Gündem Günübirlik deniz sefası

Günübirlik deniz sefası

22.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İstanbul’da denize girmek isteyenlerin ilk adresleri Şile, Adalar, Kilyos... Biraz daha uzaklaşmak isteyenler için Kocaeli, Tekirdağ, Edirne, deniz otobüsüyle ulaşılan Yalova ile Avşa ve Marmara adaları da iyi bir seçenek.

Günübirlik deniz sefası

Deniz, kum, güneş yazın vazgeçilmezi. Ancak herkes tüm yazı denizde geçirebilecek kadar şanslı değil. Kiminin zamanı yok kiminin ise parası. Bu noktada günübirlik tatiller ya da hafta sonu gidilebilecek rotalar kurtarıcı oluyor. Ege ve Akdeniz’de şehrin merkezinde denize girilebilen plajlar var. 50 yıl öncesine kadar İstanbul’un birçok noktasından da denize girilebiliyordu. Bugün sayı azalsa da İstanbul’da hâlâ seçenekler bulunuyor.

Haberin Devamı

Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’ne göre İstanbul’da 82 yüzme alanı var. Bunların 15’i ‘çok temiz’ kategorisinde. Öte yandan gerekli standartları taşıyan nitelikli plaj, marina ve yatlara verilen uluslararası bir çevre ödülü olan mavi bayraklı plaj sayısı ise 5. Florya, Caddebostan, Şile, Adalar, Kilyos, denize girmek isteyenlerin ilk duraklarından. İstanbul’a yakın iller Kocaeli, Tekirdağ, Edirne’de de çeşitli plajlar bulunurken deniz otobüsüyle 2 saat uzaklıktaki Yalova ve Balıkesir’deki plajlar da tercih edilebilir. İstanbul ve çevresinde denize girilebilecek yerlerden öne çıkanlar şunlar:

Ulaşım çok kolay

Şile: İstanbul’un mavi bayraklı 5 plajı Şile’de bulunuyor. En çok tercih edilenlerin başında Ayazma, Ağlayankaya ve Uzunkum plajları geliyor. Daha sakin koylarda denize girmek isteyenler ise Pot Deresi’nin Karadeniz ile birleştiği noktadan sonra başlayan küçük koyları tercih edebilir.

Haberin Devamı

Adalar: Adalar’a Bostancı, Beşiktaş, Eminönü ve Kadıköy’den vapurla ulaşım sağlanıyor. Büyükada’da Aya Nikola, Naki Bey, Halik, Yörükali plajları, ilk akla gelenler plajlar. Sedef Adası Halk Plajı ise temiz deniziyle dikkat çekiyor. Heybeliada, Alman Koyu ve Akvaryum plajlarıyla öne çıkarken, Burgazada’daki Kalpazankaya ile Madam Martha Koyu tatilcilerin gözdelerinden.

Kilyos: İstanbulluların denize gireceği noktalardan biri de Kilyos. Kilyos Halk Plajı’nın olduğu bölgede birçok özel plaj da var. Bunlardan en bilinenleri Boğaziçi Üniversitesi’ne ait Burc Beach, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ne ait Baykuş Plajı ve Suma Plajı. Plajlarda çeşitli etkinlikler ve spor aktiviteleri de yapılıyor.

Silivri: İlçedeki Selimpaşa Plajı, 500 metre uzunlukta. Yüzme Suyu Takip Sistemi’ne göre ‘çok temiz’ özeliğe sahip. Silivri’de ayrıca Semizkum, Çanta, Gümüşyaka plajları da en çok tercih edilenlerden. Silivri’ye gelmeden önce bulunan Kumburgaz da iyi bir adres.

Mavi bayrağa sahipler

İstanbul’un komşusu Kocaeli’de denize girilebilecek birçok nokta var. Kandıra’da 3, Kerpe ve Karamürsel’de birer olmak üzere şehirde 5 mavi bayraklı plaj var. Öne çıkanlar şöyle:

Haberin Devamı

Kandıra: Kerpe, masmavi denizi, çam ormanlarıyla bir Karadeniz köyü. Doğal koylara, 150 metreye kadar sığ bir denize ve eşsiz kumsallara sahip. Benzer özelliklere sahip Kefken ise Kandıra’ya 27 kilometre uzaklıkta.

