Hamilelik Bulantılarına Engel Olabilirsiniz

Yapılan araştırmalara göre yaklaşık olarak her 100 kadından 50 ile 70’i hamilelik dönemlerinde bulantı ve kusma problemi yaşıyor. Ayrıca bu problemleri yaşayanlar arasında %5 - %10’luk kesimin bulantısı ve kusması çok şiddetli olduğu için hastaneye yatmak zorunda kalıyor. Bulantı ve kusma şikayetleri genellikle sabah saatlerinde görülmektedir. Emesis gravidarum adı verilen bu durum çok şiddetli olduğunda ise hiperemesis gravidarum adını alıyor. Genel olarak hamileliğin 6. haftası itibariyle ortaya çıkan şikayetler yaklaşık 10 hafta sürmektedir. 14 ve 16. haftalarda en az seviyeye inerek ortadan kaybolur. Ancak çok nadirde olsa hamileliğin 4. haftası ile ortaya çıkan bulantı ve kusma şikayetleri hamileliğin sonuna kadar sürmektedir.

Haberin Devamı

Hangi Yiyecekler Bulantıya İyi Gelir?

Bulantı ve kusma şikayeti yaşayan anne adaylarının protein ve yağ yönünden zengin, hazmetmesi zor gıdalar yerine daha çok kompleks karbonhidratları tüketmesi önerilmektedir. Mide bulantısının günün sabah saatlerinde çok şiddetli olmasının sebeplerinden bir tanesi de sabah midenin boş olmasıdır. Bu nedenle anne adaylarının gece yatmadan önce hafif bir öğünde sindirimi uzun süren tahıllı ve lifli gıdaları tüketmeleri gerekmektedir. Bu şekilde sabah mide boş olmayacağından bulantının şiddeti de daha hafif olmaktadır. Gün içerisindeki öğün sayısını altıya çıkarmak, az az ancak sık aralıklarla yemek yemek şikayetlerin azaltır. Bulantı hissedildiğinde kraker gibi tuzlu gıdaların tüketilmesi bulantı hissinin kısa sürede geçmesine yardımcı olmaktadır.

Kimler Risk Altında?

İkiz ya da daha fazla bebek bekleyen annelerde bulantı ve kusmanın daha şiddetli olma riski tek çocuk bekleyen anne adaylarına göre daha fazladır. Ancak bu rahatsızlıkların hiç gerçekleştirmemesi gerçekleşmemesi gibi bir durum da bulunmaktadırsöz konusudur. Hamilelikten önce doğum kontrol hapı kullanmış ve kullandığında bulantı yaşamış kadınların hamilelik döneminde bu problemleri yaşaması olasıdır. Bu bulantıların nedeni östrojene olan duyarlılıktır. Yakın ailesinde benzer şikayetler olan kadınların bulantı yaşama olasılığı da diğer anne adaylarına göre daha yüksektir. Tüm bunların yanı sıra araç tutması yaşayanlar, migren hastalığı olanlar, ilk kez hamile kalanlar ve genç yaşta hamile kalanların bu rahatsızlıkları yaşaması oldukça normaldir.

Haberin Devamı

Op. Dr. Seval Taşdemir

Kadın Hastalıkları, Doğum

ve Tüp Bebek Uzmanı

https://www.facebook.com/drsevaltasdemir

https://www.instagram.com/drsevaltasdemir