Dünya Guta’da savaş suçu işlendi

Guta’da savaş suçu işlendi

21.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

BM Suriye Araştırma Komisyonu’nun Doğu Guta raporunda rejim güçlerinin savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlediği açıklanırken, muhaliflerin de savaş suçu işlediği ifade edildi.

Guta’da savaş suçu işlendi

Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu Başken Şam’ın Doğu Guta bölgesinde yaşananlarla ilgili raporunu açıkladı. Komisyon, İnsan Hakları Konseyinin Doğu Guta’daki olaylara ilişkin acil, kapsamlı ve bağımsız bir soruşturma talep etmesi üzerine 23 sayfadan oluşan rapor yayımladı. 140 yüzyüze görüşme, video, fotoğraflar, uydu görüntüleri ve hastane raporlarına dayanan araştırma sonucunda hem rejim güçlerinin hem de muhaliflerin savaş suçu işledikleri açıklandı.

Haberin Devamı

‘En uzun abluka’

Raporda, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad yönetimindeki rejim kınandı, Doğu Guta’nın rejim güçlerince kuşatılması ve ele geçirilmesinin savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar kapsamında olduğunu duyuruldu. Rejim güçlerinin Doğu Guta’yı kuşatması ve sonrasında ele geçirmesi sürecinde sivillere yönelik saldırıların detaylı yer aldığı raporda çarpıcı ifadeler dikkati çekti. Rejimin Doğu Guta’daki sivillere yönelik “barbar” ve “Ortaçağ’a özgü” yöntemlerinin kınandığı raporda, Doğu Guta halkının modern tarihin en uzun ablukasına maruz kaldığının altı çizildi. Raporda, Doğu Guta halkının rejimin saldırılarından dolayı çok büyük fiziksel ve psikolojik acılar yaşadığı, bazı durumlarda önlenebilir olmasına rağmen sivillerin ölüme terkedildiği vurgulandı. Sivillere ve koruma altındaki nesnelere ayrım gözetmeksizin saldırılar düzenlendiği ve bunun savaş suçları ve insanlığa karşı işlenen suçlar kapsamında olduğuna vurgu yapılan raporda, rejim ilk defa açıkça kınandı.

Haberin Devamı

Muhalifler de suçlandı

Öte yandan raporda muhalif grupların da eylemlerine yer verildi. Doğu Guta’da etkin olan Ceyş-ül İslam, Feylak el-Rahman, Ahrar uş-Şam, ve Heyet Tahrir el-Şam’ın bu dönemdeki tutumları savaş suçu olarak kabul edildi. Muhalif grupların düzenli olarak dini azınlıklara mensup sivilleri tutuklayarak işkenceye maruz bıraktıkları belirtildi. Raporda, muhalif grupların rejim güçlerinin saldırılarına misliyle karşılık verdiği belirtilirken, muhaliflerin başkent Şam’a ulaşan roketlerinin dehşet saçma amacı taşıdığı bilgisi yer aldı.

Rapor, BM Cenevre Ofisi’nde devam eden İnsan Hakları Konseyinin 38. oturumunda, 26 Haziran’da üye ülkelere sunulacak. Komisyon Başkanı Paulo Sergio Pinheiro da rapora ilişkin yaptığı açıklamada, “Sivillerin ayrım gözetmeksizin saldırıya uğramaları ve sistematik olarak yiyecek ve ilaçlardan mahrum edilmeleri tamamen tiksindirici bir durum” ifadesini kullandı.