Karamürsel: Karamürsel’de Kocaeli’nin ilk mavi bayraklı plajı olan Altınkemer Plajı bulunuyor. Plaj, 190 metre uzunluğunda ve 18 metre genişliğinde. Engelliler için birçok olanağın bulunduğu plajda cankurtaran var.

İstanbulluların bir diğer kaçış noktası Tekirdağ sahilleri. Ortalama iki buçuk saatte ulaşılabilen yerler şunlar:

Kumbağ: Cumhuriyet Dönemi’nde Rum balıkçı köyü olan Kumbağ, Tekirdağ merkeze 14 kilometre uzaklıkta. Birçok turistik tesis, pansiyon ve halk plajının yer aldığı Kumbağ’da ormaniçi dinlenme tesisleri büyük ilgi görüyor.

Şarköy: 60 kilometrelik kıyı şeridiyle Türkiye’nin birinci, dünyanın en uzun 12. kumsalı olma özelliğini taşıyor. Mavi bayraklı Şarköy, aldığı poyraz rüzgârıyla su sporları açısından oldukça uygun.

Haberin Devamı

Kastro: Çamlıköy olarak da bilinen Kastro, Saray ilçesine 27 kilometrelik uzaklıkta. Yeşil ve mavinin kesiştiği Kastro’daki Bahçedere’de, denizden itibaren 2 kilometrelik kısmında kayıkla gezinti yapılabiliyor.

Dalış imkânı var

Saros Körfezi kuzeyindeki kıyılarıyla Edirne, birçok tatilci tarafından tercih ediliyor. Keşan’daki Erikli, Saros Körfezi’nin sakin ve temiz deniziyle dikkat çekiyor. Kamp yapacak birçok alanın olduğu Erikli’de tekne turu ve dalış yapma imkânı da var.

Bir diğer nokta olan Enez’de Altınkum, Sultaniçe, Gülçavuş, Vakıf plajları tercih ediliyor. Keşan’a bağlı Mecidiye’de de denize girilebilecek birçok nokta var. Uzunkum, yüzmeye çok elverişli bir kumsal. Makilerle çevrili sahillerde olta balıkçılığı ve dalış da yapılabiliyor.

Günübirlik deniz sefası

Belediye plajları açık

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) plajları her gün on binlerce İstanbulluya günü birlik tatil imkânı sunuyor. Haftanın yedi günü saat 8.30 ile 19.00 saatleri arasında hizmet veren plajlarda her hafta deniz suyu temizlik oranı ölçümleri analiz ediliyor ve gerekli ilaçlamalar yapılıyor. İBB’nin hizmet sağladığı plajlar şunlar:

Haberin Devamı

Küçükçekmece: Küçükçekmece Gölü’nün yanında bulunan Menekşe Plajı, 630 metre uzunluğunda. 120 araçlık otoparkı olan plajda şezlong ve şemsiyeler 10’ar TL karşılığında kiralanabiliyor.

Florya: 840 metre uzunluğundaki Güneş Plajı’nda voleybol sahası ve 240 araçlık otopark var. Müzik yayını yapılan ve 0-7 yaş arası çocuklar, engelli vatandaşlar ile refakatçisi olan bir kişinin ücretsiz yararlanabildiği plaj, yetişkinler için 22 TL, öğrenciler için 11 TL.

Caddebostan: Caddebostan sahilinde belediyeye ait 3 ayrı plaj var. 450 metrelik Caddebostan 1 Plajı, yetişkinler için 22, öğrenciler için 11 TL. 300 metrelik Caddebostan 2 ve 250 metrelik Caddebostan 3 plajlarında şezlong ve şemsiye ücreti 10’ar TL.

