakan Yıldırım, resepsiyonda ayrı ayrı komutanların yanına giderek kısa süre sohbet etti. Resepsiyona Erdoğan ile Bahçeli’nin fısıldaşarak konuşması damga vurdu. Erdoğan daha sonra Orgeneral Akar’ın yanında giderek kısa bir süre sohbet etti. Erdoğan’ın Akar’la da fısıldaşması objektiflerden kaçmadı.

- TBMM Başkanı Kahraman’a, İYİ Parti’nin cumhurbaşkanı adayının Meral Akşener olduğu belirtilerek, “Nasıl değerlendiriyorsunuz?” diye soruldu. Kahraman, “Ne kadar zamandır söylüyorlardı zaten. Size 25 Haziran’da kesin neticeyi söyleyeceğim” dedi. Kahraman, salonda bulunan eski ve yeni milletvekilleri ile kısa süreli sohbet etti.

- Başbakan Yıldırım, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve kuvvet komutanlarının olduğu masaya geldiği sırada, masada sadece meyve bulunan tabağı göstererek “İkram zayıf kalmış” diye takıldı. Yıldırım, daha sonra Orgeneral Akar ve kuvvet komutanları ile bir süre sohbet etti.