Hamilelik Hazırlığı Hamilelikte beslenmenin püf noktaları

Hamilelikte beslenmenin püf noktaları

10.01.2019 - 12:14 | Son Güncellenme:

Kadın Hastalıkları Doğum Ve Tüp Bebek Uzmanı Profesör Doktor Bülent Berker hamilelikte beslenmenin önemli olduğunu belirterek, sağlıklı beslenmeye dair önemli ip uçları verdi.

Hamilelikte beslenmenin püf noktaları

Gebe ve fetus bakımında direkt sorumluluğu olanlar anne ve fetus için protein, kalori, vitamin ve minerallerin ideal miktarlarını belirlemek aşağıdakileri önermelidir:

Haberin Devamı

• Genel olarak, gebeye her istediğini istediği miktarda ve damak zevkine uygun miktarda tuz ekleyerek yemesini öneriniz.

• Özellikle sosyoekonomik düzeyi iyi olmayan kadınlarda yenebilecek bol miktarda gıda olduğundan emin olunuz.

• Gebenin kilo aldığından emin olunuz.

• Periyodik olarak gıda alımını kontrol ediniz. Bu şekilde nutrisyonel hata ve/veya eksiklikleri olan diyetler gözden kaçmayacaktır.

• Günlük olarak en azından 30 mg demir içeren basit demir tuzu preparatları veriniz. Folat desteği özellikle gebelik öncesinde ve gebeliğin ilk haftalarında verilmelidir.

• Gebeliğin 28 ile 32. haftaları arasında hematokrit ya da hemoglobin değerlerini tekrar kontrol ederek olası azalmaların atlanmasına olanak tanımayınız.

Haberin Devamı

Hamilelikte nasıl beslenmek gerekiyor?

- Öğünleriniz sık ve az az porsiyonlar halinde olmalıdır. Ne uzun süre aç kalın, ne de yediğinizde tıka basa midenizi doldurun.

- Aldığınız gıdaların taze olmasına dikkat edin. Konserve, beklemiş gıdalar ve içinde katkı maddeleri bulunarak saklanan gıdalar yerine taze ve doğal maddeleri tüketmeye özen gösterin.
- Yediğiniz gıdalarda “çeşitliliğe” önem verin. Bu şekilde pek çok vitamin ve minerali almanız mümkün olacaktır.

- Aşırı yağlı, tatlı, baharatlı ve kalorili gıdalar yerine protein ve karbonhidrattan zengin, yağ oranı düşük besin öğelerine yönelin. Unutmayın ki önemli olan sizin kilo almanız değil bebeğin içeride yeterli şekilde beslenebilmesidir.

- Preeklampsi durumu veya riski varsa protein alımınızı arttırmanız gerekebilir veya gebeliğe bağlı şeker hastalığı (gestasyonel diabet) söz konusu ise diyetisyeninizin önereceği şekilde kalori kısıtlamasına gitmeniz gerekebilir.

- Gebelikte dışarıdan hap olarak alınması gereken iki madde folik asit ve demirdir. Dengeli beslenebilen bir gebede bunlar harici vitamin veya mineral alımı gereksizdir.

- Piyasada pek çok “multivitamin” adı verilen ve içinde pek çok vitamin ve mineralleri barındıran ilaçlar vardır. Bunlar çoğu hekim tarafından reçete de edilmektedir.

Haberin Devamı

- Eğer gebeliğe bağlı bacak kramplarınız oluyorsa “Magnezyum”, preeklampsi riskiniz varsa “kalsiyum”u ilave olarak doktorunuz size reçete edebilir.

- Beslenmede suyu asla ihmal etmeyin. Günde en az 8-10 bardak su için. Yaz aylarında bu miktar 15 bardağa kadar çıkılabilir.

- Özellikle ileri aylarda kabızlık şikayeti varsa bol su içerek, kabuğu ile yenen meyveleri tüketerek, her öğünde sebze ile salataya yer vererek ve yürüyüş yaparak bu sorunun önüne geçebilirsiniz.

- Günde 1-2 bardak süt içmeniz gebelikte ortaya çıkan kalsiyum kayıplarını yerine koymak içindir. Süt içemiyorsanız yoğurt veya ayran tüketiniz. Peynir veya çökelek de tüketebilirsiniz. Süt ve süt ürünlerinin pastörize olmasına dikkat edin.

- Yemeklerde iyotlu tuz kullanınız. Yüksek tansiyon varsa yemekleri az tuzlu pişirin. Özellikle son aylarda olan ödemlerin azaltılması amacıyla bu dönemlerde tuzu azaltın.

- Genelde sabahları yataktan kalkınca başlayan bulantılarda bir dilim peynir, bir iki grissini rahatlık sağlayabilir. Özellikle gebeliğin ilk üç ayında olan bu bulantı ve kusmalardan kendinizi korumak için bu dönemde katı, kuru ve yağsız gıdaları tercih edin. Mutfak kokularından ve ağır parfümlerden uzak durun.

Haberin Devamı

- Bu dönemde tuzlu kraker, patates haşlaması, leblebi ve bisküvi türü gıdaları alarak şikayetinizle baş edebilirsiniz. Az ve de sık yemeyi unutmayın.

- Önceden belirtildiği gibi gebelik diyet yapmak için uygun bir zaman değildir. Hamilelikte belli miktarda kilo alımı şarttır. Zayıf bir bünyeye sahipseniz daha fazla, kilolu bir bünyeniz varsa daha az kilo almanız uygun olacaktır.

- Sonuç olarak; gebelik süresince bebek iyi beslensin diye fazla ve dengesiz beslenmek doğru olmadığı gibi doğum sonrası eski görünüme kolayca ulaşmak için az yemek de doğru değildir. Temel prensip; içerideki bebeğin yeterince yararlanacağı doğru ve dengeli beslenmeden geçer.

Yazarlar