Deniz otobüsüyle çok yakın

İstanbul’dan deniz otobüsüyle kısa sürede ulaşılabilecek sahiller de var. Yenikapı’dan Yalova’nın ilçeleri Esenköy, Armutlu, Çınarcık’a 1.30 saatlik yolculukla gidilebiliyor. Bu ilçeler sahilleri, plajları, kamp ve piknik alanlarıyla, her türlü konaklama, yeme-içme ve eğlence mekânlarıyla bölgenin önemli tatil merkezlerinden. Yine deniz otobüsüyle Balıkesir’in Marmara ve Avşa adalarına 3 saat 10 dakikalık bir yolculukla ulaşılabiliyor. Özellikle Avşa Adası, turistlerin en çok ziyaret ettiği yerlerin başında geliyor.

Günübirlik deniz sefası

Kuzey Ege’nin cennet adaları

“Dünyayı Bir Bilene Sor” sloganıyla yurt dışı turlar düzenleyen Prontotour, şimdi de “Yurt içini de bir bilene sor” diyerek, Kuzey Ege turuyla, seyahatseverleri Gökçeada ve Bozcaada’ya davet ediyor. Bir tarafta tarihi, doğası ve sakinliğiyle Gökçeada, diğer tarafta turkuaz denizi, renkli sokakları ve otantik yaşamıyla Bozcaada… Bu iki rotanın yer aldığı turda, ayrıca Antik Çağ izlerini taşıyan Assos ve Çanakkale de görülebilecek.

Kuzey Ege turunun ilk durağı tarihin derin izlerini taşıyan Gelibolu Yarımadası olacak. Çanakkale Destanı’nın yazıldığı bölge, gezginleri adeta zaman yolculuğuna çıkarıyor.

Ege Denizi’nin masmavi suları, muhteşem doğasıyla Gökçeada (İmroz); farklı kültür ve medeniyetlerin etkisiyle bir kültür mozaiği barındırıyor. “Güneşin Battığı En Son Yer” olan ada, 2011’de dünyanın ilk ‘Cittaslow’ (sessiz şehir) adası unvanına sahip. Denizi, tarihi ve doğasıyla misafirlerine keyifli bir tatil imkânı sunan ada, organik lezzetleriyle de gurme damaklara hitap ediyor.

Turun diğer bir adresi Bozcaada. Renkli sokaklara sahip Bozcaada, doğa harikası kumsalıyla meşhur Ayazma Plajı, rüzgâr gülleri, şarap fabrikası ve tarihin izlerini taşıyan kalesiyle adeta bir film platosunu andırıyor.

Antik dönem kalıntılarıyla dikkat çeken Assos ile dünyanın ilk güzellik yarışmasının yapıldığı varsayılan Kaz dağları eteklerinde yer alan Yeşilyurt Köyü de turun diğer adreslerinden.

Günübirlik deniz sefası

‘Roma’ya gelinlik yakışıyor’

Büşra & İbrahim Katılmış: Balayı için İtalya’ya gitmiştik. Düğünden sonra insan gelinliğini kolay kolay bırakamıyor tabii. O yüzden gelinliği de yanımıza aldık. Her yerde spor ayakkabı, çantası olmuyor. Zaten Roma fotoğraflarına en çok gelinlik yakışıyor.

‘Bosna Hersek demek’

Günübirlik deniz sefası

Şeyma Uluçay: Bosna Hersek demek ecdadı selamlamak demek. Mostar’da Neretva Nehri’nin kıyısında tek lokmada ‘cevapi’ gümletmek demek. Köprünün üzerinden atlayan gençlere nefesleri tutup tezahürat etmek demek. Arnavut taşlarla örülmüş sokaklarda seke seke yürümek demek.

Günübirlik deniz sefası

Tatil fırsatları devam ediyor

Tatil planı yapmayanlar için ETS’nin yaz fırsatları Ege ve Akdeniz’in en güzel tesislerinde devam ediyor. Bodrum’un ışıltılı atmosferi, Side’nin muhteşem doğası, Kemer ya da Belek’in renkli dünyası ve daha fazlası yüzde 35’e varan indirimlerle tatilseverleri bekliyor.

