Siyaset Hâkim-savcı kura töreninde af teklifi açıklaması: Vicdana uygun olmalı

Hâkim-savcı kura töreninde af teklifi açıklaması: Vicdana uygun olmalı

17.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP tarafından gündeme getirilen af teklifine ilişkin, “Gündeme getirilen af tartışmasıyla uğraşmak yerine hem içeriğin hem uygulamanın maşeri (kamu) vicdana uygun hale getirilmesi yönünde bir çalışma başlatmalarını istedim” dedi.

Hâkim-savcı kura töreninde af teklifi açıklaması: Vicdana uygun olmalı

Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen 2 bin 83 Hâkim ve Cumhuriyet Savcısı’nın Kura Töreni’ne katılan Erdoğan, konuşmasında özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

KÖKÜNÜ KAZIYORUZ: Türkiye’yi 15 Temmuz darbe girişimine getiren süreçte yargı içindeki terör örgütü mensuplarının çok önemli rolleri olmuştur. Terör örgütünün diğer kurumlarımızdaki uzantıları gibi adalet teşkilatımızdaki militanlarının da kökünü kazıyoruz. Bakın kazıdık demiyorum, kazıyoruz, daha var. Bunlar aynen vücuttaki virüsler gibi, ama temizleyeceğiz.

HİZİPLEŞMEYE İZİN YOK: Davalar, daha kısa sürede sonuçlandırılıyor, yargı kararlarıyla ilgili tartışmalar giderek azalıyor, milletimizin bu önemli kuruma olan güveni giderek daha da artıyor. Diğer kurumlarımız gibi yargımızın içinde de kesinlikle kamplaşmalara, hizipleşmelere hele hele yasa dışı örgütlenmelere kesinlikle izin vermeyeceğiz. Bize şu veya bu şahsın, grubun, ekibin emrinde değil sadece ve sadece devletinin, milletinin emrinde kanunların gösterdiği istikamette görev yapacak hâkimler, savcılar, adliye personeli lazım. Bağlılığı devlete olmayacak, milletine hizmet için çalışmayacak, tek ölçüsü hukuk ve adalet olmayacak hiç kimseye o kutsal çatı altında yer yoktur.

Haberin Devamı

MAŞERİ VİCDANA UYGUN: Ülkemizin yaşadığı en büyük felaketlerin başında geçmişte adalet teşkilatımızın çeşitli sebeplerle örselenmiş olmasının geldiğini düşünüyorum. Bir ülke için vicdanları yaralayan kararlara imza atan çarpık adalet sisteminin toplumun gözünde kaybettiği değer kadar ağır bir bedel yoktur. Türkiye, bu bedeli defalarca ödemek zorunda kalmıştır... Kanunlarımızın uygulamasında milletimizi rahatsız eden, adalet duygusunun oluşmasına engel olan hususların bulunduğu bir gerçektir. Son af tartışmaları mahiyeti itibarıyla bu rahatsızlığı daha da artırmıştır. Bunun için arkadaşlarımızdan gündeme getirilen af tartışmasıyla uğraşmak yerine hem içeriğin hem uygulamanın maşeri vicdana uygun hale getirilmesi yönünde bir çalışma başlatmalarını istedim. Çünkü insanlarımızın mesela hırsızlık yaparak malına, vücudunu yaralayarak canına kast eden daha pek çok suçu işleyerek milletin yüreğini yakan kişilerin adliyelerin bir kapısından girip diğerinden çıkmasına yol açmayacak bir çerçeveyi bir defa oturtmamız gerekir. Bakanlığımız bu konudaki hazırlıklarını sürdürüyor.

Haberin Devamı

‘Amerika terörü kolluyor’

AB’nin 2004’ten beri bize verilen hiçbir sözünü tutmadığını görüyoruz. Serbest dolaşım ve mali yardımlar başta olmak üzere diğer aday ülkelere sağlanan imkanlar Türkiye’den esirgenmiştir... Benzer bir adaletsizliği Suriye konusunda yaşadık. Terör örgütlerinin cirit attığı Suriye’den ülkemize yönelik tehditler yıllarca görmezden gelindi. Kendi güvenliğimizi sağlamak için harekete geçtiğimizde ise önümüze çıkartılmadık engel bırakılmadı. Amerikan yönetimi, elini milletimizin kanına bulamış bir terör örgütünün elebaşını ve mensuplarını koruyup kollamakla kalmıyor, aynı zamanda sınırlarımız boyunca bir başka terör örgütünü de palazlandırıyor, güçlendiriyor.