Dünya Güney Kore jest yapacak Kuzey’den de bekleyecek!

Güney Kore jest yapacak Kuzey’den de bekleyecek!

18.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Güney Kore ve ABD’nin, geniş çaplı ortak askeri tatbikatlarını bu hafta içinde askıya alma kararlarını duyurması bekleniyor. Bununla birlikte, taraflar, Kuzey Kore’nin nükleer silahlardan arınma yönündeki sözünü yerine getirmemesi halinde, bu savaş oyunlarını yeniden başlatma şartı koşacak.

Güney Kore jest yapacak Kuzey’den de bekleyecek

Yonhap ajansının adı açıklanmayan bir hükümet kaynağına dayandırdığı haberinde, Güney Kore ve ABD askeri yetkililerinin, Amerika Başkanı Donald Trump’ın durduracaklarını söylediği ortak tatbikatlara ilişkin yakın istişare içinde oldukları belirtildi. Kaynak, bu hafta, Güney Kore ve ABD savunma bakanlıklarının, kararlarının sonucunu ortaklaşa duyuracağını ifade etti. Bununla birlikte askıya alma kararının, sadece önemli ortak tatbikatları etkileyeceği, rutin askeri eğitimleri kapsamayacağı ifade ediliyor. Güney Kore ile ABD arasındaki bir sonraki önemli askeri tatbikatın (Ulchi Özgürlük Koruyucusu) yaz sonunda yapılması planlanıyordu. Geçen yıl aynı adla yapılan tatbikata 17 bin 500 ABD askeri ile 50 binden fazla Güney Kore askeri katılmıştı. Tatbikatta gerçek silahlarla yapılan eğitimler yerine özellikle dijital simülasyonlara ağırlık verilmişti.

Haberin Devamı

Maliyet konusu

ABD Başkanı Trump, 12 Haziran tarihinde Singapur’da Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile yaptığı görüşmeden sonra düzenlediği basın toplantısında, Kore Yarımadası’nda Güney Kore ile yaptıkları askeri tatbikatları durduracaklarını açıklamıştı. Amerika’nın Güney Kore ile yaptığı tatbikatların maliyetinin yüksek olduğuna ve bunun çoğunun ABD tarafından karşılandığına işaret eden Trump, “Güney Kore de katkı sağlıyor ama yüzde 100 değil. Bu da onlarla konuşmamız gereken bir konu” ifadelerini kullanmıştı.

Trump ile Kuzey Kore lideri Kim arasında Singapur’da imzalanan ortak deklarasyonda, Kore Yarımadası’nda kalıcı barışın inşa edilmesi, ABD ile Kuzey Kore arasında yeni ilişkilerin tesisi ve yarımadanın nükleer silahlardan arındırılması konularında mutabakata varılmıştı.