Bu otellerden Voyage Sorgun, çam ağaçlarının arasında doğaya uyumlu modern mimarisi, mavi bayraklı plajları, restoranlarıyla misafirlerine Sorgun Ormanı’nın yanı başında huzur ve keyif dolu bir tatil yaşatıyor. Doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi dokusu ve büyüleyici deniziyle Beldibi’nde konumlanan Rixos Premium Sungate ise her şey dahil konseptli tesislerinde misafirleri için ayrıcalıklı hizmetler sunuyor. Akdeniz’in mavisini Torosların huzuruyla birleştiren otelde ruhunuzu dinlendirirken, Türk mutfağının yanı sıra İtalyan, Uzak Doğu tatlarının sunulduğu restoranlarında lezzet turuna çıkacaksınız.

Herkes için aktivite var

Ali Bey Resort ise aquaparkı, havuzu, denizi, mini kulubü, profesyonelce hazırlanmış çocuk aktivite programları, tenis kortları, dans şovlarıyla eksiksiz bir hizmet verirken Gloria Golf Resort da etkileyici nehir manzarası, lüksü ve konforu yansıtan dekorasyonu, dünya mutfaklarından tatlar sunan restoranlarıyla özel bir tatil yaşatıyor. Bodrum Torba’da çam ağaçlarının ortasında, Ege’nin eşsiz mavisine açılan muhteşem manzaraya sahip Vogue Hotel Bodrum, denize sıfır konumu, beyaz kum plajı, konforlu odaları, dünya mutfağının nefis lezzetlerini sunan restoranları, aquaparkı, şov programlarıyla herkese hitap ediyor.

Günübirlik deniz sefası

Bayram önerisi Uzak Doğu

Hafta sonlarıyla birlikte Kurban Bayramı tatilinin 9 güne çıkması, seyahat tutkunlarını hareketlendirdi. Tatilini, son dönemlerin gözde rotalarından Uzak Doğu’da geçirmek isteyenler için Jolly Tur, “Vizesiz Bangkok-Phuket-Singapur” turu düzenliyor. 17 Ağustos 2018’de başlayıp, 7 gece 8 gün sürecek tur 799 euro’dan başlayan fırsatlarla sunuluyor.

Bu gezideki duraklardan Bangkok’ta Buda heykelleri, tapınaklar, Hindistan Cevizi ve Yılan çiftlikleri, tarihi kanallar ve nefes kesici tapınaklar görülecek yerler arasında.

Singapur’da ise Singapur Nehri’nde özel bir gezi, gece safarisi, eğlencenin ritmiyle de ünlü Sentosa Adası, Universal Stüdyoları; Phuket’te de göz alıcı güzellikleriyle PhiPhi Don ve PhiPehi Ley Mercan Adaları, gezginlerin özel kanolarla gezeceği James Bond Adası ve ünlü belgesel kanallarının çekim yapmaya doyamadığı Panak ve Hong Adaları görülecek.

En güzel çay manzaraları

Günübirlik deniz sefası

Doğuş Çay, “En Güzel Çay Nerede İçilir projesi” ile Türk kültürünün vazgeçilmez bir parçası olan çay ile Türkiye’nin en güzel manzaralarını bir araya getiriyor. Bu interaktif projede, sosyal medya kullanıcıları adeta gönüllü turizm elçisi gibi projeye katılarak, Türkiye’nin en güzel köşelerinde çay keyfi yaparken çektikleri manzara fotoğraflarıyla projeye destekoluyorlar.

Projedeki fotoğraflar, bir yılın sonunda özel sergiyle sanatseverlerle buluşacak. Farklı dokudaki şehirlere, doğal cennetlere, UNESCO Kültür ve Dünya Miras Listesi’nde bulunan eserlere sahip olan Türkiye’nin kültür ve tarihi mirasının farkındalığını ortaya çıkaracak sergi, Türkiye’nin tanıtımına da katkıda bulmayı hedefliyor.