Gaziantep Halıda Dışa Bağımlılık Azaltılacak

Halıda Dışa Bağımlılık Azaltılacak

24.04.2019 - 09:20 | Son Güncellenme:

Halıda dışa bağımlılık azaltılacak

Halıda Dışa Bağımlılık Azaltılacak

GAZİANTEP, (DHA) - GÜNEYDOĞU Anadolu Halı İhracatçıları Birliği (GAHİB) Başkanı Ahmet Kaplan, temel hedeflerinin halı sektörünü Gaziantep'te kalıcı hale getirmek olduğunu, sektörün rekabet gücünü artıracak projelere ağırlık verdiklerini söyledi.

Sektördeki dışa bağımlılığı azaltmak için yapılan çalışmaları anlatan GAHİB Başkanı Ahmet Kaplan, "Sektörümüzün en önemli girdileri olan makine, sarf malzemesi, yazılım ve hammadde gibi ithalata bağlı ürünlerin bir kısmının üniversite-sanayi işbirliği ile üretilmesini amaçlıyoruz. Bu konuda Gaziantep Üniversitesi ile işbirliği halinde Bakanlıklar, TÜBİTAK ve ilgili akademik kuruluşlar ile gerekli yazışmalar, görüşmeler, toplantılar yapılacaktır. Yedek parça üreten şirketlerimizin ürünlerin test, analiz ve belgelendirme işlemleri için gerekli çalışmalar yürütülecektir. Aynı şekilde hammadde temininde toplu pazarlık gücümüzü kullanarak, ortak satın alma operasyonlarının gerçekleştirilmesi düşünülmektedir" dedi.

Makine halısında en büyük üretim merkezi olan Gaziantep'te sektörün ihtiyacını karşılayacak bir laboratuarın olmadığını belirten Başkan Kaplan, sorunun çözümü için TSE, OSB, üniversite ve bakanlıklar düzeyinde girişimlerde bulunulduğunu kaydetti.

Gaziantep'e bir halı merkezi kazandırmak istediklerini belirten Kaplan, "Fuar katılımları için firmalarımızın her yıl ciddi maliyetlere katlandığı dikkate alınarak, sabit ve yılın geneli için kullanıma açık, ortak kullanım ve sergileme alanlarına sahip, firmaların showroom olarak bireysel mekanlara sahip olabileceği, iç piyasa ve ihracat için farklı zamanlarda fuarların düzenlenebileceği, alım heyetlerinin getirilebileceği, bayi toplantılarının yapılabileceği bir halı merkezi kurulması için istişarelerimiz sürdürülmektedir" diye konuştu.

GAHİB olarak yurt dışındaki sorunlu alacaklar için de harekete geçtiklerini kaydeden Kaplan, "Yurt dışı sorunlu alacaklarla ilgili bir komisyon kurduk. Bu kapsamda öncelikle sorunlu alacak durumuna gelmiş konularda, borçlu firma ile irtibat kurulacak ve borcunu ödemesi veya geçerli bir açıklama yapılması konusunda resmi yazı ile uyarılacaktır. Eğer sorun iki firma arasında çözülemez ve devam ederse Alacak Komisyonu olayı inceleyecek ve Arabulucu olmaya çalışacaktır. Eğer sorunun yabancı firmadan kaynaklandığı anlaşılır ve sorun çözülemez ise o ülkedeki Büyükelçilik, Konsolosluk, Ticaret Müşavirliği gibi dış temsilciliklerimiz ve o ülkedeki ilgili Bakanlık, Ticaret ve Sanayi Odaları gibi kurum ve kuruluşlara konuya dair bilgi yazıları gönderilmektedir" şeklinde konuştu.

FOTOĞRAFLI