Siyaset Günlük geçiş 7 binden 80’e düştü

Günlük geçiş 7 binden 80’e düştü

21.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir’in soru önergesini yanıtlayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ile AB arasında, Suriyeli sığınmacıların iadesine yönelik, anlaşmasında gelinen aşamayı anlattı.

Günlük geçiş 7 binden 80’e düştü

Çavuşoğlu, şu bilgileri verdi:

Haberin Devamı

1.5 milyonu caydı

“Türkiye ile AB arasında ülkemizin önerisiyle 2016’da hayata geçirilen Ege’de göçmen ölümlerinin önlenmesi insan kaçakçılığı zincirinin kırılması ve yasa dışı göçün yeniden yerleştirme programıyla yasal göç haline gelmesini hedefleyen 18 Mart mutabakatı bugüne kadar yaklaşık 1.5 milyon göçmen üzerinde caydırıcı etkisini göstermiştir. Ege Denizi’nde 2015 Ekim ayında 7 bin olan adalara günlük geçiş sayısı son yıllarda ortalama 80-90 olarak gerçekleşmiştir.

11 bin göçmen gönderildi

Ülkemiz ile AB arasında varılan 18 Mart mutabakatının ana unsurunu 20 Mart 2016’dan itibaren Ege’deki adalara düzensiz olarak giden göçmenlerin ülkemizce geri alınması teşkil etmektedir. Bu çerçevede bugüne kadar toplam 1483 düzensiz göçmen alınmış, “1’e 1” formülü çerçevesinde ise ülkemizden 11 bin 659 Suriyeli AB ülkelerine gönderilmiştir.”

Haberin Devamı

Yunanistan’a ret

Çavuşoğlu, Yunanistan’ın “iade” taleplerine ilişkin, “Yunanistan adalarının kapasitesinin yetersiz olduğunu ileri sürerek, düzensiz göçmenleri anakaraya taşımayı ve ardından “1’e 1” kapsamında ülkemize göndermeyi istediği biliniyor. Yunan makamlarının son talebi İçişleri Bakanlığımızca reddedilmiştir” dedi.